Groesbeekpad

Pelgrimstocht langs het spoor

Groesbeekpad
 • Bron:

  Kees Volkers

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Nijmegen

 • Startadres:

  station Nijmegen
  Stationsplein 6
  6512 AB Nijmegen

 • Coördinaten:

  51°50’33” N   5°51’13” E

Het Groesbeekpad loopt langzaam maar zeker omhoog de stuwwal op, dus minder klimmen en dalen dan wandeling 3. De buitenstad ontwikkelde zich aan deze zijde van de stad in een aantal typerende zones. Na de eerste planmatige uitleg met deftige huizen aan ruime singels en pleinen) volgt een schil die zich min of meer spontaan ontwikkelde, met gevarieerde functies en bebouwing. De aantrekkelijke wijk Bottendaal is hiervan een goed voorbeeld.Rond 1900 verrezen aan de toenmalige stadsrand kazernecomplexen en monumentale begraafplaatsen, die inmiddels in het stedelijk weefsel zijn opgenomen. Daarbuiten begonnen de bos- en heidevelden, waar de landgoederen van de rijken lagen. Rond 1900 werden hier verschillende kloosters, pensionaten en herstellingsoorden gesticht. De meest curieuze hiervan was de Heilig Landstichting met de indrukwekkende Cenakelkerk, een devotiepark en een museum.De stuwwal was vooral beplant met productiebos, doorsneden door oudere beuken- en eikenlanen. Via deze bossen bereiken we Groesbeek, vroeger een arm dorp van marskramers, tegenwoordig een aantrekkelijke woongemeente en het centrum van de Nederlandse wijnbouw! De (stads)bus brengt ons weer terug naar het station.

Reacties op wandelingen

Groesbeekpad

Kees Volkers, 26-11-2020

Dag Hens, Dank voor je reactie. We nemen alle reacties mee voor de volgende druk. Er zitten altijd wel foutjes in en er verandert ondertussen ook vaak iets. Hopelijk vond je het toch een mooie wandeling!

Opmerkingen

Hens, 26-11-2020

Einde pagina 1: 'een verwaarloosde begraafplaats'. Dat was het ooit. In 2017 is begonnen met achterstallig onderhoud, het ziet er nu aanmerkelijk veel beter uit. https://stichtinginparadisum.nl/5-uit-de-mouwen-die-handen-nl-doet/ Het is nu een gewone oude begraafplaats waar al zeker 50 jaar niemand meer begraven wordt. --------- Pagina 2 eind 1e, begin 2e alinea: '...via een voetgangerssluis verlaten. Links via trottoir de licht stijgende Postweg volgen' Via de voetgangerssluis kom je op de Gelderselaan. Vanuit de sluis moet je dus linksaf, de heg volgen, fietspad oversteken, om op de postweg te komen. De gpx wijst niet via de sluis, maar via een olifantenpaadje waarmee je op het eerder genoemde fietspad uitkomt. 'ligt stijgend' vind ik wel een eufemisme, menig fietser stapt hier af omdat men de helling niet opkomt. ------------ pagina 2 midden alinea 2: 'Rechts in de hoek van het plein...'Wij konden het hekje, noch het gedenkpark, noch de vijver na het hekje ontdekken. -------- Pagina 2, alinea 3, 'Even opletten:...' Het pad langs de afrastering is inmiddels grondig geblokkeerd. Als je het pad rechtdoor blijft volgen, kom je op een t-splitsing, daar linksaf. De volgende kruising is die met het eind van het pad langs de afrastering. Daar dus rechtsaf om de oorspronkelijke route te hervatten. ------- Pagina 2, einde alinea 3: (Groesbeekseweg). Deze weg heet al sinds mensenheugenis 'Nijmeegse baan', de Groesbeekseweg eindigt bij de gemeentegrens van Nijmegen, een kleine 3 km terug. ------- Pagina 3, alinea 1, middenin: 'klassiek paviljoen met huisnr. 70 en slaan dan scherp linksaf' Vóór het bedoelde pad kun je scherp linksaf. Het bedoelde pad, even verder, gaat normaal linksaf (haakse bocht). Je loopt om het huis (niet de kliniek) heen dat er staat. ------ Pagina 3, Alinea 2: 'Hier rechtdoor in de richting van een kunststof bankje.' Je moet hier links houden en niet rechtdoor gaan, het bankje staat, niet heel opvallend, een stukje verderop rechts van het pad en is van hout. ---- Pagina 3, alinea 3: 'Het pad daalt eerst, gaat dan weer omhoog' Om dat te bereiken moet je op het eerste kruispunt na het vorige bankje eerst rechtsaf. Dat pad loopt langs nog een bankje en gaat inderdaad omlaag en later weer omhoog. ----- Pagina 3, alinea 3 midden: 'Dit hoofdpad blijven we ruim 3 kilometer lang de rest van het bostraject volgen.' Dat is te makkelijk. Er zit een flinke bocht in waar je zonder kaart of gpx geheid verkeerd loopt. Situatie op de Muntberg moet écht beter beschreven worden. Dat het pad breder is, is zeer discutabel, al helemaal als je niet kunt zien hoe breed het pad is, omdat alles bedekt is door een dikke laag vers gevallen blad. ------ Tot zover!

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info