Kemphaanpad

Door het groene hart van Almere

Versiedatum: 09-05-2023

Kasteel AlmereDe MelkfabriekStadsboerderijStichting Aap
16 KM
Start:

parkeerplaats Almere Jungle, Almere

Details
bos

We maken een groene wandeling. Via de Oude Waterlandseweg en bospaden wandelen we naar de Lange Wetering, waar het onvoltooide kasteel Almere te zien is. Vervolgens komen we in Nobelhorst, een wijk met een dorps karakter. Daarna gaan we zuidwaarts om uit te komen op Stadslandgoed De Kemphaan.
Volgens de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders moest Almere een bijdrage leveren aan een gezond 'natuurlijk' milieu. Om dit te bereiken was voorlichting aan de nieuwe stadsbewoners nodig. Hiervoor moesten zij in contact komen met agrarische activiteiten en kennis kunnen maken met milieuvriendelijk volkstuinieren. Dit werd gerealiseerd in het tegenwoordige Almeerderhout. Vanaf 1974 werd een bos aangeplant en in 1978 werden op een perceel, dat de naam De Kemphaan kreeg, voorbeeldtuinen aangelegd. Ook kwam er een consumptietuin.
Het agrarisch karakter van De Kemphaan nu nog steeds zichtbaar. Buiten het stadslandgoed zijn akkers en kleinschalige landbouwbedrijven te vinden. En er is een stadsboerderij, waar op zaterdagen een boerenmarkt wordt gehouden. Inmiddels heeft het gebied meer functies gekregen. Centraal ligt het stadskasteel met tuinen en de dierenverblijven van Stichting Aap. De Kemphaan is een geliefd buitencentrum waar je kunt spelen, wandelen, recreëren, eten en drinken.
Dit is een wandeling uit de gids Wandelen buiten de binnenstad van Almere, die is verschenen bij Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Je vindt deze wandeling ook in:

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info