Groene Wissel 328: Leersum

Tijdelijk geslotenWegens stormschade is deze route een paar maanden niet beloopbaar

Struinen langs de Utrechtse Heuvelrug

Groene Wissel Leersum
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Leersum

 • Startadres:

  bushalte Donderberg, Leersum
  Rijksstraatweg 315
  3956 CP Leersum

 • Coördinaten:

  52°0’57” N   5°24’56” E

Deze wandelroute heeft een hoog struin- en slingerpaden gehalte. Bent u daar een liefhebber van, dan zult u er met volle teugen van genieten. Wandelt u liever over gebaande paden en wegen, dan is deze wandeling minder geschikt voor u. Vanuit de bus (u kunt daar bij CR Darthuizen eerst aan de koffie, tijdens de wandeling komt u niets meer tegen) wandelt u gelijk het bos in en beklimt deels de Leersumse Donderberg. Nadat de spieren zijn losgekomen volgen wat makkelijke en mooie paden door de bossen van Landgoed Dartheide. Daarna begint het 'echte werk': over superstille slinger- en struinpaden wandelt u door de rafelige bosranden onderlangs de Utrechtse Heuvelrug. Ook over af en toe wat asfalt maakt u daarna kennis met het prachtige Landgoed Sandenburg waarin u langs een schattig kasteeltje komt. Na bijna twee kilometer lichtruige graspaden langs en dwars door weilanden moet het er toch een keer van komen: een ruim twee kilometer lang (maar wel rustig) asfaltwegje (met onderweg een bijzonder afwisselend en verstild landschap) die u naar het romantische Landgoed Broekhuizen brengt. Daar geniet u van de prachtige wandelpaden, romantisch gelegen bankjes, waterpartijen en het landhuis. Zelfs de laatste kilometer van deze bijzondere tocht is een waar genot: een supermooi eikenlaantje. Aan het einde daarvan ploft u voldaan neer op het terras van CR Darthuizen of duikt de bus in. Om u niet in het bos te laten verdwalen zijn, daar waar nodig, de richtingveranderingen en paadjes gedetailleerd beschreven.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op deze wandeling

GW Leersum 31-5-2020

Jan Brink, 02-06-2020

Mooie wandeling, afwisselend, en rustig. De Gooyerdijk was nogal druk (auto's, motoren en fietsers). Bij landgoed Sandenburg ('Voor de slagboom met bordje Privéterrein LA, u passeert dan rechts van u kasteel(tje) Sandenburg. Op het asfalt-wegje daarna LA en na de ruime rechterbochten (daarin weg naar links negeren!) aan het einde ...

Reactie op Yvonne

Bart van der Schagt, 09-08-2019

Fijn! De route kan weer gelopen worden. Bedankt voor het melden!

Pad weer open

Yvonne, 09-08-2019

Op Twitter lees ik dat het pad inmiddels weer open is. Was illegaal afgesloten door omwonenden. Omleggen route zou dus niet meer nodig zijn.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café-restaurant Darthuizen

Rijksstraatweg 315

3956 CP Leersum

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info