Groene Wissel 499: Leeuwarden

Grachten, Park en oude Binnenstad

Groene Wissel Leeuwarden
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  6 km

 • Startplaats:

  Leeuwarden

 • Startadres:

  station Leeuwarden
  Stationsplein 1
  8911 AC Leeuwarden

 • Coördinaten:

  53°11’48” N   5°47’34” E

Na de karakteristieke Achmeatoren en het Fries Museum wandelt u langs enkele grachten naar de buitenkant van de oude stadskern. Vandaar maakt u langs de Noorder Stadsgracht (een singel) een prachtige wandeling door het romantische park Noorderplantage en langs de Prinsentuin. Daarna kuiert u door de oude binnenstad langs de Sint Bonifatiuskerk, een paar grachten en de Jacobijnerkerk naar het horecarijke Gouverneurs- en Hofplein met daar het fraaie Stadhuis en het schitterende Hotel 'Paleis Stadhouderlijk Hof'. Onderweg komt u door een enkel hofje en een steegje langs een oud klooster. Over het Waagplein (met het prachtige oude Waaggebouw), door gezellige winkelstraten, langs de monumentale Bibliotheek en over de Willemskade wandelt u weer naar het station.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Routebeschrijving aangepast

Bart van der Schagt, 02-09-2017

N.a.v. de reactie van Anko en Mien over de verdwenen rotonde voor het stationsplein is de routebeschrijving aangepast.

Prachtige Friese hoofdstad

Anko en Mien, 01-09-2017

we zijn wel eens in Leeuwarden geweest maar dan even winkelen. Nog niet eerder op deze manier kennis gemaakt met onze Friese hoofdstas en het moet gezegd: Héél verrassend!!!! De prachtige kleine steegjes, de mooie kerken (ook van binnen bekeken) en de prachtige wandeling langs het de stadsgracht in de Noorderplantage en de prinsentuin was genieten!!! Erg veel te zien was er onderweg, vele oude gebouwen en tussendoor de vele winkelstraten die er zijn. Tel daarbij op de vele terrasjes die vandaag met het mooie weer goed gevuld waren en maakten dat het erg gezellig toeven was in Leeuwarden. Een hele mooie wandeling, echt de moeite waard!! Wel was het even opletten in het begin want men is voor het station druk bezig met de weg. Zo is de rotonde die in het begin wordt genoemd verdwenen...... Maar even opletten, goed lezen en om je heen kijken, dan pik je de route zo op. Bart, bedankt voor wéér een toppertje van een stadswandeling!!!

Grutterswinkel

Pablo, 08-02-2015

Een goede stadswandeling, maar een tip voor een extraatje. Google eens op grutterswinkel Leeuwarden, het is vlak naast de route, maar de koffie is net zo goed als bij de D.E. op de hoek. Uiteraard is de museumwinkel de moeite waard voor een zijsprongetje van de route ( 100 meter)

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Cafe Thus

Wilhelminaplein 90

8911 BS Leeuwarden

Grand café restaurant De Koperen Tuin

Prinsentuin 1

8911 DE Leeuwarden

Museum De Grutterswinkel

Nieuwesteeg 5

8911 DT Leeuwarden

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info