Groene Wissel 15: Leiden

Geesten en Landgoederen

Groene Wissel Leiden
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Leiden

 • Startadres:

  station Leiden
  Stationsplein 3
  2312 AJ Leiden

 • Coördinaten:

  52°10’0” N   4°28’52” E

Wandeling door het Leidse Hout en landgoed Oud-Poelgeest en via Warmond naar landgoed Huys te Warmont. Langs een Kerkruïne en om de Klinkenbergerplas via Oegstgeest terug naar het station.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Leuke middag gehad.

Eric Claasen, 28-04-2019

Leuke wandeling met (voor de randstad) erg veel groen. Je loopt wat door de drukte maar dat was vooraf duidelijk. Wat een mooi plekjes heb je toch in de 'drukke' randstad. Aanrader voor een leuke middag. We zijn met de auto naar 'de grote plas' gereden (ruime parkeer mogelijkheden) en hebben de wandeling vanaf daar rondgemaakt). Met wat extra ommetjes erbij werd het bij ons 19 km. Tip: loop na het leuke parkje in Warmond (voor het 40-45 monument) niet over het (drukke) fietspad; aan de andere kant van de weg is een prima stoep.

Mooie tocht

A. van L., 09-01-2019

Begin jan. op een grijze dag deze Groene Wissel gelopen. Met veel plezier! Langs twee mooie landgoederen en de Klinkenbergerplas. Als je de beschrijving er bij houdt, loop je zonder problemen.

Een enigszins saaie route met mooie hoogtepunten....

Dennis Verhiest, 02-11-2018

Afgelopen weekend heb ik deze Groene Wissel 15 gewandeld. In iets meer dan 18 kilometer liep ik naar Oegstgeest, Warmond en langs Sassenheim en Oegsgeest weer terug naar het station. Hoewel de wandelroute zelf niet supermooi was, veel verkeer langs wegen en fietspaden, waren er toch wel wat mooie dingen te zien onderweg. Eigenlijk vrij vlot na de start kom je aan bij het landgoed van Kasteel Oud Poelgeest. Een mooi langoed, maar het kasteel vind ik eigenlijk iets te mooi, alsof het helemaal niet zo oud is........ Langs de trekvaart richting Haarlem liep ik door Warmond, waarbij ik vooral de Dorpsstraat erg mooi vond, vooral die oude school. De ophaalbrug naar het landgoed van Huys te Warmond, alweer een kasteel, was kapot waardoor ik een stukje omliep om bij een andere ingang het landgoed op te gaan. Dit is echt een heel mooi landgoed met heel veel vogels, paddestoelen en het kasteel. Dit kasteel is ietsje minder goed onderhouden, maar ik vind dat wel wat hebben........Hierna liep ik naar een wellicht nog mooier stukje Warmond, de ruine van de oude Matthiaskerk, een kerk die de bewoners van Leiden in 1573 zelf hebben verwoest zodat de spanjaarden zich er niet konden vestigen. Om deze ruine heen liggen graven, zowel stokoud als vrij recent. Ik voelde me hier wel iets ongemakkelijk bij, maar het was zo mooi! Na een wandelgroep met alpacas gepasseerd te hebben liep ik weer richting Oegstgeest, naar de Klinkenbergerplas. Een plas onstaan door zandwinning. Het ziet er dan ook erg aangelegd uit en na de mooie landgoeden was dit een beetje .....meh.... Het laatste stuk van de wandeling was vooral door de bewoonde wereld en pakte ik nog een klein stukje van de Leidshout, wat ik wel een mooi park vind.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info