Trage Tocht Boekelo

Rutbeek, Bad Boekelo, De Weele en Teesinkbos

Trage Tocht Boekelo
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Boekelo

 • Startadres:

  Toeristisch Infopunt Boekelo
  Windmolenweg 2
  7548 BM Enschede

 • Coördinaten:

  52°12’15” N   6°47’58” E

We maken een prachtige wandeling aan de zuidkant van Boekelo, onder de rook van Enschede, langs beken, bosjes en boerderijen in het typisch Twentse coulisselandschap. Maar het is ook een route vol met cultuurhistorie. We starten bij de oude boortoren die verwijst naar de zoutindustrie die hier ooit begon. Al even bijzonder is het station van de Museum Buurtspoorweg, waar de stoomlocomotief uit Haaksbergen stopt. We passeren alle horeca op een rijtje en lopen al snel de bebouwing uit. We vergapen ons aan de fraaie boerderijen, de akkers en weilanden langs de kronkelende Rutbeek. Volgt een stuk door een wat meer traditioneel boerenland over asfalt en brede zandwegen in de richting van Bad Boekelo. Vroeger was hier een populair zoutwater golfbad, tegenwoordig is het een hotel. We slingeren door het bos rondom het hotel en wandelen door een meer open landschap naar landgoed De Weele. Een pareltje met fraai landhuis, aangelegd begin 20e eeuw door W. van Heek, eigenaar van de Boekelose Stoomblekerij. Het omringende park werd ontworpen door tuinarchitect Wattez, hofleverancier van de textielbaronnen in Twente. In het Teesinkbos zien we de restanten van een oud landgoed en we kruisen de Teesinkbeek. Op het eind lopen we langs het oude fabrieksterrein van de Stoomblekerij, waar nu nieuwbouw is gerealiseerd. Delen van het industriële erfgoed, zoals de oude gevels van textielgebouwen en de fabrieksschoorsteen, zijn bewaard gebleven. Boekelo is bekend om de jaarlijkse Military, een paardenevenement in de maand oktober. Misschien dan maar beter niet wandelen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Annemieke

Rob Wolfs, 12-10-2020

Beste Annemieke, bedankt voor je reactie. Ik heb de tekst aangepast.

Afwisselend

Annemieke de Bruin, 03-10-2020

Op 3 oktober deze afwisselende wandeling door het Twentse coulisselandschap gelopen. Duidelijke beschrijving. Alleen bij punt 1 een kleine wijziging: 'Waar de klinkerweg naar links buigt, ga je rechtdoor, een asfaltpaadje.' Het asfaltpaadje is echter veranderd in een onlangs aangelegd klinkerweggetje.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Eetcafé de Buren

Beckumerstraat 2

7548 BG Boekelo

Resort Bad Boekelo

Oude Deldenerweg 203

7548 PM Enschede

Restaurant Fleur de Sel

Beckumerstraat 20

7548 BG Boekelo

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info