Kapelletjespad Oldenzaal - De Lutte

Landkruis, Mariakapellen en -grot, Arboretum Poort Bulten

Kapelletjespad Oldenzaal - De Lutte
 • Bron:

  Naberpaden

 • Afstand:

  17 km

 • Startplaats:

  Oldenzaal

 • Startadres:

  station Oldenzaal
  Stationsplein 14
  7573 AV Oldenzaal

 • Coördinaten:

  52°18’25” N   6°56’1” E

Vanaf station Oldenzaal loopt de route langs een landkruis op landgoed Boerskotten, een Mariakapel aan het Lossers voetpad en een Mariakapelletje op het erf van de familie Koop. Vervolgens via de landgoederen Boerskotten en Duivelshof en het Arboretum Poort Bulten naar De Lutte, met een Mariagrot bij de kerk.

Dit is de 26e etappe van het Twentse Kapelletjespad (ongeveer 800 km!). Het begint in Borne en loopt via Noord-Twente naar Oldenzaal. Dan via Zuid-Twente terug naar Borne. Het pad kan als langeafstandswandeling worden gelopen, maar ook per etappe als dagwandeling. Van het Kapelletjespad is de wandelgids 'Twentse Kruistochten' afgeleid, met twaalf rondwandelingen, uitgekomen bij uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Reacties op wandelingen

Arboretum

Frits Schipper, 10-05-2019

Na eerder al van De Lutte naar Oldenzaal gelopen te hebben, gaan we nu weer terug naar De Lutte, maar dan wel weer via een andere route. Er zijn tenslotte meerdere wegen naar Rome... Al snel loop ik door het Kalheupinkpark, een klein stukje maar, een eindje langs de spoorlijn en dan betreed ik Boerskotten. Ook dit landgoed het ik al eerder bezocht, al is het wel lang geleden. Wat ik me nog wel herinner - en altijd een beetje vreemd gevonden heb - is het beeld van Diana, zo midden in het bos aan de rand van een weiland. Ook apart: het water rond de rechthoekige eilandjes in een deel van de Boerskotten: kijkend op de gps lijkt het water net een 'vierkante' 6. Even een afslag gemaakt om bij de familie Koop naar het bijzondere Mariakapelletje te kijken. De Duivelshof, een intrigerende naam voor dit landgoed. In het verleden hier wel eens gewandeld, maar nu 'beloop' ik een veel groten gebied. Smalle paadjes, mooie natuur, veel variatie. Genieten van de stilte en de mooie plaatjes. En dan kom ik bij het Arboretum, een eldorado voor iedereen. Bijna 2500 bomen en heesters, verdeeld over 1000 verschillende soorten! Ik wandel door een deel van het Arboretum en lees de naam van de boom, de Latijnse naam, familienaam etc. Van de meeste bomen heb ik nog nooit gehoord, maar de ene is nog exotischer dan de ander. Verbazend vind ik dat ze het allemaal zo goed doen, in dit zo wisselende Nederlandse klimaat. Her en der staan ook net aangeplante bomen, nog zonder naamplaatje. Kom hier nog wel een keer terug om wat meer rond te wandelen en de Schenkerij te bezoeken.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Arboretum Poort-Bulten

Lossersestraat 68

7587 PZ De Lutte

Eetcafé Plexat

Dorpstraat 3

7587 AA De Lutte

IJsboerderij 't Loaboerke

Duivelshofbosweg 2

7587 PP De Lutte

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info