Trage Tocht Bilthoven

Biltse Duinen, Panbos, Beerschoten, Noord-Houdringe

Trage Tocht Bilthoven
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  13 km

 • Startplaats:

  Bilthoven

 • Startadres:

  station Bilthoven
  Soestdijkseweg Noord 301
  3723 HA Bilthoven

 • Coördinaten:

  52°7’50” N   5°12’20” E

We maken een gevarieerde wandeling door de fraaie bossen en landgoederen van het Utrechts Landschap vlakbij de stad Utrecht. Met een aanloopje door de bebouwing van Bilthoven bereiken we al snel de Biltse Duinen. We laten de zandverstuivinkjes links liggen en kiezen voor de rand van de paardenweitjes bij manege De Molshoop. We doorkruisen het veel belopen Panbos, waar je een afwisseling ziet van zandvlaktes, oude grove dennen en prachtige douglassparren. Na een volgende paardenwei komen we op landgoed Beerschoten. Dit buiten hoorde vroeger bij het Vrouwenklooster van De Bilt en kwam later in handen van rijke families. Het landgoed is ingericht in de Engelse landschapsstijl. Bos, akkers en weiden wisselen elkaar af, met daartussen tierelantijntjes als een goudvissenkom en een berceau. In de ronde vissenkom werden vroeger karpers gekweekt. Het bomenlaantje bij de vijver is het overblijfsel van een berceau. Door deze gang van beuken konden de adellijke dames beschut in de schaduw flaneren. We wandelen dwars over de grote akker tussen de wuivende rogge door. Dan gaat de tocht langs het Paviljoen en door de beeldentuin met zicht op het landhuis. Weide- en akkerranden brengen ons richting het particuliere landgoed Noord-Houdringe (honden niet toegestaan). Via dicht bos en een mooie laan lopen we tenslotte de bebouwing van Bilthoven in. Wandel deze Trage Tocht bij voorkeur door de week, op zondag is het hier te druk.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Mooie wandeling

Saskia Brandenburg, 06-09-2020

Een mooie afwisselende wandeling waarbij je onderweg wordt getrakteerd op mooie beelden en een mooi landhuis. Ondanks dat het druk was, vonden wij de trage tocht Bilthoven een mooie wandeling door de afwisseling in wandelgebied.

Dicht bos

Mandy Jansen, 03-07-2020

Zoals in de beschrijving staat, is het inderdaad aan te raden deze wandeling op een doordeweekse dag te maken. Ik was er op een woensdag en kwam voornamelijk hondenuitlaters tegen en maar weinig andere wandelaars. Ik kan mij indenken dat het in het weekend drukker is met mede-wandelaars. Het is een leuke wandeling dat voornamelijk door dicht bos gaat met een paar keer langs en over (kleine heide) velden.

Heide en bos

Fred Den Hertog, 29-06-2020

Een wandeling met een waarschuwing om niet in het weekend te gaan. Lijkt mij een uitstekend advies aangezien ook op de maandag het op sommige stukken al best druk was, vooral met hondenuitlaters en loslopende honden. Een rijk gevarieerde route zo dicht bij Utrecht is bijzonder. De beeldentuin bij Beerschoten moet je absoluut de tijd geven; pracht beelden. Kortom zeker een route om op je lijstje te zetten.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info