Trage Tocht Culemborg-Nieuwegein

Linielandschap Lek

Trage Tocht Culemborg-Nieuwegein
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  21 km

 • Startplaats:

  Culemborg

 • Startadres:

  station Culemborg
  Stationsweg 11
  4101 NG Culemborg

 • Coördinaten:

  51°57’0” N   5°13’32” E

Een doorgaande wandeling van Culemborg naar Nieuwegein langs de gaafste stukken van het strategische landschap rond de Lek: de Nieuwe Hollandse Waterlinie in optima forma. Onverharde paden in de uiterwaarden van de Lek, langs kanaal en wetering staan garant voor puur wandelgenot. Wandelend langs de Waterlinie wordt een lang vervlogen militaire geschiedenis nieuw leven ingeblazen. De linie bestaat uit een strook polderland van ongeveer vijf kilometer breed tussen Muiden en de Biesbosch. Het gebied kon in tijden van oorlogsdreiging 40 tot 50 centimeter onder water gezet worden om het machtige en rijke Holland te beschermen. Het land stond nét voldoende onder water. Zó dat de vijandige soldaten gedesoriënteerd raakten en de weg kwijt raakten. En als ze dan toch met stevig materieel door het water heen probeerden te ploeteren, bleven ze wel in de blubber steken. We wandelen langs een inundatiekanaal en komen onderweg diverse forten tegen. De route komt langs de imposante Ploflsuis, die was bedoeld om het nieuwe Amsterdam-Rijnkanaal snel af te sluiten. De massieve bakken kunnen 40.000 ton stortmateriaal bevatten. Springlading in de bodem kon de inhoud omlaag laten storten en het kanaal in één klap afsluiten. De Plofsluis heeft echter nooit dienst gedaan. Na de Plofsluis lopen we Nieuwegein binnen langs kanalen en stadsgroen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Heleen

Rob Wolfs, 11-05-2019

Zoals je zelf zegt, Heleen, loopt de route langs het fort. Ik denk dat wandelaars zelf prima kunnen beslissen of ze wel of niet over het fortterrein heen willen wandelen.

Fort Honswijk

Heleen, 11-05-2019

Deze route komt langs Fort Honswijk. Dit bijzondere fort is sinds een jaar opengesteld voor wandelaars. Het zou mooi zijn als de route wordt aangepast en de wandelaars over het fort laat lopen. Daar wordt de route alleen maar mooier van.

TT Culemborg-Nieuwegein

Rob Wolfs, 18-09-2017

De oude route Linielandschap Lek van Nieuwegein naar Culemborg is omgebouwd tot Trage Tocht Culemborg-Nieuwegein. Een nieuwe aanlooproute in Culemborg langs boomgaard, watertoren en stadsboerderij. Langs de Lek meer onverhard wandelen. En een langere aflooproute in Nieuwegein langs kanalen en stadsgroen naar de sneltramhalte Batau Noord. De totale lengte is nu 21 km, maar er zijn wel mogelijkheden om in Nieuwegein al eerder op de bus stappen. Tekst, gpx-track en topkaart zijn aangepast.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Fort de Korte Uitweg

Lange Uitweg 42A

3999 WL Tull en't Waal

Lekkers aan de Lek

Veerweg

Culemborg

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info