Trage Tocht Deelerwoud

Kleine en Grote Heide en Hartenhulberg

Trage Tocht Deelerwoud
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Groenendaal

 • Startadres:

  parkeerplaats Groenendaal
  Parrallelweg A50 (Apeldoorn - Arnhem)
  7371 TB Groenendaal

 • Coördinaten:

  52°4’52” N   5°56’52” E

Het is een verrassende ervaring om pal naast de snelweg A50 het uitgestrekte Veluwse natuurgebied in te wandelen. Al snel verwaait het autogeruis en wanen we ons alleen op de grote stille heide. Het Deelerwoud is een glooiend bos- en heidegebied. Het Deelerwoud kreeg nationale bekendheid in 1967 toen Natuurmonumenten de actie 'Behoud het Deelerwoud' startte. De vereniging zamelde genoeg geld in om het complete landgoed te kunnen kopen. Het Deelerwoud is een van de meest rustige delen van de Veluwe. In het uitgestrekte, zacht glooiende landschap van bos en hei leven dieren als edel- en damhert, ree, wild zwijn en Schotse Hooglanders. Het wild kan sinds 1988 via de wildwissel Terlet oversteken naar het Nationaal Park Veluwezoom. Het glooiende landschap is gevormd in de voorlaatste ijstijd, zo'n 10.000 jaar geleden. Dikke ijspakketten bedekten het land. Het gewicht van het ijs stuwde de bodem plaatselijk op tot de zogenaamde stuwwallen. Later sleet het smeltwater hierin diepe groeven uit. Wallen en groeven zijn nog goed te herkennen in het landschap. Let op: deze route is tussen 15 sept. en 15 okt. na 17.00 niet toegankelijk in verband met de bronst.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Reactie op Jan

Rob Wolfs, 02-06-2020

Beste Jan, bedankt voor je reactie. Vervelend dat je verkeerd gelopen bent. Ik vermoed dat je al eerder ergens fout gegaan bent. Deze route bestaat al heel lang en is in ook al jaren in een wandelgids opgenomen. De tocht is regelmatig gecontroleerd. Ik heb niet eerder opmerkingen ontvangen. Dus ik parkeer je opmerkingen even. Ik hoor graag van volgende wandelaars of hier wel of niet iets mis is met de beschrijving. Als dat wel zo is, zal ik de route binnenkort gaan controleren en aanpassen. Overigens wil ik ook hier nog weer eens benadrukken dat het verstandig is om altijd ook een kaart te gebruiken bij het volgen van een route. Door de combinatie van tekst en kaartlezen of gebruik gpx-track maak je veel minde rkans om verkeerd te lopen.

Beschrijving trage tocht deelerwoud bevat fouten

Jan Athmer, 01-06-2020

Hallo Rob, de beschrijving van deze trage tocht bevat twee fouten. Ten eerste in punt 2: de derde zin 'Op een kruising rechtsaf' dient geschrapt te worden. In de tweede zin van punt 2 staat al dat je rechtsaf moet. De eerstvolgende mogelijkheid hierna om rechtsaf te slaan is een pad dat het rustgebied in gaat en dus niet toegankelijk is. Hierop is de vierde zin van toepassing 'Op volgende kruising rechtdoor'. Dan wordt ook de rest begrijpelijk, zoals de hierna volgende Y-splitsing. Deze Y-splitsing vond ik niet en ik ben hier nogal de mist ingegaan en twee keer verkeerd gelopen. Ten tweede aan het eind van punt 3 'Nu neem je het eerste pad links'. Dit pad bestaat niet (meer). Het is nu een grasveld, dus wel eventueel te lopen. Ik ben doorgelopen tot de kruising en ben daar scherp links gegaan, dan kom je vanzelf op het juiste punt voor de tweede zin in punt 4 'Nu neem je het eerste pad rechtsaf, langs de bosrand'. Groet, Jan

TT Deelerwoud buslijn

Rob Wolfs, 23-08-2019

Bedankt voor de melding. De buslijn wordt geschrapt.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info