Groene Wissel 15: Leiden

Geesten en Landgoederen

Groene Wissel Leiden
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Leiden

 • Startadres:

  station Leiden
  Stationsplein 3
  2312 AJ Leiden

 • Coördinaten:

  52°10’0” N   4°28’52” E

Wandeling door het Leidse Hout en landgoed Oud-Poelgeest en via Warmond naar landgoed Huys te Warmont. Langs een Kerkruïne en om de Klinkenbergerplas via Oegstgeest terug naar het station.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Een enigszins saaie route met mooie hoogtepunten....

Dennis Verhiest, 02-11-2018

Afgelopen weekend heb ik deze Groene Wissel 15 gewandeld. In iets meer dan 18 kilometer liep ik naar Oegstgeest, Warmond en langs Sassenheim en Oegsgeest weer terug naar het station. Hoewel de wandelroute zelf niet supermooi was, veel verkeer langs wegen en fietspaden, waren er toch wel wat mooie dingen te zien onderweg. Eigenlijk vrij vlot na de start kom je aan bij het landgoed van Kasteel Oud Poelgeest. Een mooi langoed, maar het kasteel vind ik eigenlijk iets te mooi, alsof het helemaal niet zo oud is........ Langs de trekvaart richting Haarlem liep ik door Warmond, waarbij ik vooral de Dorpsstraat erg mooi vond, vooral die oude school. De ophaalbrug naar het landgoed van Huys te Warmond, alweer een kasteel, was kapot waardoor ik een stukje omliep om bij een andere ingang het landgoed op te gaan. Dit is echt een heel mooi landgoed met heel veel vogels, paddestoelen en het kasteel. Dit kasteel is ietsje minder goed onderhouden, maar ik vind dat wel wat hebben........Hierna liep ik naar een wellicht nog mooier stukje Warmond, de ruine van de oude Matthiaskerk, een kerk die de bewoners van Leiden in 1573 zelf hebben verwoest zodat de spanjaarden zich er niet konden vestigen. Om deze ruine heen liggen graven, zowel stokoud als vrij recent. Ik voelde me hier wel iets ongemakkelijk bij, maar het was zo mooi! Na een wandelgroep met alpacas gepasseerd te hebben liep ik weer richting Oegstgeest, naar de Klinkenbergerplas. Een plas onstaan door zandwinning. Het ziet er dan ook erg aangelegd uit en na de mooie landgoeden was dit een beetje .....meh.... Het laatste stuk van de wandeling was vooral door de bewoonde wereld en pakte ik nog een klein stukje van de Leidshout, wat ik wel een mooi park vind.

Zeer afwisselende Groene Wissel

Henk, 05-08-2018

Ondanks erg warm weer deze zeer afwisselende Groene Wissel gelopen op 04-augustus 2018. Het Leidse Hout en landgoederen Oud Poelgeest en Warmond bieden gelukkig beschutting onder het bladerdak. Hoewel een druk gebied met veel water-, weg- en spoorwegen een hele fijne groene Wissel door bosstroken, landgoederen, het dorp Warmond, de recreatieplas Klinkenberg en natuurlijk de woonwijken van Delft. Later op de dag kwam er wat sluierbewolking waardoor de grootste hitte ook enigszins werd gedempt. De wandeling is duidelijk beschreven en voor herhaling in alle seizoenen aan te bevelen.

2e reactie op Jeroen Bezemer / route bijgewerkt

Bart van der Schagt, 15-06-2018

N.a.v. de reactie van Jeroen Bezemer is de routebeschrijving bijgewerkt. Dat olifantenpaadje is goed te doen. Zijn alternatief voor langs de Klinkenbergplas is geen verbetering van de route.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info