Groene Wissel 202: Warffum

Het Nieuwe Land

Groene Wissel Warffum
 • Bron:

  Groene Wissels

 • Afstand:

  20 km

 • Startplaats:

  Warffum

 • Startadres:

  station Warffum
  Stationsweg
  9989 BT Warffum

 • Coördinaten:

  53°23’22” N   6°33’52” E

Na de middeleeuwen is er in deze streek flink wat land gewonnen op de Waddenzee: Warffum, Pieterburen en ook Uithuizen lagen toen nog aan zee. Na 1800 zijn er wederom flinke lappen akkerland bijgekomen. Deze wandelroute voert u door al dat nieuwe land en over de zeedijk met een spectaculair uitzicht over de Noordpolder, de buitendijkse landen, de Waddenzee en (met helder weer) op de Waddeneilanden Rottum en Borkum. In de uitgestrekte Noordpolder wandelt u vaak over lange rechte asfaltwegjes met, zoals u zult zien, hier en daar prachtige (in particulier bezit zijnde) boerenlandwegen. De twee grootgrondbezitters van deze streek (twee Herenboeren) gaven helaas geen toestemming deze wandelroute over die landwegen te laten lopen. De pittoreske kerkpaadjes door Warffum, het kleinste zeehaventje van ons land (in Noordpolderzijl, met authentiek havencafeetje), de drie km lange zee(gras)dijk en aan het einde van de wandeling de prachtige slingerpaadjes door het Warffumerbos maken gelukkig weer een hoop goed. Op de zeedijk wandelt u tussen de schapen, daar mogen geen honden komen!

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de routebeschrijving hebt. Het versienummer vind je rechtsonder in het kaartje.

Reacties op wandelingen

Landschappen

Albertine Schoester, 19-06-2013

Wat een verschil in landschappen en wegen tref je aan in deze Groene Wissel. Smalle steegjes in Warffum en smalle fietspaden en veel cultuurhistorie en dan dat wijdse land en als je denkt dat je alles gehad heb kom je op het eind ook nog even door een bosje. Oh ja alleen het onderstreepte graspaadje kon ik niet vinden. Wellicht is het inmiddels overwoekert (zo zag het ernaar uit). Je kan daar wel goed door de berm lopen.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Theetuin De Beemd

Oudendijk 25

9989 EM Warffum

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info