Groene Wissel 24: Hollandsche Rading

Westbroekse Zodden

Groene Wissel Hollandsche Rading
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  20 km

 • Startplaats:

  Hollandsche Rading

 • Startadres:

  station Hollandsche Rading
  Vuurse Dreef 14
  3739 KT Hollandsche Rading

 • Coördinaten:

  52°10’41” N   5°10’45” E

Na een korte wandeling door het bosrijke Landgoed Einde Gooi wandelt u over een natuurpad door een uitgestrekt polderlandschap naar en door de Westbroekse Zodden; een laagveenmoerasgebied met typische trilvenen en rijk aan zeldzame planten, moeras-, water- en weidevogels. Door de lintdorpen Westbroek en Achttienhoven (met veel mooie boerderijen), langs Maartensdijk en de Mauritshoeve naar Landgoed Eyckenstein. Daar wandelt u door de gevarieerde stille bossen terug naar het station. Waarschuwing: ondanks de prachtige boerderijen die u al wandelend door de lintbebouwingen van Westbroek en Achttienhoven ziet, kan het asfaltwegtraject daardoorheen op mooie wandeldagen onaangenaam druk zijn.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Ook op doordeweekse dag geen aanrader

Anna Smit, 14-03-2017

Ik ben het eens met eerdere reacties dat er te veel langs autowegen gelopen moet worden. Wij wandelden deze route op een rustige doordeweekse dag maar ook dan is het geen aanrader. Na Westbroek komt er een stuk waar wij regelmatig moesten wachten totdat de auto's voorbij waren om verder te kunnen lopen, er was dan te weinig ruimte voor de wandelaar. Het stuk rond de A27 was ook geen pretje. Het gebied voor Westbroek was wel mooi.

Reactie op Andre2

Bart van der Schagt, 17-04-2016

Andre, bedankt voor je reactie. En wandelaars, doe je voordeel met de tips de route naar wens aan te passen. Het zijn goede opties!

Schitterende wandeling, bedankt voor het uitzetten!

Andre2, 17-04-2016

In de lente heb ik deze prachtige wandeling gelopen. Veel bijzondere moerasplanten zo eind april en watervogels. Ook een ooievaar op een nest in Westbroek! Wat een mooi weids polderlandschap zo onder de rook van Utrecht! (neem deze wandeling wel als er oer-Hollandse wolkenluchten zijn!) Ook de wat drukke wegen door o.a. Westbroek zijn prachtig; schitterende optrekjes met riet bedekte daken en bloesem alom. En je komt langs een prachtige kerk. Aan het eind van deze weg (met zigzag) is het even afzien langs de drukke weg (bij het tankstation) maar dit is dan ook het enige dieptepunt. Tip: Ga vervolgens - zoals de beschrijving aangeeft - over het spoorwegviaduct en over het autosnelwegviaduct. Direct nadat je de voetgangeroversteek over het snelwegviaduct hebt gepasseerd, rechtsaf een trap naar beneden (je wijkt nu van de GW af). Je komt dan op een tegelpad. Aan het eind LA over de asfaltweg langs wederom leuke woningen. Je passeert aan de linkerhand weer een tankstation en aan de rechterhand een fietspad naar rechts dat je negeert. Na ca 300 meter neem je vervolgens de 1e weg RA. Je zit nu op de Klompenpadroute. Deze schitterende Klompenpad route door een fabelachtig mooi stukje van het Utrechtse Landschap, volg je totdat dit pad gelijk op loopt met de NS wandeling Beukenburg. Op dat moment ga je de NS-wandeling markering of beschrijving vervolgen. Na een natuurontwikkelingsproject in een grote plas en een prachtig fort, loop je door prachtige stukjes parken binnen de bebouwde kom van Utrecht. Vervolgens kom je langs prachtige oude stadse panden waaronder de statige Mailiebaan. Als toetje het oude pittoreske en gezelloge centrum van Utrecht om vervolgens Utr CS weer de trein te pakken. Op deze wijze combineer je de prachtige Groene Wissel met een deel van de Klompenpadroute en de prachtige NS wandeling. Totaal ben je dan ca 5 uur excl. pauze aan het wandelen (wel iets voor de getrainde wandelaar). Pittig, maar wel zeer veel afwisseling! Zie voor routebeschrijvingen NS wandeling Beukenburg: www.eropuit.nl en voor de Klompenpad route www.klompenpaden.nl. ((Tip voor de uitzetter van de Groene Wissel: Wil je het gezeur voorkomen van degene die de weg te druk vinden in de omgeving van de snelweg: Vlak voordat je de 3 km uit de beschrijving hebt uitgelopen (komende vanaf Westborek), kun je RA een betonplatenpad op (fietspad) richting Utrecht. Op een gegeven moment LA. Je komt dan in Groenekan. Vanuit Groenekan door prachtige wegen weer naar het noorden alwaar je kunt aanhaken op de Groene Wissel die je zo goed en mooi hebt ontworpen! Het zeer drukke razende autoverkeer wordt hiermee grotendeels voorkomen, wel wordt de wandeling een stuk langer ))

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Eetcafé Peet

Dorpsweg 126

3738 CJ Maartensdijk

Perron Peet

Vuurse Dreef 20

3739 KT Hollandsche Rading

Restaurant Mauritshoeve

Maartensdijkseweg 9

3723 MC Bilthoven

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info