Trage Tocht De Loet

Loetbos, Elserkade en Berkenwoudse Driehoek

Versiedatum: 20-06-2024

20 KM
Start:

parkeerterrein Loetbos, Lekkerkerk

Details

Wandelen in het hart van de Krimpenerwaard staat gelijk aan ver kijken in open weidelandschap en aan lekker doorstappen over lange graskades. Maar je zult er ongetwijfeld regelmatig halt houden om de talrijke vogels te spotten. 's Winters vliegen vele soorten eenden en ganzen af en aan. Groepen lepelaars foerageren in de weilanden en koppels zwanen zoeken een geschikte broedplek voor de lente. In het voorjaar is de Krimpenerwaard een weidevogelparadijs. Deze stevige tocht begint in het drukbezochte en wat aangeharkte Loetbos. Eigenlijk kom je op de Kromme Kade pas echt in de polder. Voor en na Berkenwoude gaat de tocht vervolgens over de Slingerkade en de Elserkade. Boerenland en natuur gaan hier samen. Vooral aan weerszijden van de Elserkade zie je bijzondere planten op een schrale, afgeplagde bodem. Het langgerekte vlekje natuur is eigendom van het Zuid-Hollands Landschap. Al in maart kun je hier dotterbloemen aantreffen, maar ook de paarse koekoeksbloem en de ratelaar doen het hier goed. De Berkenwoudse Driehoek is welhaast nóg soortenrijker. In de blauwgraslanden kun je hartje zomer de klokjesgentiaan aantreffen. En boven het tapijt van krabbenscheer in de sloten dartelen zeldzame libellen als de groene glazenmaker. De tocht is bijzonder pittig door de oneffen ondergrond en na veel regen kan het hier flink modderig zijn. Na 17 km ben je haast blij dat je een eindje over een fietspad mag lopen. Tot slot wandel je onverhard over de met wilgen omzoomde Hillekade het drukke recreatiebos van De Loet in.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf en de GPX-track hebt.

Let op: vooral na regenperiodes zijn de polderpaden zwaar begaanbaar, goed wandelschoeisel aanbevolen. Neem een verrekijker mee.

Wandelen met je smartphone!

Deze wandeling is ook
beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Recente reacties

routecontrole juni 2024

Rutger Burgers, 20-06-2024

Deze wandeling is onlangs nagelopen. De route en de routebeschrijving zijn nog in orde. In de beschrijving noemen we een aantal knooppunten van het...

Lees verder

Alle reacties

In de buurt

Toon in de buurt

Gratis nieuwsbrief

Ontvang één keer per maand wandelinspiratie van WandelZoekpagina


tip

Ontdek Nederland met meer dan 3000 wandelroutes

  • Op de website en in de app WandelZapp
  • Natuur-, stads- en GPS wandelingen
  • Uitgebreide routebeschrijvingen
  • GPS tracks
  • Wandelkaarten
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info