Stadswandeling Zutphen

Vesting- en hanzestad, IJssel, Berkel, hofjes

Versiedatum: 17-07-2024

WalburgiskerkBroederenkerkWijnhuistorenBurgerzaal van het stadhuisWalburgiskerkSchelpenkoepelWöhrmannhofjeBourgonjetorenJachthavenLangs de IJsselGemaal HelbergenPark HelbergenPad langs de BerkelVispoortgrachtOpenbare schoolBeeld van Thonis DrogenapDrogenapstorenDrogenapsteegToegangspoort Oude BornhofOude BornhofVerdedigingstorenArmenhage met nog een verdedigingstorenBerkelpoort
5 KM
Bron:

Naberpaden

Start:

station Zutphen

Details

Zutphen is al sinds de Romeinse tijd continu bewoond. Na de verwoesting door vikingaanvallen eind 9e eeuw werd een ringwal met diepe gracht gelegd, deels over de huidige Groenmarkt, Houtmarkt en Zaadmarkt. Zutphen kreeg eind 12e eeuw stadsrechten toegewezen door graaf Otto van Gelre en werd vanaf de 13e eeuw een van de Hanzesteden. Tegenwoordig zijn in het centrum van Zutphen nog veel sporen te vinden van de middeleeuwse bloeitijd van de stad, zoals tientallen huizen uit de 14e eeuw, die na de grote stadsbranden in 1284 en 1336 met stedelijke subsidies in baksteen zijn gebouwd. Van de ommuring uit die tijd resteren onder meer de Drogenapstoren uit 1446, de Bourgonjetoren uit 1457, diverse waltorens aan de Armenhage uit de 13e eeuw en de 14e-eeuwse Berkelpoort.
Na een stuk binnenstad met onder meer de Broederenkerk, de Wijnhuistoren, de Walburgiskerk met kettingbibliotheek, de Musea Zutphen in de Hof van Heeckeren en een hofje loop je langs de Bourgonjetoren, de jachthaven en de IJssel met Gemaal Helbergen. Vervolgens loopt de route door Park Helbergen, langs de Berkel, de Vispoortgracht en de huisjes van de David Everkinks Stichting naar de Drogenapstoren. Weer in het centrum loop je door het Oude Bornhof en Armenhage, vervolgens langs de Berkelpoort terug naar het station. 25 % onverhard.
Let op: Bij hoogwater kunnen de uiterwaarden onder water staan. Er is een alternatief.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

Geen reacties bij deze wandeling. Plaats als eerste een reactie.

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info