Maaskantpad etappe 9

Van Venlo naar Tegelen

Maaskantpad etappe 9
 • Bron:

  Adrie Raaijmakers

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Venlo

 • Startadres:

  station Venlo
  Stationsplein 1
  5913 AA Venlo

 • Coördinaten:

  51°21’53” N   6°10’19” E

Deze etappe start bij het station in Venlo en gaat door de natuurgebieden Jammerdal en Holtmühle naar Tegelen. Na de spoorlijn in Venlo enige tijd gevolgd te hebben komt men in het natuurgebied Jammerdal. Oorspronkelijk was dit gebied een zanderig en heuvelachtig terrein dat aan het einde van de 18e eeuw tot de jaren dertig van de vorige eeuw werd ontgonnen om er klei en grind te winnen. Deze klei- en zandwinning is mede verantwoordelijk voor de vorm van het huidige landschap. Hierdoor ontstonden grotere en kleine plassen, in een heel bijzonder landschap. Na verlaten van het gebied gaat de etappe langs een trappistenklooster richting het natuurgebied de Holtmühle. In dit gebied, ook rijk aan klei en grind, zijn een viertal groeves waarvan er twee nog gedeeltelijk in bedrijf zijn. In de groeves die geheel of gedeeltelijke geëxploiteerd zijn wordt nieuwe natuur ontwikkeld met als resultaat een heel gevarieerd aantrekkelijk gebied.

Reacties op wandelingen

Reactie op Wim van den Broek

Adrie Raaijmakers, 13-10-2016

Wim van den Broek bedankt voor de reactie! Door de best vele richting veranderingen is het deel bij punt 8. misschien wat lastiger te volgen. Toch daarvoor gekozen omdat men daardoor een goed beeld krijgt van het heuvelachtige karakter in dat deel van het bosgebied. De opmerking 'tweede flauwe bocht' bij punt 7. is in de routebeschrijving opgenomen.

Maaskantpad 9 is mooi

Wim van den Broek, 26-09-2016

25 september met partner en vrienden. We wilden een mooie herfstwandeling lopen, maar het was hoogzomer en maakte daardoor de tocht super mooi! Wel de beschrijving erbij houden, maar dat is geen probleem, die is goed beschreven. Uitgezonderd misschien als je Tegelen nadert vanuit de bosomgeving, punt 8. Misschien vermelden bij punt 7, de tweede flauwe bocht. Dit kan ook aan onszelf liggen. Zelfs het gedeelte tussen de kassen na de oversteek van de autobaan heeft wel iets. Al met al, heel tevreden en de moeite waard want de natuur is in al z'n bescheidenheid geweldig mooi.

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info