Plasmolen

Wandelen in en rond kunstenaarskolonies

Versiedatum: 25-03-2024

Beekweggroene waterkapelMookerheide
13 KM
Start:

parkeerplaats Witteweg, Plasmolen

Details

Eind 19e eeuw kwam het deftig toerisme in Plasmolen langzaam op gang, gevolgd door vaak welgestelde kunstenaars. Er werd een rijksweg aangelegd, nadat koning Willem II bij een bezoek aan Limburg met zijn koets in het zand bleef steken. Het eenvoudige logement aan de plas werd uitgebreid tot Hotel de Plasmolen.
Jacques van Mourik, Amsterdamse notariszoon, vestigde zich er in 1900, na er met zijn ouders vakanties te hebben doorgebracht. Hij schilderde er de prachtige landschappen, volgens Jac. P. Thijsse 'misschien wel het rijkste landschap' van Nederland. Van Mourik werd de nestor van de kunstenaarskolonie. Hij haalde academievrienden naar Plasmolen, van wie sommigen er zich vestigden. Ook kwamen er vele passanten, onder wie Théophile de Bock en Constant Permeke, en ook schrijvers, zoals Anna Blaman. Zij troffen elkaar in Hotel de Plasmolen en vormden een bont gezelschap.
De (pittige) wandeling start in Plasmolen en voert al snel door het sprookjesachtige landgoed de Sint-Jansberg, een stuwwal. Dit unieke natuur- en cultuurgebied kenmerkt zich door beboste hellingen, vennetjes, beekjes en akkers. Je loopt over kronkelpaden en klimt en daalt over de heuvels. Via een akker kom je op de Mookerheide, vanwaar je naar Mook wandelt, waar enkele kijkpunten zijn. De route loopt terug langs de Maas, de Mookerheide en onderlangs de Sint-Jansberg.

Historisch beeldmateriaal, vooral schilderijen, staan in de wandelgids Naar de natuur. Wandelen in en rond kunstenaarskolonies

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info