Heeze

Wandelen in en rond kunstenaarskolonies

Versiedatum: 25-03-2024

monument schilderskasteel
9 KM
Bron:

Naar de natuur

Start:

Kapelstraat 23, Heeze

Details

In het laatste kwart van de negentiende eeuw raakte Brabant in zwang bij schilders uit het westen die eerder in Gelderland en Drenthe de ongerepte natuur hadden opgezocht. Al gauw kwam Heeze bekend te staan als de 'Parel van Brabant'. Naast het aloude Kasteel Heeze, omringd door beekdalen en landgoedbos, sprak het 'onbedorven landleven' van de arme, maar vriendelijke boerenbevolking de schilders sterk aan. Door de populariteit van hun schilderijen bleef nog lang het stereotype beeld hangen van Brabantse boerinnen in schort, druk met alledaagse bezigheden rond het erf en in de keuken. Tot aan de Tweede Wereldoorlog bezochten meer dan zeventig schilders uit binnen- en buitenland Heeze en het buurdorp Leende. Zij profiteerden van het grote aanbod van hotels en herbergen, die eerder bezet waren geweest door de honderden patiënten van de roemruchte 'ogendokter' ds. Kremer. Slechts enkelen van hen vestigden zich er permanent.
De wandeling voert je langs enkele karakteristieke boerderijen en brengt je naar het prachtige heidegebied met vennen. Ooit begon hier de woestenij van De Peel. Na de heide leidt de wandeling je terug naar de bossen en landerijen in de buurt van het kasteel. Deze combinatie van adellijk verleden en ongerepte natuur maakt je bewust van wat de vele romantisch ingestelde schilders trok in dit gebied.

Historisch beeldmateriaal, vooral schilderijen, staan in de wandelgids Naar de natuur. Wandelen in en rond kunstenaarskolonies

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info