Kapelletjespad Bornerbroek - Delden

Landgoed Twickel met Noordmolen en kasteel

Kapelletjespad Bornerbroek - Delden
 • Bron:

  Naberpaden

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Bornerbroek

 • Startadres:

  bushalte R.K. Kerk, Bornerbroek
  t.h.v. Lohuisstraat 10
  7627 NL Bornerbroek

 • Coördinaten:

  52°18’27” N   6°39’16” E

Vanaf de bushalte gaat de route al gauw zuidwaarts naar het uitgestrekte landgoed Twickel, over het Hellecaterveld en de Deldeneresch, langs de Noordmolen, over het Bokdammerveld, en langs de wagenmakerij, het jagershuis en de vijver in de Oenerbeek naar kasteel Twickel. Hier kunt u de tuinen of het kasteel zelf bezoeken. Het eind van de route loopt via Museum No Hero en een half verhard pad naar station Delden.

Dit is de 47e etappe van het Twentse Kapelletjespad (ruim 900 km!). Het begint in Borne en loopt via Noord-Twente naar Oldenzaal. Dan via Zuid-Twente terug naar Borne. Het pad kan als langeafstandswandeling worden gelopen, maar ook per etappe als dagwandeling. Van het Kapelletjespad is de wandelgids 'Twentse Kruistochten' afgeleid, met twaalf rondwandelingen, uitgekomen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Reacties op wandelingen

Twickel

Frits Schipper, 31-12-2019

Even voor de goede orde, deze wandeling is op maandag 30 december gelopen. Dit Kapelletjespad loopt over voor mij veel bekende wegen. Vanuit Bornerbroek over de Schapendrift, Doodsweg en Grote Looweg en bij de driesprong rechtsaf zijn we op landgoed Twickel beland. Al mijn leven lang, zou ik bijna zeggen, loop, wandel, step en fiets ik (en wij) door de Twickelse bossen. Nog geen 10 minuten fietsen vanuit ons huis en je bent in Twickel. Regelmatig ga ik voor of na werktijd een rondje lopen door een deel van Twickel. Mooi wandelen over de Deldener Es, met mooie vergezichten over een glooiend landschap, tussen de weilanden. Waar wij rechtsaf gaan over het smalle pad richting Noordmolen, liggen links twee vijvers waar we in onze jeugd altijd met een groepje buurtkinderen naar toe fietsten. Brood mee voor de eendjes en de dikke steen aan de overkant bekijken. De Noordmolen is nog steeds in gebruik en op meerdere dagen geopend voor bezichtiging. Er kunnen ook nog producten gekocht worden die in de molen gemaakt worden: lijnzaad, lijnolie, lijnkoeken. De molen is al meer dan 650 jaar oud, weliswaar meerdere keren verbouwd en gerenoveerd, maar toch. Tegenover de molen is een aantal jaren geleden een molenaarshuisje gebouwd. Over het Marskramerpad, de Hamsweg en dan weer door een mooi bosgebied richting de wagenmakerij. De moeite waard om eens binnen te kijken. Vlak voor de brug rechtsaf en dan loop je over verscheidene bruggetjes. Dat zijn nu stevige bruggen met een metalen 'leuning', mar ik kan me nog herinneren dat er vroeger smalle houten bruggetjes stonden met maar aan een kant een 'leuning'. Dan langs het kasteel Twickel, even zitten op een bankje voor het kasteel en dan verder lopen, door de fietstunnel langs museum 'No Hero' en over het halfverharde pad langs het mooie kunstwerk van de reiziger nar het busstation. Na tien minuten wachten stap ik in een verder lege bus en in Bornerbroek gaat de bus weer leeg verder.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info