Trage Tocht Afferden

Maasduinen, Bergerbos en landgoed Bleijenbeek

Trage Tocht Afferden
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Afferden (Li)

 • Startadres:

  parkeerplaats Regiobankplein, Afferden
  t.h.v. Dorpsstraat 35
  5851 AH Afferden

 • Coördinaten:

  51°38’1” N   6°0’42” E

We maken een prachtige afwisselende wandeling in het noordelijke deel van het Noord-Limburgse Nationaal Park de Maasduinen. Afferden is het startpunt van een vrijwel volledig onverharde tocht langs heidevelden, bosranden, vennen en begrazingsgebieden. We zien Schotse hooganders en Nederlandse landgeiten met grote kromme hoorns. En dat alles op, over en langs steeds heuvelachtige rivierduinen. De paraboolduinen zijn hier de laatste jaren steeds zichtbaarder geworden door het wegkappen van bos. Halverwege de route komen we bij een uitkijktoren bovenop de Maasduinen met een mooi weids uitzicht over de omgeving. Op de tweede helft wandelen we door het Broedersbos en komen we langs een langgerekt ven, een oude Maasmeander. We verlaten het bos en via een mooie eikenlaan bereiken we de ruïne van kasteel Bleijenbeek met rondom een slotgracht. Een stichting komt op voor consolidatie van de ruïne. We wandelen via een brede zandweg over het landgoed dat bij het kasteel hoort langs een golfterrein en heidevelden. Als klap op de vuurpijl een mooi maar soms ook nat stuk door de graslanden langs de fraai kronkelende Eckeltse beek

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Afferden

Rob Wolfs, 29-01-2019

Deze wandeling is nagelopen en gecontroleerd. De tekst van de routebeschrijving is weer actueel. met dank aan Liobe Breen.

Aantakroute vanaf bushalte Gening

Lonesome Sparrow, 27-07-2018

De aantakroute vanaf bushalte Gening zoals op de kaart afgebeeld gaat over een asfaltweg. Je kunt ook via een onverhard pad aantakken. Ga aan de kant van de halte voor de bus richting Nijmegen de naast de verkeersweg gelegen straat op, loop daarover met de verkeersweg links van je, en ga het 1e pad rechtsaf op. Volg dit naar een gammel ogend bruggetje. Ga dat over en hou links aan richting klinkerweg tegen de dijk op.

Duvelskuul

Lonesome Sparrow, 27-07-2018

Duvelskuul is een fraai heide- en vennengebied. Een manier om Ruudt Woudenbergs vage maar goede advies "probeer een omweg naar de Duvelskuul" te volgen is een stuk van 1,5 km van de Trage Tocht te vervangen door een stuk van 4,4 km van de Duvelskuulroute. Dat doe je als volgt. Na de kasteelruïne verlaat je bij knooppunt 9 de Trage Tocht en volg je de rood gemarkeerde Duvelskuulroute langs knooppunten 97, 98, 18 en 36. De vennen bevinden zich bij knooppunt 18 en daar is het echt heel mooi. Verlaat aan het einde van het pad dat je vanaf knooppunt 36 volgt de rode route en ga daar linksaf. Dan ben je weer op de Trage Tocht op het punt waar in de routebeschrijving daarvan staat "Je passeert huisnummer 7 aan je linkerhand".

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Landgoed Bleijenbeek

Bleijenbeek 14

5851 EE Afferden

Restaurant-camping 't Rimpelt

Rimpelt 31

5851 EK Afferden

Theetuin De Appelgaard

Afferdseheide 58

5851 EC Afferden

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info