Trage Tocht Den Dolder

Vijverhof, Nonnenland, Pijnenburg en De Zoom

Trage Tocht Den Dolder
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Den Dolder

 • Startadres:

  station Den Dolder
  Dolderseweg 148
  3734 BL Den Dolder

 • Coördinaten:

  52°8’24” N   5°14’31” E

De landgoederen ten noorden van de spoorlijn Utrecht-Amersfoort zijn een verkenning meer dan waard. Vanaf het station wandelen we met een klein aanloopje zo de natuur in over het bosrijke terrein van de Willem Arntzhoeve. Aan het eind van een fraai heideveldje staan we voor het hoofdgebouw van de voormalige kliniek, met zijn markante torentje. De tocht gaat verder over lange lanen met eiken en beuken. Op landgoed Vijverhof slingeren de lanen langs open veldjes met steeds weer een ander beeld. We steken over naar landgoed Venwoude en doen prominent het Nonnenland aan, een open gebied waar ooit turf werd gewonnen en waar Staatsbosbeheer samen met het waterschap de afgelopen jaren het waterpeil flink heeft verhoogd. Via enkele lanen lopen we om huis Pijnenburg heen, zodat we de drukke provinciale weg kunnen vermijden. Het laatste deel van de tocht gaat door het bos, maar dat is verre van saai. We doorkruisen de natuurgebieden Op Hees en De Zoom. In De Zoom zijn de hellinkjes en de kleine zandverstuivingen opvallend. We lopen eigenlijk over een hoge randwal om het gebied heen. De wal is ooit door boeren aangelegd om te voorkomen dat het stuifzand hun akkers bedekte. Tijdens de ontginning van het veen is de wal verder opgehoogd. Prachtig om hier van begin tot eind overheen te stappen. Ook het laatste stukje route gaat door het bos, tot vlakbij het station.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Mooi over allerlei landgoederen!

CoHo, 02-01-2021

Heerlijke tocht met veel afwisseling! Na een natte periode is het stuk grasland in het Nonnenland heel erg nat en modderig, maar ach, hoge schoenen aan en dan is het best te doen. Maakt het een beetje avontuurlijk. Het laatste stuk over de kleine zandverstuivingen is rommelig momenteel, je kunt er wel langs, boswerkzaamheden zijn klaar denk ik, maar het is goed opletten op je gpx route of je de juiste richting aanhoudt en het juiste pad hebt. De paden zijn soms verlegd of geblokt met boomstammen.

Prachtig maar heel veel blubber

Lineke, 28-12-2020

De route is prachtig en afwisselend, in dit seizoen hier en daar erg nat. Bij punt 4 ga je rechts de overstap over. Tot aan de volgende overstap is het terrein echt heel drassig, blubberig, echt lastig begaanbaar. Zonder hoge schoenen niet doen! Je kunt ook links gaan en dan einde pad weer rechts (check topo-kaart of -app). Dan zit je zo weer op de route.

Boswerkzaamheden

Petra, 12-12-2020

Vandaag waren de boswerkzaamheden wel gemarkeerd, maar we konden er prima langs lopen. Verder prachtige wandeling met aantal extra verrassingen zoals het Nonnenland.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Eetcafé De Egelantier

Dolderseweg 146

3734 BL Den Dolder

Brasserie Le Nord

Soestdijkseweg Noord 492

3723 HM Bilthoven

Restaurant 't Spiehuis

Biltseweg 45-47

3763 LD Soest

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info