Groene Wissel 517: Opijnen

Kastelen, Uiterwaard en Rivier

Groene Wissel Opijnen
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Opijnen

 • Startadres:

  bushalte Gemeentehuis, Opijnen
  Repensestraat
  Opijnen

 • Coördinaten:

  51°49’44” N   5°17’56” E

Al vrij vlot wandelt u over een rustig asfaltwegje en een fietspad langs de Betuwse boomgaarden naar en over prachtige paden door het kasteelbos van Kasteel Neerijnen. Bij dat kasteel is een bezoekje aan de kasteeltuin zeer de moeite waard, daarin geniet u ook van het zicht op het kasteelkerkje. Door weer een kasteelbos en rakelings langs het oudere Kasteel Waardenburg kuiert u naar de Waabandijk, vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op de Rijswaard en de Korenmolen van Waardenburg. Over prachtige graspaden kuiert u kilometerslang dwars door de uiterwaard, ziet onderweg regelmatig rivier de Waal en daarlangs zelfs een klein strandje. Staat deze uiterwaard (vaak in het begin van het jaar) onder water, dan is er in een alternatief voorzien (de wandeling wordt dan 4 kilometer korter). De terugtocht naar de bushalte gaat over de autoluwe Waalbandijk. Kortom: een leuke kastelentocht met de afwisseling van het rivierenlandschap.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Moeite waard

E. Thoonen, 04-05-2019

Begin mei 2019 de wandeling gelopen. Gestart bij Restaurant Het Stroomhuis (aanrader voor een kop koffie). Wandeling is redelijk afwisselend en geeft een mooie blik op de uiterwaarden. Toch, helaas, nog redelijk wat verharde paden (lees: de gewone weg). Rustige wandeling.

Mooie wandeling

Els, 10-09-2018

We hebben deze wandeling op maandag gelopen, altijd een lekker rustige dag voor wandeltochten. Het is een mooie tocht, afwisselend en de twee kastelen zijn indrukwekkend. Vooral het naderen van kasteel Waardenburg is heel erg de moeite waard. Loop de tocht niet als het erg nat is, je mist dan de uiterwaarden en ook die zijn de moeite waard.

Perfect beschreven mooie route!

Henk uit Appingedam, 15-05-2018

Om buurtbussen en belbussen te vermijden op de zondagsdienst van het Openbaar Vervoer zijn we naar Waardenburg gereisd. Binnen enkele minuten waren we bij het gelijknamige 17e eeuws kasteel en hebben daar de route zonder problemen kunnen beginnen. In het begin hebben we nog te maken met een bewolkte hemel maar dat zal al gauw veranderen in stralend mooi zomerweer. Rondom het kasteel veel bomen en struiken in bloei. Vanuit het kasteelbos waar de kastanjebomen ook in bloei staan ben je zo op de Waalbandijk. Hier heb je al een geweldig uitzicht over de uiterwaard 'Rijswaard' van de Waal met volop bloeiende meidoorn en wilgen die ook groen uitlopen. De grasbermen van de dijk staan vol fluite-kruid en koolzaad, een fleurig schouwspel op weg naar de molen in de verte en opnieuw een blik op het kasteel Waardenburg. Aan de horizon zien we de imposante tuibrug van Zaltbommel. Dan gaat de wandeling de polder in. Vlak na het klaphekje loopt een klein graspaadje naar een eenvoudig oorlogsmonument, dat hier in 2015 is geplaatst. De uiterwaard is goed begaanbaar over de gemaaide graspaden. De meidoorn bloeit hier volop en langs de randen van het pad smeerwortel in verschillende tinten. Bij de plas worden we nieuwsgierig aangekeken door een groepje Blonde d'Aquitaine, die behoren tot de vleeskoeien. De rust wordt hier regelmatig onderbroken door druk treinverkeer die over de spoorbrug voor de tuibrug langs dendert. Maar verder een prachtig gebied en lunchpauze gehouden aan de waterkant van de Waal. Hierop levendigheid in de vorm van passerende vrachtschepen met o.a. potaarde, een gastanker en een passagiersschip. Wanneer we de Waaldijk weer opklimmen is het weer zomers te noemen, volop zon en een aangename temperatuur. Na deze dijk wandelen we Opijnen binnen, waar we achter de grote kerk een theepauze inlassen. De fraaie huizen in dit dorp hebben verzorgde tuinen. De boomgaarden, die we bij het verlaten van het dorp passeren, hebben net de bloeitijd achter de rug. Dat is wel jammer want hier hadden we nog wel een beetje op gerekend, maar de natuur gaat zijn eigen gang en is hier in het zuiden van Nederland toch altijd iets verder als bij ons ons in het hoge Noorden. Het asfaltfietspad van een ruime km wordt aan beide zijden geflankeerd door bloeiend fluite-kruid. Via de verschillende paadjes door het kasteelbos bereiken we uiteindelijk het kasteel Neerrijnen. De oprijlaan is voorzien van uitbundig paarsbloeiende rododendrons. De grote gele kerk troont machtig boven de ommuurde kasteeltuin uit. Deze tuin gaan we natuurlijk niet voorbij zonder daar even een ommetje te maken. De poort van blauwe regen bloeit blauw-wit en verschillende stinzen-planten kleuren ook de perken. Na enkele bospaden en over enkele bruggetjes loopt de route tussen weilanden door naar ons startpunt en naderen we kasteel Waardenburg. Deze groene wissel is perfect beschreven en we konden deze zeer afwisselende tocht zonder mankeren afsluiten.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info