Rondom Zuid-Limburg etappe 2

Wormdal en Teverener Heide: Herzogenrath - Schinveld

Rondom Zuid-Limburg etappe 2
 • Bron:

  Weg van de Buis

 • Afstand:

  28 km

 • Startplaats:

  Herzogenrath

 • Startadres:

  station Herzogenrath
  Bahnhofstrasse 25
  52134 Herzogenrath (Duitsland)

 • Coördinaten:

  50°52’13” N   6°5’43” E

Na de val van Napoleon werden in 1814/15 op het Congres van Wenen afspraken gemaakt over nieuwe grenzen in Europa. Het is daaraan te danken dat u op station Herzogenrath uit de trein stapt en niet in Hertogenrade. Via Burcht Rode bent u zo weer in het Nederlandse deel van het voormalige Land van Rode. De burcht is een geliefd decor voor bruiloftspartijen. Ook Kerkrade en Herzogenrath zijn na hun gedwongen echtscheiding weer in het huwelijksbootje gestapt. Sinds 1998 vormen zij de tweelingstad Eurode. Het uitstapje door Nederland brengt u bij Abdij Rolduc. Het indrukwekkende gebouwencomplex was een van de belangrijkste kloosters in de Lage Landen. Breng vooral even een bezoek aan de abdijkerk. Via het Beerenbosch gaat de route langs de rand van Kerkrade weer naar de Worm die hier de grens markeert. Aan Nederlandse zijde volgt u het water over een spannend paadje. Aan de andere kant van de grensrivier gaat het verder naar slot Rimburg. Daar verlaat u de veilige grens. Het beboste dal van de Worm is inmiddels niet meer zo diep uitgesleten. Het groen bestaat nu uit twee keurig aangelegde parken: het recreatiegebied bij Übach-Palenberg met de restanten van een Romeins badhuis en het prachtige Willy-Dohmenpark met replica's van Maya- en Aztekenstenen. Via de brink van Grothenrath gaat u naar de heide en plassen van de Teverenerheide. De idyllische meertjes zijn ontstaan door klei-, zand- en grindwinning. Weer in Nederland loopt u langs een paar laatste plassen in het bos alvorens uit te komen bij de bushalte in Schinveld.Voor alle etappes zie: www.wandelzoekpagina.nl/rondom-zuid-limburg

Reacties op wandelingen

Afgesloten brug Willy Dohmenpark

Peter Smit, 20-10-2018

Gisteren de 2e etappe van deze wandeling gelopen. De toegang tot de brug naar het Willy Dohmenpark bleek afgesloten te zijn. De brug aan mijn rechter hand gelaten, op de grote weg rechtsaf geslagen, mijn weg over het fietspad vervolgd en na een paar honderd meter linksaf geslagen. Via een andere ingang toegang tot het park gekregen. Ik had geen probleem om het hek bij de uitgang te openen. Jammer dat de wandeling niet m.b.v. schildjes staat aangegeven. Ik heb de wandeling in de GSM app TopoGPS geladen hetgeen een genot is. De wandelingen zijn prachtig. Een echte aanrader.

Rondom Zuid-Limburg etappe 2

Ina de boer, 16-05-2018

In het bos liep ik fout niet ver voor de hier genoemde Mesnerstraat. Dit moet Meuserstraat zijn. Ik vroeg steeds naar de Mesnerstraat. Die bestaat niet...... Verder kan je heel makkelijk terug reizen vanaf Cafe 'r Eck even terug lopen via de schildpadjes naar de bebouwing van Landgraaf-Rimburg. Kijk verder voor de reis naar Heerlen op 9292ov.nl Dat is gemakkelijker dan de trein nemen.

Hek uitgang Willy Dohmenpark

Pieter Metz, 15-02-2018

Het eerste deel van deze mooie etappe op 14 februari 2018 gelopen. Het Willy Dohmenpark is ook heel bijzonder. Het hek in het midden gaat nog steeds heel moeilijk open. Met mijn huissleutel heb ik de dagschoot naar binnen geduwd en toen waren we er snel uit!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Een wandeling rondom Zuid-Limburg

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Een wandeling rondom Zuid-Limburg

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info