Trage Tocht Almen

Berkel, landgoederen Velhorst en 't Waliën

Trage Tocht Almen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Almen

 • Startadres:

  hotel De Hoofdige Boer
  Dorpsstraat 38
  7218 AH Almen

 • Coördinaten:

  52°9’26” N   6°18’9” E

We maken een prachtige wandeling in het kleinschalige Achterhoekse landgoederenlandschap. Ons startpunt is hotel De Hoofdige Boer in Almen en die naam verwijst naar een gedicht van Staring. We wandelen eerst een stukje langs de Berkel. Bij een witte ophaalbrug gaan we landgoed Velhorst op. Wat een licht, lucht, rust en ruimte hier! Rond het huis ligt een parktuin met vijver, beukenlanen, rododendrons en azalea's. De route gaat over voetpaadjes langs graslanden en akkers. Bij de Berkel maken we een heen-en-weertje naar de bijzondere Staringkoepel. We passeren mooie boerderijen en komen langs het Kieveen, een kwetsbaar vochtig terrein met veel kikkers en bijzondere planten als melkviooltje en moerashertshooi. Even verder ligt een mooi heideveld met oude jeneverbesstruiken. Het tweede deel van de wandeling brengt ons door de bossen van Velhorst en 't Waliën met enkele fraaie beuken- en eikenlanen. De voormalige heidevelden van deze landgoederen zijn beplant met lariks, douglas, fijnspar en Amerikaanse eik. We steken de Berkel over en lopen over een slingerpad langs bolle akkers weer terug naar Almen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Mooie omgeving Almen

Josephine, 24-02-2019

De routebeschrijving klopt helemaal op één puntje na. Bij punt 4 het woordje huis moet schuur met een bijgebouw zijn. Overigens een mooie wandeling i.h.b. langs de Berkel. 'n aanrader!

Trage Tocht Almen aangepast

Rob Wolfs, 11-06-2018

De route is gecontroleerd en aangepast. Aan het begin en eind zijn nieuwe wandelpaden in de route opgenomen. Ook is het heen-en-weertje langs de Berkel naar de Staringkoepel nu integraal opgenomen. Tekst en kaarten zijn actueel.

Aanrader

Heleen en Jos, 05-05-2018

Wij liepen vandaag met prachtig weer deze bijzonder mooie, afwisselende route. De Achterhoek is zó mooi, wij woonden er ooit en komen er nog vaak terug om te wandelen. Vooral het vlonderpad langs het Kienveen, adembenemend. Helemaal foutloos liepen we de route niet. Einde beschrijving 3 bracht ons in verwarring: 'linksaf bij een paal met witte pijl', terwijl die pijl zelf rechtdoor aangeeft. Wij liepen dus te ver door en hebben moeten zoeken om verderop in 't Waliën' de route weer op te pakken. De beschrijving is verkeerd door ons geïnterpreteerd. Mooie terrastuin bij Hotel De Hoofdige Boer. Heerlijk aspergesoep gegeten daar. Aanrader, deze route!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Landhotel De Hoofdige Boer

Dorpsstraat 38-40

7218 AH Almen

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info