Trage Tocht Den Dolder

Vijverhof, Nonnenland, Pijnenburg en De Zoom

Trage Tocht Den Dolder
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Den Dolder

 • Startadres:

  station Den Dolder
  Dolderseweg 148
  3734 BL Den Dolder

 • Coördinaten:

  52°8’24” N   5°14’31” E

De landgoederen ten noorden van de spoorlijn Utrecht-Amersfoort zijn een verkenning meer dan waard. Vanaf het station wandelen we met een klein aanloopje zo de natuur in over het bosrijke terrein van de Willem Arntzhoeve. Aan het eind van een fraai heideveldje staan we voor het hoofdgebouw van de voormalige kliniek, met zijn markante torentje. De tocht gaat verder over lange lanen met eiken en beuken. Op landgoed Vijverhof slingeren de lanen langs open veldjes met steeds weer een ander beeld. We steken over naar landgoed Venwoude en doen prominent het Nonnenland aan, een open gebied waar ooit turf werd gewonnen en waar Staatsbosbeheer samen met het waterschap de afgelopen jaren het waterpeil flink heeft verhoogd. Via enkele lanen lopen we om huis Pijnenburg heen, zodat we de drukke provinciale weg kunnen vermijden. Het laatste deel van de tocht gaat door het bos, maar dat is verre van saai. We doorkruisen de natuurgebieden Op Hees en De Zoom. In De Zoom zijn de hellinkjes en de kleine zandverstuivingen opvallend. We lopen eigenlijk over een hoge randwal om het gebied heen. De wal is ooit door boeren aangelegd om te voorkomen dat het stuifzand hun akkers bedekte. Tijdens de ontginning van het veen is de wal verder opgehoogd. Prachtig om hier van begin tot eind overheen te stappen. Ook het laatste stukje route gaat door het bos, tot vlakbij het station.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Pracht boswandeling

Fred Den Hertog, 22-08-2020

Een pracht landgoederenwandeling, met tal van statige beukenlanen. Talrijke stukjes bloeiende heide en een paar unieke stukken natuurgebied. Een wandeling met voor elk wat wils, maar zeker voor iedereen genieten. Vandaag heel veel stilte en bijna geen wandelaars. Een paar kleine aanscherppuntjes naar Rutger gestuurd. Let op bij begin 2 ontbreekt het bord Utrechts landschap. Ga na de bushalte door het brede zwarte metalen hek.

Ervaring Sanne

Rutger Burgers, 05-08-2020

Dank voor je waardevolle reactie Sanne. Hondenvariant is opgenomen en andere opmerking is ook verwerkt

Ervaring 12-07-2020

Sanne van Minderhout, 12-07-2020

Mooie en leuke wandeling! Paar dingen: op het terrein van Utrechts Landschap in het begin van de wandeling (zwart klaphek) zijn honden verboden. Dit is denk ik vrij simpel op te lossen door niet het veld op te lopen maar linksaf te gaan en dan de wandeling bij de brandweerkazerne weer op te pikken. Qua horeca was in mijn geval zowel Brasserie Le Nord als 't Spiehuis gesloten. Ga er dus niet vanuit dat je daar koffie kunt drinken (sowieso niet) of kunt lunchen (verschilt per dag). De wespen bij het houten gebouw op Landgoed Pijnenburg zijn gelukkig weg! Tenslotte staat er bij punt 7 op de kruising nadat je iets omhoog bent gelopen geen paaltje met blauwe kop (meer). Verder makkelijk te volgen wandeling!

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Eetcafé De Egelantier

Dolderseweg 146

3734 BL Den Dolder

Brasserie Le Nord

Soestdijkseweg Noord 492

3723 HM Bilthoven

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info