Kapelletjespad Boekelo - Haaksbergen

(Maria)kapellen, landgoed Zonnebeek, Buurserzand, Harrevelderschans

Kapelletjespad Boekelo - Haaksbergen
 • Bron:

  Naberpaden

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Boekelo

 • Startadres:

  bushalte Centrum, Boekelo
  t.h.v. Windmolenweg 16
  7548 BM Enschede

 • Coördinaten:

  52°12’16” N   6°47’59” E

Vanaf de bushalte in Boekelo loopt de route langs de RK kerk met een Mariakapel op het kerkhof. Daarna via een paar landelijke wegen en het landgoed Zonnebeek naar het prachtige natuurgebied Buurserzand. Vervolgens langs de Harrevelderschans naar de kapel van het Heilig Kruis achter het huis van de familie Holtschlag aan de rand van Haaksbergen. Tot slot kunt u een bezoek brengen aan de St. Pancratiuskerk in het centrum van Haaksbergen, of in ieder geval aan de Mariakapel daarvan.

Dit is de 36e etappe van het Twentse Kapelletjespad (ruim 900 km!). Het begint in Borne en loopt via Noord-Twente naar Oldenzaal. Dan via Zuid-Twente terug naar Borne. Het pad kan als langeafstandswandeling worden gelopen, maar ook per etappe als dagwandeling. Van het Kapelletjespad is de wandelgids 'Twentse Kruistochten' afgeleid, met twaalf rondwandelingen, uitgekomen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Reacties op wandelingen

Buurserzand

Frits Schipper, 13-09-2019

Vanuit Boekelo ga ik eerst even bij de gesloten H. Marcellinuskerk naar de Mariakapel op het kerkhof kijken. Even terug lopen en dan weer de natuur in. Over de onbewaakte overgang van de spoorlijn Boekelo - Haaksbergen. Langs het huis op nr 151 lopend kom ik weer op een verweerde asfaltweg. Langs een ven, smalle paadjes en een fietspad loop ik over het viaduct richting Oude Buurserdijk. Vervolgens overn og een paar Oude Dijken: Haaksbergerdijk, Enschedesedijk.. Ik loop nu over landgoed Zonnebeek. Onderweg zie ik nog een bordje die verwijst naar de eerste zoutwinning in Boekelo. Het infobordje bij de 'Leppenpaal' geeft wat meer informatie over deze grenssteen die omheind in het weiland staat. En dan ben ik in het Buurserzand belandt, een mooie wandeling langs de hei en met veel jeneverbesstruiken. Je zou niet zeggen dat die jeneverbesstruiken 125 tot 150 jaar oud zijn. Langs de Bommelas, de Markepaal en het Buursermeertje. Ook dit meertje heeft last van de hoge temperaturen en droogte van de laatste paar jaar. Het meertje is erg klein geworden. Door een paar voetgangerssluizen, lopend over de smalle paadjes van het Buurserzand is daar de Harrevelderschans. Een verdedigingswerk dat waarschijnlijk nooit gebruikt is en ook nog een bijzondere vorm heeft. Het is zeker de moeite waard om hier een rondje overheen te lopen, maar makkelijk is het niet. De paden zijn niet echt goed onderhouden en soms moeilijk te zien, maar wel een mooi gebied. Dan weer langs de Buurserbeek, de mooie villa en weer wat geleerd over de kalkoven die hier ooit gestaan heeft. De Slavenweide: nog zo'n onbekend verhaal over W.O. II. Achter de huizen langs richting centrum Haaksbergen en de St. Pancratiuskerk. De kerk zelf is niet geopend, maar de Mariakapel is wel te bezichtigen. De Wheemsesteeg is tijdelijk afgesloten i.v.m. bouwwerkzaamheden, maar het busstation is makkelijk te vinden.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Eetcafé de Buren

Beckumerstraat 2

7548 BG Boekelo

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info