Trage Tocht Bergen op Zoom

Kraaijenberg, Molenbeek, Mattemburgh en Markiezaatsmeer

Trage Tocht Bergen op Zoom
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Bergen op Zoom

 • Startadres:

  bezoekerscentrum De Kraaijenberg
  Fianestraat 21
  4617 RA Bergen op Zoom

 • Coördinaten:

  51°28’3” N   4°17’31” E

We maken een prachtige wandeling aan de zuidkant van Bergen op Zoom op de overgang van de Brabantse Wal naar het Markiezaatsmeer, van zand naar klei, van berg naar polder. Vanaf bezoekerscentrum de Kraaijenberg lopen we eerst een rondje door het Dal van de Molenbeek, nieuwe natte natuur met als contrast het uitzicht op de stadsranden van Bergen op Zoom. Op naar de bossen en het landgoed Mattemburgh. De stijltuin rondom de Orangerie en de grote villa is bijzonder, bevat zowel elementen uit de Engelse landschapsstijl als uit de Franse stijl. We maken nog een extra ommetje door het parkbos, langs het aangrenzende beekdal en om het prieel met zichtassen heen. Op het tweede deel van de tocht lopen we parallel aan het spoor, maken een ommetje door De Duintjes, die als een eilandje in de slikken van het Markiezaatsmeer liggen. Tussen de velden komen we bij Hoeve Hildernisse, een oude boerderij uit midden 18e eeuw. Hierna gaat de route via mooie slingerpaadjes over de rand van de Brabantse Wal terug naar de Kraaijenberg. Wie wil kan hier nog een extra rondje maken naar de vogelkijkhut aan de rand van het Markiezaatsmeer.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Hekje

Nella Bakx, 04-11-2017

Regel 3 bij punt 3: door het klaphekje in de richting van het volgende hekje. We gingen in de fout omdat het volgende hekje niet te zien was. Er zijn daar werkzaamheden en het hekje was verborgen achter een werkkeet of zo iets. Verder onze complimenten. Ondanks dat Mattenburg afgesloten was hebben we een prachtige route gewandeld . Gaan zeker nog een keer terug na volgend jaar mei. Dan!k

TT Bergen op Zoom

Rob Wolfs, 14-10-2017

Let op: de Oranjerie Mattemburgh en het omliggende park zijn tijdelijk afgesloten in verband met ingrijpende verbouwingen op het terrein. Van september 2017 tot mei 2018. Dan gaan de poorten weer open. In de tussentijd kan het rondje tussen 4 en 5 niet gelopen worden. Van punt 4 moet je dus gelijk verder richting punt 6. Zie ook de kaarten.

Bergen op Zoom

Kees Mars, 28-02-2016

Op 27 februari 2016 deze wandeling gelopen. Leuk, met erg afwisselende stukken. De beschrijving klopt als een bus (met één uitzondering: het bordje verboden toegang op het houten hek in punt 2 is gesloopt).

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Orangerie Mattemburgh

Antwerpsestraatweg 181

4631 PN Hoogerheide

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info