Groene Wissel 658: Sint Michielsgestel

Dommel en Landgoederen

Groene Wissel Sint Michielsgestel
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Sint-Michielsgestel

 • Startadres:

  bushalte Petrus Dondersplein, Sint Michielsgestel
  Nieuwstraat
  Sint Michielsgestel

 • Coördinaten:

  51°38’17” N   5°21’2” E

Na de gezellige horeca van het Noord-Brabantse dorp Sint Michielsgestel bezocht te hebben maakt u een mooie wandeling over talrijke graspaden langs riviertje de Dommel, langs de vennen in landgoed Venrode en door de bossen van landgoed Zegenwerp. Onderweg komt u langs particuliere Waterkrachtcentrale Dommelstroom. De paden langs de Dommel mogen dan wel lang lijken, maar zijn door de vele bochten van de Dommel zeker afwisselend. Omdat een enkel bos niet voor wandelaars toegankelijk is, loopt u een kilometer over een fietspad langs een drukke weg, dat is dus een nadeeltje van deze route. Op een enkel rustig binnendoor asfaltweggetje na is een flink deel van de route onverhard. In Sint Michielsgestel is er voldoende horeca, onderweg komt u na ongeveer 2 kilometer langs een boerenrustpunt met koffie- en boerenmelktap, en overdekt zitje.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt.

Reacties op wandelingen

Sint Michielsgestel

Martin Veenbrink, 19-08-2018

Vandaag 19 -08-2018 leuke afwisselende route gelopen. Achter lunchcafe Toren 4 is rechtdoor gaand doodlopend pad afgesloten; dit in verband met bouwwerkzaamheden tot eind van het jaar waarschijnlijk. Loop daarom direct na het lunchcafe rechtsaf langs de bibliotheek en dan linksaf pad voor de Dommel tot aan brug genoemd in regel 2. Dan tekst regel 2 verder oppakken.

Sint Michielsgestel: water en bos gezocht

René van Doorn, 07-08-2018

Het is een uiterst zonnige zaterdag met subtropische temperaturen. Ook vandaag houden twee viervoeters mij gezelschap, die erg van wandelen houden, maar met hun strakzittende bontjassen niet echt gekleed zijn voor dit weer. Dus zoeken we een niet al te lange route met veel water en bos: op naar het Brabantse Sint Michielsgestel! Vanaf het startpunt ben je in een oogwenk bij de Dommel; de route volgt trouw dit zeer kalm ogende riviertje, inclusief zeer groene zijsprongetjes rond een doorbraakwiel en een oude meander. Vervolgens gaan we verder over stille asfaltweggetjes door boerenland met onderweg een charmant rustpunt (met ook vandaag melk en koffie). Daarna zoekt de route voor langere tijd de Oostelijke oever van de Dommel op, een zeer aardige passage (deels schaduwrijk begroeid, deels open). De viervoetige dames trotseren de best wel steile oevers en gaan om de haverklap eventjes te water. Ikzelf - iets luchtiger gekleed - volg dit voorbeeld niet en geniet van het afwisselende bochtenwerk. Zo halverwege komt eindelijk een brug in zicht, waarna de route op de andere oever al snel het fraaie landgoed Venrode induikt. Een heuvelachtig bosgebied met een paar fraaie vennetjes. De stilte, die deze groene oase zo zeer verdient, is door de aangrenzende A2 helaas ver te zoeken. Het aangekondigde 'noodzakelijk kwaad' (om niet toegankelijke landgoederen heen) eenmaal achter de rug slingert de route door golfterrein De Dommelen richting landgoed Zegenwerp. Langs statige lanen wordt de wandelaar weer richting de Dommel geleid. De laatste loodjes gaan over smalle, weinig belopen en derhalve verruigde graspaadjes richting Sint Michielsgestel. De op kruipafstand van de bushalte gelegen horeca komt als geroepen en veraangenaamt het wachten zeer. De beschrijving van de route is als vanouds: sober en helder. Van harte aanbevolen voor mens en hond!

Groene wissel 658 St Michielsgestel

Marcel van de Craats, 07-01-2018

Erg leuke wandeling door het landschap en direct langs de Dommel. verassend was het stukje heuvelachtig bosgebied aan de linkeroever van de Dommel. Pluspunt; veel onverharde wegen.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Gasterij de Zwaantjes

Petrus Dondersplein 7

5271 AA Sint-Michielsgestel

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info