Hattem

Wandelen in en rond kunstenaarskolonies

Versiedatum: 25-03-2024

Molencatense beek
10 KM
Bron:

Naar de natuur

Start:

Voermanplein, Hattem

Details

Tussen de bossen van de Veluwe aan de ene en de IJssel aan de andere kant ligt de Hanzestad Hattem, waar volgens de schilderes Jo Koster de Middeleeuwen zijn blijven hangen. De rust, het water, de natuur en de soms dramatische luchten trokken verschillende schilders. Sommigen, zoals Jan Voerman sr, vestigden zich er permanent. Andere kunstenaars kwamen, vaak op aanraden van hem, langs en bleven voor lange of korte tijd. Onder hen vinden we schilders als Jo Koster, Richard Roland Holst en Jan Verkade. Om nostalgische taferelen van het pre-industriële Nederland vast te leggen kwamen er ook enkele Amerikaanse en Engelse kunstenaars naar Hattem, zoals Walter MacEwen.
De wandeling gaat in het stadje langs bekende bezienswaardigheden zoals de Dijkpoort uit de 14e eeuw en de Andreaskerk aan de Markt. Je komt langs het Voerman Stadsmuseum waar je het schilderverleden het beste kan opsnuiven. Dat museum heeft een mooie verzameling van het werk van Voerman en andere Hattemse schilders. Vervolgens gaat de wandeling het oude stadje uit om net als de schilders in de natuur te wandelen en van de prachtige omgeving te genieten. Aan de zuidwestkant ligt het bosrijke Landgoed Molecaten, dat de overgang vormt van het Veluwemassief naar de IJsselvallei. Wanneer je tot slot langs de uitgestrekte uiterwaarden aan de IJssel loopt, kun je goed zien wat veel schilders tot schilderijen geïnspireerd heeft.

Historisch beeldmateriaal, vooral schilderijen, staan in de wandelgids Naar de natuur. Wandelen in en rond kunstenaarskolonies

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info