Kapelletjespad Enschede Stroinkslanden - Buurse

(Maria)kapellen, heiligenstenen, landkruis, Alstätte, beken

Kapelletjespad Enschede Stroinkslanden - Buurse
 • Bron:

  Naberpaden

 • Afstand:

  19 km

 • Startplaats:

  Enschede Stroinkslanden

 • Startadres:

  bushalte Enschede Hasmanlanden
  t.h.v. Hasmanlanden 2
  7542 JK Enschede

 • Coördinaten:

  52°11’21” N   6°53’37” E

Vanaf bushalte Enschede Hasmanlanden loopt de route over de landgoederen Stroink en Het Smalenbroek, daarna naar de horeca net over de Duitse grens. Vervolgens via een zgn. statiesteen en een particuliere Mariakapel naar Alstätte. In het dorp vindt u onder meer een heiligensteen, een 17e-eeuws houten Mariabeeld in de kerk en een Jozefkapel. Aan de rand van het dorp staat een landkruis en verderop een Mariakapel. Via de 17e-eeuwse watermolen Haarmüle en het Witte Veen komt u bij de bushalte.

Dit is de 31e etappe van het Twentse Kapelletjespad (ruim 900 km!). Het begint in Borne en loopt via Noord-Twente naar Oldenzaal. Dan via Zuid-Twente terug naar Borne. Het pad kan als langeafstandswandeling worden gelopen, maar ook per etappe als dagwandeling. Van het Kapelletjespad is de wandelgids 'Twentse Kruistochten' afgeleid, met twaalf rondwandelingen, uitgekomen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Reacties op wandelingen

Stroink

Frits Schipper, 02-08-2019

Nooit geweten dat je zo vanuit de stroinkslanden binnen een paar minuten door de landgoederen Stroink en Het Smalenbroek kunt lopen. Wat een mooi gebied om te wandelen! Smalle paadjes, vlonders, zandwegen. Vanuit het Stroink loop je zo door over Het Smalenbroek. Landschapsarchitect Wattez heeft hier goed werk verricht. Onderweg ook diverse grensstenen te zien, sommige met een qr-code, die - eenmaal gescand - extra jnformatie geeft over de grenssteen. Er blijkt ook een complete grenssteenfietstocht te zijn. Toch maar eens opzoeken. Bij grensovergang Sanderskuper lopen we Duitsland binnen en zien we het eerste oorlogsmonument met een heiligenhuisje. De mensen vanuit Delden, Borne en Hengelo moesten wel een flink eind lopen om bij het grenskerkje te komen. Ik kies ervoor om ook een rondje door Alstätte te maken, zo kan ik de heiligensteen en de Piëta bij de brug zien en de Maria Hemelvaartkerk van binnen bekijken. Leuk, dat verhaaltje over de Zandhazen. Nog een oorlogsmonument, en een eindje verderop de Galgenbult, met een galg en een rad. Foto naar het thuisfront gestuurd: galg begrijpen ze, maar de betekenis van het rad niet. Dit maar even in beeldende taal uitgelegd... De terrassen op de Haarmühle zitten al aardig vol, het is dan ook nog wel lekker weer, alleen wat benauwd. Tja, dan de mooie wandeling door het Witte Veen. Vroeger hier ook al gewandeld en gefietst, maar het blijft een mooi gebied. Ook nu kom ik toch weer op plekken en paden waar ik nog niet eerder geweest ben. Richting Ter Huurne kom ik nog enkele informatieborden tegen over de grenswacht 1939-1940 en Erve Harmölle.

Nummer wandelpaal

Marycke Naber, 13-12-2018

Dankjewel, ik heb het gecorrigeerd. Het was me al opgevallen dat daar in de buurt nogal wat nummers van het Wandelnetwerk zijn gewijzigd, maar deze had ik nog niet gecontroleerd.

Foutje denken wij

Joke Tepper, 13-12-2018

Er staat bij de wandeling aan het eind voorbij horeca de Haarmuhle ga voorbij de grenssteen en dan aan het einde bij wadelpaal Z 81 links, maar het is wandelpaal Z 89 want als je links gaat kom je wel bij Z 82

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Alter Gasthof Bredeck-Bakker

Kirchstrasse 20

48683 Ahaus

Café-restaurant Sandersküper

Alstätter Brook 34

48683 Ahaus-Alstätte

Dorfgasthof Wissing Schmidt

Kirchstrasse 14

48683 Ahaus

Hotel restaurant Franke

Kirchstrasse 11

48683 Ahaus - Alstätte

Rustpunt Erve Hanebulten

Beekweg 10

7481 RG Buurse

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info