Trage Tocht Delfgauw

Bieslandse Bos, Dobbeplas en Delftse Hout

Trage Tocht Delfgauw
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Delft

 • Startadres:

  De Schaapskooi
  Korftlaan 3
  2616 LJ Delft

 • Coördinaten:

  52°1’0” N   4°22’32” E

We maken een verrassende groene wandeling onder de rook van Delft. Over leuke onverharde paden dwars door weilanden, over smalle dijkjes en kades met overal steeds weer water in de buurt. Ook een horecarijke route, want onderweg komen we diverse gelegenheden tegen waar we ons tegoed kunnen doen. We starten onze wandeling aan de rand van het recreatiegebied Delftse Hout, maar lopen al snel door de graslanden in de polder naar het buurtschap Klein Delfgauw. De route vervolgt door het krekengebied van het Bieslandse Bos. In het verleden werd hier turf gestoken. Galloway runderen en IJslandse paarden houden het gebied open. Het Bieslandse Bos werd rond 1985 aangelegd voor de houtproductie, maar bestaat tegenwoordig uit een combinatie van kreken, ruigtes, (broek)bossen en open polders. De naam Biesland is te danken aan de biezen die hier ooit veelvuldig groeiden. Aan de rand wordt het in de omgeving van de Dobbeplas weer wat drukker. Het is een geliefde recreatieplas. We wijken even van de route af om een kijkje te nemen bij de prachtige stellingmolen Windlust. Daarna is het weer volop genieten van de halfopen bossen en de paden langs het water van de Tweemolentjesvaart. We passeren een boerderij en een gemaal en het laatste deel van de wandeling loopt door het recreatiegebied Delftse Hout.

In de periode november/december 2018 wordt door Staatsbosbeheer gewerkt aan het opruimen van zieke essen in het Bieslandse Bos. Paden kunnen daarom tijdelijk afgesloten zijn, maar het is altijd gemakkelijk om een alternatief te vinden.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Delfgauw

Michiel, 17-05-2019

Deze wandeling vandaag met veel plezier gelopen. Ik ben zelf een Rotterdammer en zoek graag samen met mijn hond de natuur op, daarom ga ik eigenlijk altijd naar andere provincies om te wandelen. Nu eens een trage tocht in de buurt geprobeerd. Geen spijt van gehad! De werkzaamheden die Rob Wolfs in een oudere reactie omschrijft zijn duidelijk nog niet helemaal voorbij. Ter hoogte van de scoutingcamping is een pad afgesloten, daarom hier een stukje omgelopen. Andere opmerking: wandelaars met een hond moeten ook aan het begin een stukje omlopen. De route loopt hier over een weiland waar de boer een bordje met 'verboden voor honden' heeft opgehangen. Klein stukje omlopen en dan door het dorpje Delfgauw terug naar de route.

TT Delfgauw

Rob Wolfs, 12-11-2018

Gedurende de maanden november en december 2018 voert Staatsbosbeheer werkzaamheden uit in het Bieslandse Bos. Zieke essen worden opgeruimd en nieuwe bomen worden ingeplant. Paden kunnen tijdelijk afgesloten zijn. Dat wordt duidelijke aangegeven en het is niet moeilijk om een alternatief te vinden.

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café du Midi

Noordeindseweg 70

2645 BC Delfgauw

Molen de Windlust / De Vang

Oudeweg 72

2631 PB Nootdorp

Restaurant Buytenhout

Oudeweg 100

2631 PB Nootdorp

Het Rieten Dak

Middelweg 3

2616 LV Delft

Knus, Delftse Hout P1

Zavelpad 3

2616 LH Delft

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info