Kapelletjespad De Lutte - Oldenzaal

Mariakapellen, landgoederen, Tankenberg, Plechelmusbasiliek

Kapelletjespad De Lutte - Oldenzaal
 • Bron:

  Naberpaden

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  De Lutte

 • Startadres:

  bushalte RK Kerk, De Lutte
  t.h.v. Plechelmusstraat 8
  7587 AM De Lutte

 • Coördinaten:

  52°18’55” N   6°59’12” E

Vanaf de bushalte R.K. Kerk gaat de route al gauw heuvelop langs twee Mariakapellen. Op weg naar Landgoed De Wilmersberg passeert u nog twee Mariakapellen. Daarna gaat de route langs de landgoederen Scholtenaer en Egheria. Op de Tankenberg staat een grote Mariakapel en in het centrum van Oldenzaal de Middeleeuwse Plechelmusbasiliek met onder meer diverse Mariabeelden.

Dit is de 25e etappe van het Twentse Kapelletjespad (ongeveer 800 km!). Het begint in Borne en loopt via Noord-Twente naar Oldenzaal. Dan via Zuid-Twente terug naar Borne. Het pad kan als langeafstandswandeling worden gelopen, maar ook per etappe als dagwandeling. Van het Kapelletjespad is de wandelgids 'Twentse Kruistochten' afgeleid, met twaalf rondwandelingen, uitgekomen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Reacties op wandelingen

Verrassend

Frits Schipper, 26-04-2019

Lopend over het Loabultpad kom ik langs het Galgenveld en op een infobord dat op deze plek staat, wordt vermeldt dat hier in vroegere tijden misdadigers werden opgehangen en op het nabijgelegen veld begraven. Verder lopend kom ik nog twee Mariakapellen tegen, een met een redelijk moderne uitstraling en een andere met een meer traditionele bouw. Ik kijk nog even bij de preekstoel voor het uitzicht en door naar de Mariakapel met een schilderij van Maria. Verrassend voor mij is het feit dat je langs de hotelkamers van de Wilmersberg kunt lopen en dan op het landgoed 'De Wilmersberg' komt. Ik heb hier wel vaker gelopen, maar van dit pad nooit weet gehad. Het 'Rhododendronlaantje' is natuurlijk wel weer bekend. Nu weet ik ook hoe Egheria aan zijn naam komt. Dan kom ik op de Tankenberg, loop de stenen trap op naar het granieten Mariabeeld. Deze kapel wordt blijkbaar nog veel bezocht, gezien de talloze waxinelichtjes die hier branden. Van hieruit loop ik Oldenzaal binnen, waar men al druk is met de voorbereidingen van Koningsdag. Even een kijkje nemen in de imposante St. Plechelmusbasiliek, ook met veel uitbundige gebrandschilderde ramen. Alleen jammer van die moderne entree, die vindt ik minder geslaagd. Nu richting station. Mijn geluk kan vandaag niet op: de bus naar Beuningen had 10 minuten vertraging, dus ik kon gelijk instappen. Wederom een geslaagde Kapelletjespadwandeling met veel nieuwe 'ontdekkingen'.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Eetcafé Plexat

Dorpstraat 3

7587 AA De Lutte

Hotel-restaurant De Grote Zwaan

Bentheimerstraat 21

7587 ND De Lutte

Hotel en restaurant Landgoed de Wilmersberg

Rhododendronlaan 7

7587 NL De Lutte

Pannenkoekhoes De Stroper

Bentheimerstraat 25

7587 ND De Lutte

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info