Rondom Zuid-Limburg etappe 3

Roode Beek en Saeffelerbeek: Schinveld - Susteren

Rondom Zuid-Limburg etappe 3
 • Bron:

  Weg van de Buis

 • Afstand:

  27 km

 • Startplaats:

  Schinveld

 • Startadres:

  bushalte A Gen Bies, Schinveld
  Kloosterlaan 2
  6451 EP Schinveld

 • Coördinaten:

  50°58’3” N   5°58’47” E

Tegen de grens worden nog weleens kerncentrales gebouwd. Bij Gangelt echter liggen vlak bij Nederland veel recreatieve voorzieningen: een kanovijver, een zwembad, een wildpark en degelijke Duitse horecagelegenheden zoals Haus Hamacher en de Etzenrather Mühle. Bij de charmante vijvertjes in het bos even na Süsterseel lag ooit zelfs het eerste safaripark van Duitsland (aan de overkant van de weg, waar men na grindafgraving een nieuw natuurgebied gaat inrichten). Het lijkt er sterk op dat Duitsland zich bij de locatiekeuze van al dit amusement richt op de verstedelijkte flessenhals van Limburg. Of schuilt er net als die kerncentrales ook gevaar? Tenslotte moesten in 1975 nog de politie en brandweer uitrukken om een uitgebroken tijger te vangen...Maar niet alleen aan Duitse kant is het goed toeven. Grensoverschrijdend is natuurgebied De Roode Beek. Hier komen de Duitse Rode Bach en de Nederlandse Roode Beek samen om vervolgens als een gezamenlijke Bach dan wel Beek verder te stromen. De rivier vormt meermaals de grens met Nederland. Beken zijn een beetje de rode draad in deze etappe. Behalve de Roode Beek volgt u ook de Saeffeler Bach, waarnaar de streek Selfkant is genoemd. Deze beek leidt u naar het grensplaatsje Isenbruch met zijn mooie kapel. Door een stukje coulisselandschap en het IJzerenbos (let op de klankovereenkomst met Isenbruch) eindigt u bij het station van Susteren.Voor alle etappes zie: www.wandelzoekpagina.nl/rondom-zuid-limburg

Reacties op wandelingen

Pad afwezig?

Jo Steinschuld, 04-08-2020

'. Let nu goed op! Na 400 m buigt de beek van het fietspad af. Hier gaat u over een smal pad verder langs de beek en Nederland weer in. Bij betonnen brug RA bos in. Op driesprong LA en in bocht naar L (Veestraat) RA onverhard pad.' Dit pad heb ik gemist, en na teruglopen ook niet gevonden. Teveel onkruid denk ik. Gewoon doorlopen en dan linksaf en je zit weer op de route. Maar resumerend, mooie route.

Weer volop genoten...

Marieke van Haren, 07-10-2018

Afgelopen donderdag de 3e etappe gelopen. Ook dit was weer een prachtige wandeling. En met een temperatuur van 22 graden was het ook prima vertoeven op de terrasjes van de vele horeca-gelegenheden die we onderweg tegenkwamen. Het was af en toe wel spannend om de Galloway-runderen te passeren die bijna onze weg versperden. Maar dit maakt zo'n tocht ook weer leuk en avontuurlijk. We zijn 's avonds in geëindigd in Nieuwstadt, waar we hebben overnacht in B&B Erbuca, een aanrader!

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Een wandeling rondom Zuid-Limburg

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Een wandeling rondom Zuid-Limburg

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info