Trage Tocht Deelerwoud

Kleine en Grote Heide en Hartenhulberg

Trage Tocht Deelerwoud
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Groenendaal

 • Startadres:

  parkeerplaats Groenendaal
  Parrallelweg A50 (Apeldoorn - Arnhem)
  7371 TB Groenendaal

 • Coördinaten:

  52°4’52” N   5°56’52” E

Het is een verrassende ervaring om pal naast de snelweg A50 het uitgestrekte Veluwse natuurgebied in te wandelen. Al snel verwaait het autogeruis en wanen we ons alleen op de grote stille heide. Het Deelerwoud is een glooiend bos- en heidegebied. Het Deelerwoud kreeg nationale bekendheid in 1967 toen Natuurmonumenten de actie ‘Behoud het Deelerwoud’ startte. De vereniging zamelde genoeg geld in om het complete landgoed te kunnen kopen. Het Deelerwoud is een van de meest rustige delen van de Veluwe. In het uitgestrekte, zacht glooiende landschap van bos en hei leven dieren als edel- en damhert, ree, wild zwijn en Schotse Hooglanders. Het wild kan sinds 1988 via de wildwissel Terlet oversteken naar het Nationaal Park Veluwezoom. Het glooiende landschap is gevormd in de voorlaatste ijstijd, zo’n 10.000 jaar geleden. Dikke ijspakketten bedekten het land. Het gewicht van het ijs stuwde de bodem plaatselijk op tot de zogenaamde stuwwallen. Later sleet het smeltwater hierin diepe groeven uit. Wallen en groeven zijn nog goed te herkennen in het landschap. Let op: deze route is tussen 15 sept. en 15 okt. na 17.00 niet toegankelijk in verband met de bronst.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Trage Tocht Deelerwoud

Karel Jan v.d. Heuvel Rijnders, 06-05-2018

Deze prachtige, stille route gelopen op 6 mei 2018, de route klopt!

Hoor de stilte

Paul Ket, 26-08-2017

Deze wandeling gekozen vanwege de bloeiende heide. Dat viel wat tegen. De heide die er was, was wel in bloei, maar het is veel grasland. Deze teleurstelling werd goedgemaakt door de stilte. Zodra je wat verder van de snelweg bent, hoor je de stilte. Alleen de vliegtuigjes van Terlet gooien af en toe roet in het eten. Op een hete, zonnige dag, is dit een mooie boswandeling, met af en toe open stukken. We zijn nauwelijks andere wandelaars tegengekomen. Alleen aan het begin/einde, over de weg waar de fietsers over gaan, was het soms druk. Dus: mooie, stille route, door bos en open veld. Met kans op heide.

Mooie vergezichten

Menno Slaats, 24-06-2017

Het leek in eerste instantie een vrij saaie rechttoe rechtaan wandeling te worden over brede paden. Maar juist daardoor heb je alle tijd om rond te kijken en de diverse herten te spotten! Maar ook de libellen en vlinders te spotten! Zelfs een vos kom je hier midden op de dag tegen. Een verslag en foto's van de wandeling kun je vinden op: https://natuurbeleven.com/post/2017/06/11/trage-tocht-deelerwoud

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info