Groene Wissel 245: Oldenzaal

Landgoed Boerskotten

Groene Wissel Oldenzaal
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Oldenzaal

 • Startadres:

  station Oldenzaal
  Stationsplein 14
  7573 AV Oldenzaal

 • Coördinaten:

  52°18’25” N   6°56’1” E

De omgeving van Oldenzaal staat bekend als een zeer geliefd wandelgebied, er zijn hier vele wandelroutes te vinden: LAW- en Streekpaden en oude en nieuwe NS-wandelingen. Met deze route zult u daar niet veel van merken; u wandelt over minder bekende en daardoor veel stillere bospaden en landwegen door de sfeervolle landgoederen Boerskotten, Duivelshof, Grevenmaat, Het Beernink en Koppelboer. Onderweg passeert u halverwege het prachtige grote Arboretum Poort-Bulten en uiteraard wandelt u voor de koffiestop door De Lutte.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Petra

Bart van der Schagt, 28-03-2017

Petra, bedankt voor het melden! Ik heb e.e.a. aangepast.

Lente in Twente

Petra, 27-03-2017

Bij prachtig lenteweer deze route gelopen. We verbleven in De Lutte, dus dat als begin- en eindpunt genomen. Het had wel tot gevolg dat het naar mijn mening mooiste deel van de route (tussen De Lutte en Oldenzaal) direct aan het begin van de route zat, anders krijg je dat als uitsmijter en wordt de wandeling beter opgebouwd. Het deel ten zuiden van de A1 is weliswaar nog steeds mooi, maar iets grootschaliger en met wat meer rechte paden. Opvallend op dit stuk was de grote hoeveelheid stromende en meanderende beekjes. Later lazen we dat er een project in dit gebied is geweest om de oude beeklopen weer te herstellen. En met succes! Op één plek waar een alternatief is beschreven, is inmiddels de hoofdroute door de eigenaar met prikkeldraad afgesloten. Het alternatief is gelukkig goed te lopen en voert langs een ruig grasland. Ook mooi!

Oldenzaal: strakke lanen, slingerpaadjes en een hellehond

René van Doorn, 13-11-2015

Het waterpeil van de grote rivieren mag dan momenteel historisch laag zijn en de binnenscheepvaart ernstig dwarszitten; het waterpeil op de landgoederen van Oost-Twente is dat bepaald niet. Onder de dikke bruine bladerdeken was het gisteren een nogal natte, zompige bedoening. Maar met het prachtige late-najaarsweer van die dag (en stevige, hoge wandelschoenen) was het allemaal prima te doen. En onze honden vonden het allemaal prachtig. Even buiten Oldenzaal, dat je langs de Stakenbeek vriendelijk uitgeleide doet, duik je Boerskotten in, het meest aansprekende van de vijf landgoederen, die tijdens deze wandeling de revue passeren. Zeer bosrijk met prachtige, strakke lanen en frivool slingerende paadjes en voor de afwisseling kleinere weilanden en akkers. Met hier en daar grote, karakteristieke Twentse boerderijen en (vakwerk)schuren. Jammer, jammer, jammer dat de A1 er plompverloren doorheen raast. We wandelden een paar jaar terug in het late voorjaar door dit mooie gebied. Wat ons toen opviel waren de talloze e-bikers, die met een niet bij de leeftijd van de berijder passende snelheid voorbij raasden. Wat met twee (aangelijnde) honden best wel lastig is op deze overigens fraaie, dwars door open boerenland slingerende fietspaadjes. Ook deze route leidt de wandelaar over meerdere van dit soort paadjes; de e-bikes stonden blijkbaar weer op stal, want het medegebruik beperkte zich tot gemoedelijk woon/school-fietsverkeer. Op twee derde van de route ligt het dorpsplein van De Lutte, waar als vanouds wegen, kerk en horeca elkaar treffen. Dat het hier prettig verpozen is laat zich raden. En dat ondanks de aanwezigheid op het plein van een grote (stenen) hellehond, een mytisch wezen dat ooit de omringende landgoederen onveilig maakte. En dat - raar maar waar - later opgewaardeerd werd tot dorpssymbool. Van deze griezel hadden wij gisteren onderweg geen last, hoewel bij een paar achter zwaar hekwerk schuilgaande (land)huizen agressief blaffende adspirant-hellehonden rondliepen. Verder overigens alles pais en vree in dit vriendelijke landschap, dat gekenmerkt wordt door een zeer geslaagde combi van bos en kleinschalig akker- en weiland. Het laatste deel van de route gaat door meer open land en nogal vaak over asfaltweggetjes, maar de laagstaande zon, die zijn stralen door de kalende bomen strooit veraangenaamde dit behoorlijk. Het in verschillende snelheden verkleurende loofbos biedt intussen een schitterend palet aan herfstkleuren. In het landgoed Het Beernink liepen we over de welhaast rituele smalle slingerpaadjes. De ruige gras/landweg (met alternatief) halverwege de route bleek bij het verlaten van de bosstrook (tijdelijk?) afgesloten met professioneel ogend staaldraad. De beschrijving van deze wat oudere route is overigens nog helemaal op orde. Al met al een uiterst plezierige dag: van harte aanbevolen!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Hotel en restaurant Landgoed de Wilmersberg

Rhododendronlaan 7

7587 NL De Lutte

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info