Trage Tocht Amsterdam Osdorp

Struinen door de Tuinen van West

Trage Tocht Amsterdam Osdorp
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Osdorp

 • Startadres:

  tramhalte Matterhorn
  Akersingel 2
  1060 NJ Amsterdam

 • Coördinaten:

  52°21’6” N   4°46’41” E

Lutkemeer, Osdorper Binnenpolder, Raesdorp
Tussen Osdorp en Sloten houdt de bebouwing van Amsterdam zo'n beetje op. Hier beginnen wij aan de Trage Tocht Amsterdam Osdorp, om precies te zijn bij de eindhalte van tram 1 aan de rand van nieuwbouwwijk De Aker. De wandeling begint met een aardig ommetje over Begraafplaats Westgaarde. Via de achteruitgang bereiken we de Lutkemeerweg, in het hart van een diepe polder. Het voelt alsof je een andere wereld binnenstapt! Even voorbij boerderij De Melkweg lopen we de grasdijk op en zijn we midden in het boerenland. De dijk markeert de rand van de droogmakerij. Je moet je bedenken dat dit eivormige poldertje pas in 1864, twaalf jaar na de grote Haarlemmermeer, werd drooggemalen. Via een prachtig weidepad wandelen we langs slootjes door de Osdorper Bovenpolder, tussen talloze ganzen en zelfs ooievaars. We steken de lintbebouwing van de Osdorperweg over en krijgen wederom gras onder de voeten, nu in de Binnenpolder. We koersen richting de boomgaarden van de Fruittuin van West. Het jonge fruitteeltbedrijf is nu ook een populaire uitspanning, waar de sapjes, de theetjes en de taartjes goed smaken. Na de pauze leidt de tocht langs het Fluisterbos en over een weidepad terug naar de Lutkemeer. De snelweg A5 is hier bijna op een steenworp, maar het verkeer is amper te horen. Dat geldt veel minder voor de vliegtuigen van Schiphol. Met ongunstige wind bulderen ze regelmatig boven je hoofd. Maar ach, neem het lawaai voor lief en je hebt een heerlijke wandelmiddag in de 'Tuinen van West'. Lange broek aanbevolen in verband met hoge brandnetels.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Pittige wandeling

Marjet Douze, 05-02-2020

Wij liepen op 2 februari 2020 deze wandeling. Verrassend, zo dicht bij de stad! Twee opmerkingen: - De stieren (niet meer zo jong!)staan nog steeds in de wei (zie vorige reactie). Wij zijn ietsje verder gelopen naar volgende hek/dam en daar doorgestoken naar de weg. - Het was héél drassig; kaplaarzen of iig hoge, dichte wandelschoenen zijn noodzakelijk. Het was voor ons (70 en 73) een pittige wandeling vanwege de drassigheid en het vaak klimmen over hekken.

Mooie wandeling (met stieren!)

Marja Vissers, 29-10-2018

Een heel mooie wandeling, zo vlakbij Amsterdam. Veel eenden, zwanen, water en vliegtuigen. Gelukkig is ons kleinkind (1,5 jr) dol op vliegtuigen. Het is ook een avontuurlijke wandeling met ruige paden, bruggetjes en klauteren over hekken. Wij bezochten, ongeveer halverwege, de Fruittuin van West en je kan daar van alles kopen en ook lekker lunchen. De stieren: Voor waar op de kaart het cijfer 3 staat liep gisteren een groep jonge stieren. Eerst liepen zij achter ons aan; later draafden zij achter en langs ons. Wij waren alle vier bang (het kleinkind niet, die sliep gewoon door). En we waren blij toen we aan de andere kant van het hek stonden! De stieren staan dus voorbij het 'moderne huis' dat in de routebeschrijving onder punt 2 wordt genoemd. Daar ga je linksaf en dan kom je bij 'een dam met hekwerk aan je rechterhand'. Achter dit hek stonden gisteren de stieren. Ik denk dat je de stieren kan vermijden door bij het 'moderne huis' rechtdoor te gaan en later linksaf te gaan. Waarschijnlijk een minder mooie route, maar wel veiliger.

Grasdijk en overstapjes

Rutger Burgers, 17-09-2018

Dank je wel voor je lovende reactie Dick. Terechte opmerkingen over die schrikdraad. Ik had er niets over geschreven, omdat de schrikdraad tijdelijk is. Maar ik zal een opmerking in de beschrijving toevoegen. Vr. groet Rutger

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Fruittuin van West

Tom Schreursweg 48

1067 MC Amsterdam

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info