Groene Wissel 168: Voorburg

Buitenplaatsen langs de Vliet

Groene Wissel Voorburg
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  8 km

 • Startplaats:

  Voorburg

 • Startadres:

  station Voorburg
  Stationsplein 1
  2275 AZ Voorburg

 • Coördinaten:

  52°3’58” N   4°21’31” E

Voorburg heeft een rijke historie op het gebied van buitenplaatsen. Kanaal de Vliet was een belangrijke ader waarlangs buitenplaatsen zich vooral in de zeventiende eeuw ontwikkelden. Vele daarvan bestaan nog steeds. Die buitenplaatsen en landgoederen zijn van historische, landschappelijke, ecologische en recreatieve waarde. Waar mogelijk stimuleert de gemeente eigenaren om hier zorgvuldig mee om te gaan en ze open te stellen voor bezoekers. Door (en daar waar gesloten langs) deze buitenplaatsen maakt u een leuke wandeling. Langs de Vliet wandelt u een dikke kilometer langs een drukke weg; de wandeling door het oude Voorburg met schitterend raadhuis en de gezellige terrasjes (ook langs de Vliet) doen het ongemak daarvan snel weer vergeten.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Wandelmaatje

Breuers, 23-08-2018

wie wil deze wandeling met mij lopen?

Zeer afwisselende Groene Wissel,

Henk, 05-04-2018

We hebben deze Groene Stadswissel Voorburg op Paaszondag gelopen. Het weer zat niet zo mee, het was zoals ze dat noemen 'waterkoud'. Al vrij snel wandel je een klein parkje door op weg naar het landgoed Middenburg. Het landhuis hierin wordt door de gemeente Voorburg gebruikt als kantoor Openbare Werken. Het park bestaat uit oude bomen, een waterpartij met een beeld daarin van een vrouw spelend met kind en oude stinsenplanten. Nu brengen er naast bekende bolgewassen zoals crocussen en narcissen, enkele bijzondere planten zoals lenteklokje en vingerhelmbloem, die ook wel vogeltje op kruk wordt genoemd, kleur in dit besloten parkje. Na de moderne kerk van Voorburg lopen we het terrein van het Diaconessenziekenhuis op. Nu heet dit Reinier de Graafziekenhuis. Het zusterhuis hiervan wordt op dit moment gesloopt en ziet er spookachtig uit. De bedoeling is dat op de fundamenten hiervan een nieuwe polikliniek gebouwd wordt, zodat deze in 2021 wordt geopend. De afdelingen van het Ziekenhuis worden in de komende 3 jaar verplaatst naar Delft en het hoofdgebouw wordt verkocht. Vervolgens lopen we door Arentsburgh en Hoekenburg - 2 aaneengesloten parken met erg oude bomen en waterpartijen naar de Vliet en steken deze via een grote gietijzeren brug over. Het traject langs de Vliet is even een moment om stevig door te lopen, want het weer voelt vochtig en koud aan. De woonwijk Leeuwenbergh ligt verscholen achter de doorgaande weg en we vonden dat hier een prettig sfeertje hing, om er te wonen. Verder langs de Vliet lopend zien we nog enkele grote landhuizen. Na het uitgestrekte park Vreugd en Rust lopen we via de Broekslootkade nog een aardig ommetje door een volksbuurt met kleine woningen. Via de kerk die nu in de steigers staat komen we uit in de winkelstraat van Oud-Voorburg en naderen we het eindpunt van deze zeer afwisselende Groene Wissel, welke we naar tevredenheid aan de hand van de uitgebreide beschrijving konden volgen.

Losloopgebied honden

Gerda de la Rie, 06-06-2017

Wij hebben gisteren deze zeer goed beschreven wandeling gemaakt. Graag wil ik melden dat deze wandeling door veel stadsparken gaat waar, tot onze vreugd en die van onze hond, bijna overal honden ook los mogen lopen. In deze parken hebben we tevens genoten van de prachtige bomen waaronder zich heel wat zeer oude exemplaren bevinden.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info