Trage Tocht Castricum

Duin en Bosch, Zeerijdtsdijkje en Noordhollands Duinreservaat

Trage Tocht Castricum
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  20 km

 • Startplaats:

  Castricum

 • Startadres:

  station Castricum
  Stationsweg 4
  1901 AA Castricum

 • Coördinaten:

  52°32’44” N   4°39’33” E

Deze lange wandeling bij Castricum is uitermate divers. Je wandelt van de binnenduinen naar de polder, dan dwars over naar het strand, daarna door het open Vogelduin en via de Leplaan naar het licht begroeide Geversduin. Het laatste deel is een heerlijke boswandeling over de Oude Schulpweg, met de beklimming van de Papenberg als finale.
De tocht begint met een mooi zicht op de bollenvelden bij Bakkum. Dan pikken we de Oude Trambaan op, de voormalige spoorverbinding tussen Castricum en Duin en Bosch. Het terrein van de psychiatrische inrichting wordt omgetoverd tot een luxe woningbouwlocatie. Het is er aangenaam wandelen, ook omdat een deel van de oude gebouwen er nog staat. We steken de Heerenweg over naar natuurgebied Zeerijdtsdijkje van Landschap Noord-Holland. Bedenk dat dit polderland ooit deel uitmaakte van het Oer-IJ: in de vroege Middeleeuwen reikte deze arm van de Zuiderzee vanuit Amsterdam ver landinwaarts. Na de polder lopen we de nolletjes in. Dit zijn de lage duinen van de strandwal. Een deel van deze nollen is afgegraven voor de bollenteelt, maar hier zijn de lage duintjes bewaard gebleven. In het Duinreservaat lopen we het Doornvlak halfrond. Met wat geluk word je er getrakteerd op dravende wilde paarden en badende schotse hooglanders. De tocht eindigt bij archeologisch Museum Huis van Hilde, een bezoekje waard.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Niet voor niets wandeling van de maand: top!

Eric Claasen, 07-07-2020

Wat een afwisseling: bebouwing (maar dan mooie), weilanden, dijkjes, bossen, duinen en het strand. Dit kan eigenlijk niet beter! De beschrijving was prima, we hebben een leuke middag gehad (20,4 km in 4 uurtjes). Twee weken geleden nog de Groene Wissel In Castricum gelopen maar deze is bijna helemaal anders. We vonden deze leuker door de grotere afwisseling.

Update beschrijving

Rutger Burgers, 10-05-2020

Route beschrijving is nagelopen en vanmorgen bijgesteld

Vandaag niet afgesloten

Maria Koekkoek, 03-05-2020

Mirjam schrijft dat ze 26 april punt 3 niet heeft kunnen lopen, vandaag 3 mei kon dat weer wel. Maria Koekkoek

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Hildes Heerlykhyd (Huis van Hilde)

Westerplein 6

1901 NA Castricum

Hof van Kijk Uit

Oude Schulpweg 4

1901 NV Castricum

Het Ruiterhuys

Heereweg 83

1901 MC Castricum

Het Ruiterhuys

Heereweg 83

1901 MC Castricum

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info