Kapelletjespad Buurse - station Enschede

Witte Veen, landgoed Groot Brunink, Pathmos, Volkspark, synagoge

Kapelletjespad Buurse - station Enschede
 • Bron:

  Naberpaden

 • Afstand:

  18 km

 • Startplaats:

  Buurse

 • Startadres:

  bushalte Haaksbergen Grens
  t.h.v. Alsteedseweg 62
  7481 RZ Haaksbergen

 • Coördinaten:

  52°7’47” N   6°51’52” E

Vanaf bushalte Haaksbergen Grens loopt de route over het prachtige hoogveengebied het Witte Veen, langs de grens en over landgoed Groot Brunink. In Enschede kunt u desgewenst na het Wesselerbrinkpark de bus pakken naar het centrum of naar het station. Zo niet, dan loopt u nog 8 km via de meest aangename route door de stad: door het Zweringbeekpark, door de bekende wijk Pathmos met het Thomas Ainsworthpark en door het Volkspark. Daarna kunt u nog een bezoek brengen aan de mooiste synagoge van Europa (zie bij 'Kijken').

Dit is de 32e etappe van het Twentse Kapelletjespad (ruim 900 km!). Het begint in Borne en loopt via Noord-Twente naar Oldenzaal. Dan via Zuid-Twente terug naar Borne. Het pad kan als langeafstandswandeling worden gelopen, maar ook per etappe als dagwandeling. Van het Kapelletjespad is de wandelgids 'Twentse Kruistochten' afgeleid, met twaalf rondwandelingen, uitgekomen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Reacties op wandelingen

Vlonderpad Haaksbergerveen

Marycke Naber, 04-06-2020

Dankjewel, Gerrit-Jan. Deze wandeling loopt daar niet over, maar het rondje Haaksbergerveen wel. Ik zal dat aanpassen.

Vlonderpad

Gerrit-Jan van den Berg, 04-06-2020

Het vlonderpad door het Haaksbergerveen is afgesloten. (ik weet niet zeker of deze wandeling daar doorheen loopt)www.tubantia.nl/haaksbergen/geen-geld-voor-herstel-vlonderpad-in-haaksbergerveen~a8e4e2a1/?referrer=www.google.nl/

Witte Veen

Frits Schipper, 02-08-2019

Een klein eindje kan ik mijn eigen voetsporen volgen over het Witte Veen. Komend vanaf de bushalte bij de grens loop ik een stukje van de vorige kapelletjespad-wandeling. Maar al snel gaan we nieuwe wegen bewandelen, het Witte Veen is zo groot en er zijn nog zoveel wegen die we links en rechts laten liggen..... Door het klaphek en na een tiental meters gelopen te hebben zie ik ze in de verte al liggen, de Schotse Hooglanders, pontificaal op het pad waar ik langs moet. (Zie foto's). Wat nu? Ik besluit een slootje over te steken en door het hoge gras de Hooglanders te passeren. Iets verder op de route kom ik weer een kudde Schotse Hooglanders tegen. Ik zie dat een echtpaar er gewoon langs heen fietst en besluit er dan ook maar gewoon langs te lopen. Ze kijken je alleen maar aan en gaan rustig door met herkauwen... Ook op deze route diverse grensstenen en qr-codes met extra informatie. Over diverse vlonders en een zandpad met rododendron struiken blijven we nog even in het Witte Veen. Bij de Werthepaal staat ook een infobord met de grenssteenfietsroute, zo'n 30 km lang. Het overwegen zeker waard. Dan over landgoed Brunink, langs de Broekheurnerbeek. Twee keer over de stoomtreinbaan van Modelbouwvereniging Twente. Het lijkt me gaaf om hier een modeltrein te mogen zien rijden. Langs de kinderboerderij en dan gaan we een wandeling door Enschede maken. Ik kom net niet langs het huis van vrienden in de St. Janstraat. Pathmos, bekend van Willem Wilmink, echt een mooie volksbuurt, nog steeds. Dan de mij bekende parken, het Thomas Ainsworthpark, het Volkspark met het indrukwekkende oorlogsmonument van Mari Andriessen. Richting de mooiste synagoge van West Europa, met de ronde hoge koepels en het schitterende interieur. Twee jaar geleden hebben wij de synagoge nog van binnen mogen bekijken. Maar wat een tragiek zit er achter. Het begint nu wat te sputteren, gelukkig is het eindpunt in zicht, het busstation. Het geluk is weer met mij, als ik aan kom lopen kan ik zo de bus instappen en even later gaan de deuren dicht en reis ik comfortabel naar bushalte Hamslanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Forum café by La Cucina

Stationsplein 1

7511 JD Enschede

Rustpunt Erve Hanebulten

Beekweg 10

7481 RG Buurse

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info