Stadswandeling Assen

Landgoed, Asserbos, museum, binnenstad

Versiedatum: 14-10-2023

Station AssenMannesHuis OvercingelLandgoed OvercingelPlataanweg 33BosbeekOude VijverAsserbosDuurzaamheidscentrum AssenUitzicht op kinderboerderij De Hofstede vanaf de uitkijktorenLangs de vijverMonument Wolter Hendrik HofstedeHertenverblijf hertenkampVilla AschwingJozefkerkVoormalig post- en telegraafkantoorVerkeerstorenDrostenhuisVoormalig ProvinciehuisVoormalig Huis van BewaringReplica BartjeBorneoHuize Ebbenerve
6 KM
Bron:

Naberpaden

Start:

station Assen

Details

Van 1259 tot 1602 stond op de plek van het huidige stadscentrum het nonnenklooster Maria in Campis of Mariënkamp, omgeven door singels. Later ontstond daar een echte nederzetting. Pas laat in de 18e eeuw werd Assen uitgebreid tot buiten dit gebied en een aantrekkelijke woonplaats voor de welgestelden in de provincie. In opdracht van koning Lodewijk Napoleon, die Assen als zomerresidentie koos, werd het in 1807 een zelfstandige gemeente, die in 1809 stadsrechten kreeg.

Na een eventueel bezoek aan landgoed Overcingel loop je door de wijk Oud Zuid en langs de Bosbeek naar het Asserbos. Daar loop je via de Oude Vijver, de ijsbaan en een sterrenbos naar het Duurzaamheidscentrum aan de rand ervan. Via de kinderboerderij, een monument voor grondlegger van het bos Wolter Hendrik Hofstede en de hertenkamp kom je terug in de bebouwde kom van Assen. Daar voert de route onder meer langs fraaie villa's en een drietal kerken. Na de Gouverneurstuin en het Drents Museum met het voormalige neogotische provinciehuis loop je terug naar het station. 50 % onverhard.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling in de afgelopen 3 maanden.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info