Trage Tocht Culemborg-Nieuwegein

Linielandschap Lek

Trage Tocht Culemborg-Nieuwegein
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  21 km

 • Startplaats:

  Culemborg

 • Startadres:

  station Culemborg
  Stationsweg 11
  4101 NG Culemborg

 • Coördinaten:

  51°57’0” N   5°13’32” E

Een doorgaande wandeling van Culemborg naar Nieuwegein langs de gaafste stukken van het strategische landschap rond de Lek: de Nieuwe Hollandse Waterlinie in optima forma. Onverharde paden in de uiterwaarden van de Lek, langs kanaal en wetering staan garant voor puur wandelgenot. Wandelend langs de Waterlinie wordt een lang vervlogen militaire geschiedenis nieuw leven ingeblazen. De linie bestaat uit een strook polderland van ongeveer vijf kilometer breed tussen Muiden en de Biesbosch. Het gebied kon in tijden van oorlogsdreiging 40 tot 50 centimeter onder water gezet worden om het machtige en rijke Holland te beschermen. Het land stond nét voldoende onder water. Zó dat de vijandige soldaten gedesoriënteerd raakten en de weg kwijt raakten. En als ze dan toch met stevig materieel door het water heen probeerden te ploeteren, bleven ze wel in de blubber steken. We wandelen langs een inundatiekanaal en komen onderweg diverse forten tegen. De route komt langs de imposante Ploflsuis, die was bedoeld om het nieuwe Amsterdam-Rijnkanaal snel af te sluiten. De massieve bakken kunnen 40.000 ton stortmateriaal bevatten. Springlading in de bodem kon de inhoud omlaag laten storten en het kanaal in één klap afsluiten. De Plofsluis heeft echter nooit dienst gedaan. Na de Plofsluis lopen we Nieuwegein binnen langs kanalen en stadsgroen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Waterlinie

Frits Schipper, 22-02-2020

Deze vrijdag was het de hele wandeling droog. Maar dat het geregend had de afgelopen dagen was wel te merken onderweg. De onverharde paden waren soms erg drassig en modderig, de graspaden af en toe zompig, maar dat deed niets af aan deze mooie wandeling langs een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanaf het station Culemborg loop je al gauw door een mooi waterwingebied met aan de rechterhand een boomgaard. Wat later door het centrum van Culemborg, langs de synagoge en het stadhuis en andere oude gebouwen. Met de pont oversteken en vervolgens over de uiterwaarden van de Lek. Ik volg een deel van het klompenpad, maak diverse overstapjes, zie een oude dichte bunker uit 1940 en diverse forten van de waterlinie. Fort Honswijk is nu ook te bewandelen, maar dat zal een andere keer moeten gebeuren. Onderweg wordt je nog eens gewaarschuwd voor val- en struikelgevaar, maar ik ben op de been gebleven. Mooi is de wandeling over het vlonderpad, dat door het 'verdronken'bos loopt. Hier allemaal boomstronken in het water, een mooi gezicht. Dan over het gras langs de Schalkwijkse wetering, even later langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Als ik bij het Merwedekanaal uitkom, heb ik inmiddels al aardig wat water gezien. Tenslotte loop ik Nieuwegein binnen, langs industrie, kanalen en stadsgroen. Even later ben ik dan al, sneller dan gedacht, aangekomen bij de halte van sneltram Batau Noord. Een mooie wandeling door en langs een historisch gebied.

Reactie op Heleen

Rob Wolfs, 11-05-2019

Zoals je zelf zegt, Heleen, loopt de route langs het fort. Ik denk dat wandelaars zelf prima kunnen beslissen of ze wel of niet over het fortterrein heen willen wandelen.

Fort Honswijk

Heleen, 11-05-2019

Deze route komt langs Fort Honswijk. Dit bijzondere fort is sinds een jaar opengesteld voor wandelaars. Het zou mooi zijn als de route wordt aangepast en de wandelaars over het fort laat lopen. Daar wordt de route alleen maar mooier van.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Lopen langs linies

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Lopen langs linies

Horeca

Fort de Korte Uitweg

Lange Uitweg 42A

3999 WL Tull en't Waal

Lekkers aan de Lek

Veerweg

Culemborg

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info