Trage Tocht De Pan

Pan van Persijn en Berkheide

Trage Tocht De Pan
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Katwijk (ZH)

 • Startadres:

  Pan van Persijn
  Wassenaarseweg 152
  2223 LA Katwijk

 • Coördinaten:

  52°10’29” N   4°24’8” E

Ooit was het Panbos in Katwijk het jachtgebied van de Heren van Persijn uit Wassenaar. Het bos in de binnenduinen is sterk geaccidenteerd. Dit verklaart de wat merkwaardige naam Pan van Persijn. Met deze Trage Tocht verbinden we twee lussen met elkaar, eentje in het landgoedbos en eentje door de open duinen van Berkheide. Dit alles om een stukje militaire geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog te kunnen beleven. De Duitse bezetters bouwden tussen 1942 en 1944 van Spanje tot Noorwegen langs de kust een verdedigingslinie van bunkers, kazematten en tankmuren om een inval van de geallieerden af te kunnen slaan. Tussen Katwijk en Wassenaar is een behoorlijk stuk tankmuur bewaard gebleven. Na de oorlog zijn de bunkers, loopgraven en prikkeldraad in het Panbos opgeruimd. Het is niet alleen de tankmuur die deze wandeltocht lonend maakt. De vergezichten in de duinen van Berkheide zijn om van te smullen. We lopen tussen zanderige duinhellingen door, waar de temperatuur 's zomers flink kan oplopen. Ideaal terrein voor de zandhagedis, de roodborsttapuit en voor roofvogels die op thermiek boven de duinen cirkelen. In de herfst zien we de opvallende oranje bessen van de duindoorn. Ook het mos ligt er dan prachtig bij. Vanuit Berkheide lopen we over schelpenpaden langs duinplassen, weitjes en akkers terug naar het Panbos voor het ronden van de lus in het landgoedbos.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Aanrader

Robert Witteman, 26-08-2019

Eergisteren met een vriend deze route gelopen...heerlijk rustig inderdaad...kwam weinig andere wandelaars tegen. Dat stukje extra (1,5 km) gaat over een naaktstrand...dus dat moet je voor lief nemen :) Neem wel voldoende water mee...ik heb alleen aan het begin van Panbos een 'Dunea' watertappunt gezien...verder niet...

Michiel

Rutger Burgers, 19-05-2019

Leuk, jij ook bedankt voor je enthousiaste reactie. Daar doen we het voor. Groet, Rutger

Mooiste wandeling van Zuid-Holland?

Michiel, 18-05-2019

Vandaag ontzettend genoten van deze route. Wat een prachtig gevarieerd landschap. Ik heb het stuk over het strand ook gelopen en dat was ook genieten. Mijn hond mocht hier los, dus voor haar was deze wandeling ook weer een feestje. Dit is mijn favoriete route in Zuid-Holland tot nu toe (uiteraard sta ik open voor suggesties van nog mooiere routes in de provincie?). Hartelijk dank aan de routemaker!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Pannenkoekenboerderij de Hooiberg

Wassenaarseweg 79

2223 LA Katwijk

Restaurant Panbos

Wassenaarseweg 152

2223 LA Katwijk

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info