Trage Tocht Amersfoort (stadse tocht)

Kattenbroek, landgoed Schothorst, Eem, stadswal en waterwingebied

Trage Tocht Amersfoort (stadse tocht)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Amersfoort

 • Startadres:

  station Amersfoort Schothorst
  Zielhorsterweg 65
  3813 ZX Amersfoort

 • Coördinaten:

  52°10’30” N   5°24’12” E

We maken vanaf station Amersfoort Schothorst een flinke wandeling door de groene gangen van de stad. Op het eerste deel van de route komen we na de Groene Huiskamer van Schothorst in de bijzondere wijk Kattenbroek, waar we natuurlijk ook een aantal van de architectonische highlights meenemen. Verrassend zijn de grote open weides midden in de wijk. Landgoed Schothorst is een fraai parkachtig gebied met middeleeuwse boerderij, insectentuin, rosarium en wit landhuis. We doorkruisen het landgoed over fraaie klinkerpaden, exclusief voor wandelaars. Na wat stadse herrie en een verre blik op het Werk aan de Glashut volgt een nieuw hoogtepunt: we lopen over een vlonderpad langs een oude zijarm van de Eem, een groene oase middenin de stad. Maar ook de route langs de Eem naar de Koppelpoort en daarna door de plantsoenen op de oude stadswal is niet te versmaden. We kijken onze ogen uit. Volgt een stuk waar we steeds dicht in de buurt van de Heiligenbergerbeek, de Flierbeek en de Barneveldse beek blijven. Maar ook de grote infrastructuur is niet te missen, hoewel wandelen in het groen langs de geluidsschermen van de A28 verrassend rustig blijft. Het laatste deel van deze wandeling heeft nog een verrassing in petto. Het langgerekte smalle waterwingebied is een restant van de natte middeleeuwse Meent, waar we nu heerlijk rustig kunnen wandelen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Rene

Rob Wolfs, 24-11-2019

Bedankt voor je reactie René. We kiezen er met deze stadse trage tochten bewust voor om niet alle bezienswaardigheden van de oude centra mee te nemen. Stadswandelingen die dit doen zijn er al meer dan genoeg.

Leuke tocht

Rene, 24-11-2019

Mooie wandeling door mijn geboorteplaats ,alleen jammer dat er niet veel van de oude binnenstad in opgenomen is (Monnikendam, de Muurhuizen, Dieventorentje, Kamperbinnenpoort enz .) maar verder een mooie wandeling met heel veel groen.

Prachtige tocht

Lineke, 22-08-2018

Nu ik al bijna 25jaar woon, ren en wandel in Amersfoort-Noord hoef ik de tocht niet eens te lopen om te weten dat het een prachtige tocht is. Hij gaat langs favoriete plekken, oases van groen in 'mijn' stad. Mooi gemaakt! En natuurlijk loop ik m binnenkort officieel.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Panini Italiani Broodjeszaak

Zielhorsterweg 65

3813 ZX Amersfoort

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info