Stadswandeling Amersfoort

Voormalige kazerne, vestingwerken, hofje

Versiedatum: 26-01-2024

ZuidsingelAdolfkazerneSpoorwachtershuisjeMariënhofWaterpoort De MonnikendamDieventorenMuurhuizenKamperbinnenpoortSint RochuskapelHofje Armen de PothTheehuisje in WeverssingelHof en Sint-JoriskerkOnze Lieve VrouwetorenMuseum FlehiteKleine en Grote SluisKoppelpoortStoney-stuw en VolmolenKoppelpoortSint Pieters en Bloklands GasthuisVoormalig stationsgebouw CSM
6 KM
Bron:

Naberpaden

Start:

station Amersfoort Centraal, Amersfoort

Details

Amersfoort dankt zijn ontstaan en naam aan een doorwaadbare plaats of voorde in de rivier de Eem (vroeger: Amer). De eerste vermelding van Amersfoort dateert uit 1028. De nederzetting kreeg in 1259 stadsrechten van de Utrechtse bisschop Hendrik van Vianden. Tegen het eind van de 13e eeuw werd de eerste stenen muur gebouwd, omgeven door een gracht. In 1340 was er een grote stadsbrand, waarbij ongeveer de helft van de gebouwen werd vernietigd of beschadigd. Van omstreeks 1380 tot circa 1450 werd een nieuwe muur gebouwd, met de Koppelpoort en De Monnikendam, die het oppervlak van de ommuurde stad verdrievoudigde. Van de eerste muur resteren.slechts de sterk gerestaureerde Kamperbinnenpoort en de Muurhuizen maken gebruik van de fundering ervan. Rond 1850 braken de inwoners grote delen van de wallen en poorten af en gebruikten de stenen voor straten, pleinen en wegen.
Na de voormalige Juliana van Stolbergkazerne bereik je via Plantsoen Zuid met waterpoort De Monnikendam de binnenstad via de Dieventoren. Na de Kamperbinnenpoort loopt de route via het Hofje Armen de Poth weer naar de binnenstad met de Sint-Joriskerk, de Hof en de Onze Lieve Vrouwetoren. Daarna loop je langs Museum Flehite, de Koppelpoort en het voormalige stationsgebouw van de CSM terug naar het station.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info