Trage Tocht Afferden

Maasduinen, Bergerbos en landgoed Bleijenbeek

Trage Tocht Afferden
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Afferden (Li)

 • Startadres:

  parkeerplaats Regiobankplein, Afferden
  t.h.v. Dorpsstraat 35
  5851 AH Afferden

 • Coördinaten:

  51°38’1” N   6°0’42” E

We maken een prachtige afwisselende wandeling in het noordelijke deel van het Noord-Limburgse Nationaal Park de Maasduinen. Afferden is het startpunt van een vrijwel volledig onverharde tocht langs heidevelden, bosranden, vennen en begrazingsgebieden. We zien Schotse hooganders en Nederlandse landgeiten met grote kromme hoorns. En dat alles op, over en langs steeds heuvelachtige rivierduinen. De paraboolduinen zijn hier de laatste jaren steeds zichtbaarder geworden door het wegkappen van bos. Halverwege de route komen we bij een uitkijktoren bovenop de Maasduinen met een mooi weids uitzicht over de omgeving. Op de tweede helft wandelen we door het Broedersbos en komen we langs een langgerekt ven, een oude Maasmeander. We verlaten het bos en via een mooie eikenlaan bereiken we de ruïne van kasteel Bleijenbeek met rondom een slotgracht. Een stichting komt op voor consolidatie van de ruïne. We wandelen via een brede zandweg over het landgoed dat bij het kasteel hoort langs een golfterrein en heidevelden. Als klap op de vuurpijl een mooi maar soms ook nat stuk door de graslanden langs de fraai kronkelende Eckeltse beek

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

TT Afferden: gewoon mooi

Harry Rullmann, 16-04-2020

Op maandag 6 april 2020 met de auto's naar Afferden voor de TT Afferden. Vroeg, en doordeweeks, zodat we zo min mogelijk 'last' hebben van andere wandelaars gezien het Coronatijdperk. Heerlijk wandelen was het in een ons weinig bekende omgeving. We kwamen nauwelijks andere mensen tegen, bijna alles onverhard dus ook nauwelijks verkeer. Veel variatie in het landschap met bos, heidevelden, stuifduinen, vennen. We gaan deze tocht zeker nog een keer doen en proberen er dan zo'n 5 tot 8 km aan te plakken, zodat we meer aan onze normale afstand komen. Rob, alweer bedankt voor een perfecte wandeltocht met dito beschrijving.

TT Afferden

Rob Wolfs, 26-03-2019

Het staat iedereen vrij om te variëren op de route. Zeker met een goede kaart bij je kun je deels je eigen weg kiezen. Ik heb bewust gekozen voor een route die start in een dorp met horeca en OV in de buurt. Op het eerste deel ga ik niet over het Quin, omdat ik het soms interessanter vind om op de rand van een natuurgebied te lopen. En een extra rondje bij de ruïne is ook prima, maar voor de meeste wandelaars wordt de route dan te lang, denk ik.

Tips trage tocht Afferden

Manuela Hermens, 25-03-2019

Gisteren deze zeer goed omschreven route gelopen. Prachtig en mooie locatie. Tip om de rode route/ duuvelskuulroute er bij te doen is n gouden tip. Vanaf de ruine te volgen. Volg rode paaltjes of de genoemde knooppunten. Micht het teveel in km zijn dan gewoon nog een keertje terug komen. Maasduinen zijn prachtig. Neem wel eten en drinken mee voor onderweg. Idee zou ook kunnen zijn om het begin vd route wat aan te passen. Over en door het Quin/ duinwandeling. Lijkt ons nog mooier dan dat je nu groot gedeelte tussen 2 hekken loopt en aan de rand vd gebied. En ipv start midden in dorp zijn er betere start mogelijkheden bij het gebied zelf of bij boscafe het rimmpelt. Maar complimenten vd omschrijving.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Lopen door landelijk Limburg

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Lopen door landelijk Limburg

Horeca

Cafetaria-eetcafé 't Kapelleke

Langstraat 2

5851 BE Afferden

Theetuin De Appelgaard

Afferdseheide 58

5851 EC Afferden

Landgoed Bleijenbeek

Bleijenbeek 14

5851 EE Afferden

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info