Trage Tocht Deelerwoud

Kleine en Grote Heide en Hartenhulberg

Trage Tocht Deelerwoud
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Groenendaal

 • Startadres:

  parkeerplaats Groenendaal
  Parrallelweg A50 (Apeldoorn - Arnhem)
  7371 TB Groenendaal

 • Coördinaten:

  52°4’52” N   5°56’52” E

Het is een verrassende ervaring om pal naast de snelweg A50 het uitgestrekte Veluwse natuurgebied in te wandelen. Al snel verwaait het autogeruis en wanen we ons alleen op de grote stille heide. Het Deelerwoud is een glooiend bos- en heidegebied. Het Deelerwoud kreeg nationale bekendheid in 1967 toen Natuurmonumenten de actie ?'Behoud het Deelerwoud?' startte. De vereniging zamelde genoeg geld in om het complete landgoed te kunnen kopen. Het Deelerwoud is een van de meest rustige delen van de Veluwe. In het uitgestrekte, zacht glooiende landschap van bos en hei leven dieren als edel- en damhert, ree, wild zwijn en Schotse Hooglanders. Het wild kan sinds 1988 via de wildwissel Terlet oversteken naar het Nationaal Park Veluwezoom. Het glooiende landschap is gevormd in de voorlaatste ijstijd, zo?'n 10.000 jaar geleden. Dikke ijspakketten bedekten het land. Het gewicht van het ijs stuwde de bodem plaatselijk op tot de zogenaamde stuwwallen. Later sleet het smeltwater hierin diepe groeven uit. Wallen en groeven zijn nog goed te herkennen in het landschap. Let op: deze route is tussen 15 sept. en 15 okt. na 17.00 niet toegankelijk in verband met de bronst.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Deelerwoud

Rob Wolfs, 28-08-2020

De route is gecontroleerd en bijgewerkt. Dank aan Fred den Hertog!

Topper

Fred Den Hertog, 27-08-2020

Een route door het Deelerwoude is gelijk aan een minitrip (te voet, moet je in Zuid-Afrika niet doen!) door het Krügerpark. Veel kans om wild te zien en vreselijk mooie uitgestrekte terreinen. Wij hebben bij controle vastgesteld dat er in dit gebied een en ander veranderd is nadat de laatste versie is gepubliceerd en ook dat er wat correctie nodig zijn. Eerder melden wandelaars problemen bij nr 2, waar de tekst inderdaad niet (meer) correct is. Deze wandelaars moeten toch ook bij 3 en 4 tegen knelpunten aangelopen zijn. Daar is een pad verdwenen en moet nu een extra stukje gelopen worden. De kaart is super duidelijk en in feite kan je de route aan de hand van de kaart lopen m.u.v. stukje 3-4. Rob kennende zal de route weer snel worden gepubliceerd. Mooi op tijd om komende maand van de bronst te kunnen genieten (let wel op de afgesloten paden).

Route

Meijer, 22-08-2020

Vandaag ook gelopen en kan de opmerkingen onderschrijven. Maar op het kaartje is het goed te zien, dus niet verkeerd gelopen!

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Wandelen over de onbekende Veluwe

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Wandelen over de onbekende Veluwe

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info