Trage Tocht De Pan

Pan van Persijn en Berkheide

Trage Tocht De Pan
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  11 km

 • Startplaats:

  Katwijk (ZH)

 • Startadres:

  Pan van Persijn
  Wassenaarseweg 152
  2223 LA Katwijk

 • Coördinaten:

  52°10’29” N   4°24’8” E

Ooit was het Panbos in Katwijk het jachtgebied van de Heren van Persijn uit Wassenaar. Het bos in de binnenduinen is sterk geaccidenteerd. Dit verklaart de wat merkwaardige naam Pan van Persijn. Met deze Trage Tocht verbinden we twee lussen met elkaar, eentje in het landgoedbos en eentje door de open duinen van Berkheide. Dit alles om een stukje militaire geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog te kunnen beleven. De Duitse bezetters bouwden tussen 1942 en 1944 van Spanje tot Noorwegen langs de kust een verdedigingslinie van bunkers, kazematten en tankmuren om een inval van de geallieerden af te kunnen slaan. Tussen Katwijk en Wassenaar is een behoorlijk stuk tankmuur bewaard gebleven. Na de oorlog zijn de bunkers, loopgraven en prikkeldraad in het Panbos opgeruimd. Het is niet alleen de tankmuur die deze wandeltocht lonend maakt. De vergezichten in de duinen van Berkheide zijn om van te smullen. We lopen tussen zanderige duinhellingen door, waar de temperatuur 's zomers flink kan oplopen. Ideaal terrein voor de zandhagedis, de roodborsttapuit en voor roofvogels die op thermiek boven de duinen cirkelen. In de herfst zien we de opvallende oranje bessen van de duindoorn. Ook het mos ligt er dan prachtig bij. Vanuit Berkheide lopen we over schelpenpaden langs duinplassen, weitjes en akkers terug naar het Panbos voor het ronden van de lus in het landgoedbos.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Heerlijke wandeling.

Heleen en Jos, 24-03-2019

Genoten van deze route. En inderdaad rustig, zelfs op een zondag. Het was een heerlijke wandeling. Wij liepen ook de extra km. over het strand. Routemaker(s) bedankt!

Luisterrijke wandeling

Rutger Burgers, 02-09-2018

Marjo, dank voor je enthousiaste reactie. Fijn om te horen, dat stimuleert om op deze weg voort te gaan. Op Facebook / Twitter @tragetochten melden we alles over nieuwe en vernieuwde Trage Tochten.

Luisterrijke wandeling alleen door natuurgebied.

Marjo Schoonheim, 02-09-2018

Ik was vandaag verrast te wandelen in het kustgebied aldaar! Wat een rust en natuur zelfs op een zomerse dag zondag in september! Geen meter zonder natuurgebied. Beslist voor herhaling vatbaar!! Aanrader met **** ren en ?? = magisch schitterend

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Pannenkoekenboerderij de Hooiberg

Wassenaarseweg 79

2223 LA Katwijk

Restaurant Panbos

Wassenaarseweg 152

2223 LA Katwijk

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info