Groene Wissel 667: Kesteren

Groene industrie

Groene Wissel Kesteren
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Kesteren

 • Startadres:

  station Kesteren
  Stationsstraat 40
  4041 CJ Kesteren

 • Coördinaten:

  51°55’53” N   5°35’0” E

De Betuwe staat bekendheid om de talrijke fruitboomgaarden. Minder bekend is dat in het oostelijk deel van de Betuwe, de Neder-Betuwe, een enorme groene 'industrie' is gevestigd: de talrijke grote en kleine boomkwekerijen. Leuk om ook daar eens kennis mee te maken. Dat doet u met deze wandeling van station Kesteren naar station Opheusden. Na het centrum van Kesteren wandelt u het eerste deel van de route bijna onafgebroken over de Rijnbandijk, links geniet u van het uitzicht op de Grebbeberg, over de Rijn en haar uiterwaarden, rechts ziet u al de vele boomkwekerijen. Onderweg komt u langs café-restaurant 't Veerhuis, waar het op het terras, met uitzicht over de Rijn, goed toeven is. Na een graspadentraject door de Maneswaard, een Romeinse wachttoren en nog een flink stuk Rijnbandijk volgt een doorgaans rustige weg van drie kilometer dwars door het boomkwekerijengebied. In het voorjaar geniet u van de vele bloeiende bomen en struiken en in het najaar van de herfstkleuren. Deze tocht is niet geschikt voor 'asfalthaters', want over asfalt lopen doet u bijna de hele wandeling. Alleen het struindeel door de Maneswaard is één kilometer lang onverhard. Staat die uiterwaard met extreem hoog water onder water, dan volgt u een hoge asfaltdijk en is de route 100% verhard.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

2e reactie op Josephine

Bart van der Schagt, 19-07-2018

Josephine is niet 100 meter na de Romeinse wachttoren via een betontrap linksaf de Maneswaard ingelopen, maar 500m verderop. En daar staat een huis met stukje privépad. M.a.w. het graspad 100 meter na die toren is vrij toegankelijk, zonder huis en privépad.

Reactie op Josephine

Bart van der Schagt, 12-07-2018

De Maneswaard is een vrij toegankelijk (wandel)gebied. Aan het begin van het door Josephine genoemde graspad staat dat op een bordje duidelijk aangegeven. Je kunt over dat graspad echter alleen maar op en neer lopen naar de Rijn, dat staat ook duidelijk omschreven in de routebeschrijving. Waard en genoemd graspad zijn in beheer bij Het Gelders Landschap. Dus snap ik de opmerking van die bewoonster niet zo goed...

Groene "industrie"

Josephine, 12-07-2018

Vanmorgen deze wandeling gelopen in een mooie wijdse omgeving. Echter ik meld even bij zinsnede "na ruim 100 m verderop LA betontrap dijk naar beneden enz", verzocht de eigenaresse me van het huisje beneden aan de dijk om niet over dit pad door Maneswaard op en neer te lopen! Verder klopt, zoals altijd, de routebeschrijving.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Restaurant 't Veerhuis Opheusden

Veerweg 1

4043 JV Opheusden

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info