Groene Wissel 361: Hippolytushoef

Voormalig eiland Wieringen

Groene Wissel Hippolytushoef
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Hippolytushoef

 • Startadres:

  bushalte N99, Hippolytushoef
  Rijksstraatweg / N99
  Hippolytushoef

 • Coördinaten:

  52°54’15” N   4°57’50” E

Niet alleen op oude maar ook op nieuwe kaarten kun je goed zien dat Wieringen eens een eiland was. Al wandelend merk je ook gelijk het grote verschil met het deels omliggende weidse strakke Noordhollandse polderlandschap: op Wieringen is dat kleinschalig en zijn de gras- en akkerlandpercelen vaak gescheiden door middel van (meest meidoorn)hagen, ook de vele weggetjes zijn daarmee omzoomd. Tijdens het tweede deel van de wandeling merkt u de flinke hoogteverschillen met de voormalige zuidelijke kustlijn en het middendeel van het eiland. Na het gezellige centrum van Hippolytushoef wandelt u maar liefs drie kilometer onderlangs de hoge Waddenzeedijk (met een vogelobservatiepunt) naar de westelijke punt van het eiland. Daarna gaat de tocht onder andere over gras- en schelpenpaden langs het Amstelmeer, gevolgd door enkele flinke stukken over de graskruin van de Hoelmerdijk. Daar gaat u tweemaal vanaf om die hoogteverschillen en dat kleinschalig landschap even te ervaren. Het laatste stukje wandelt u door het enige kleine bos dat dit voormalig eiland rijk is.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Afwisselende wandeling

Marja, 22-10-2018

Op 20 oktober deze wandeling op het voormalige eiland Wieringen gelopen. Bijzonder landschap met glooiende akkers. Afwisselende route met Waddenzee, Amstelmeer, grasdijkjes en leuke dorpjes. Onderweg koffiestop in het Huys van Amstel. Kortom leuke wandeling onder heerlijke weersomstandigheden.

Reactie op Petronella van de Wateringen

Bart van der Schagt, 12-10-2018

Petronella, bedankt voor het melden. Dat hek is nieuw en inderdaad een makkelijkere aanwijzing. Ik ga dat in de routebeschrijving verwerken.

Hippolytushoef nr. 361

Petronella van de Wateringen, 12-10-2018

Prachtige tocht (eerst even een paar kilometers langs de dijk), daarna afwisselend in vele opzichten. Een kleine correctie in de beschrijving bij aanwijzing 3: '...op de 2e hoek van Bistro Lutje....', naam aanpassen in *Huys Het Amstel* . Verder staat er in dezelfde alinea: 'wandelroutepaal met groene en rode pijl LA'. De groene pijl zit er niet meer op, wel een rood teken voor mountainbikers (driehoekje met twee rondjes). Verder hadden wij moeite met het begin van aanwijzing 4. 'Hier verlaat u naar eigen inzich de dijk en volg die weg'. Het zou duidelijker zijn als er staat: 'Na het overklimmen van het laatste damhek verlaat je de dijk, waar links een weg de dijk raakt en waar je ook links een sluisje ziet. Sla die weg in. In de verte zie je een bos, etc.' We hebben genoten van deze tocht bij prachtig zomerweer op 10 oktober 2018!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Groene Wissels Noord-Holland

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Groene Wissels Noord-Holland

Horeca

Bistro Lutje

Lutjeweg 2

1778 LB Westerland

Mieke's eten en drinken

Rijksstraatweg 15

1777 PE Hippolytushoef

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info