Trage Tocht Den Dolder

Vijverhof, Nonnenland, Pijnenburg en De Zoom

Trage Tocht Den Dolder
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  15 km

 • Startplaats:

  Den Dolder

 • Startadres:

  station Den Dolder
  Dolderseweg 148
  3734 BL Den Dolder

 • Coördinaten:

  52°8’24” N   5°14’31” E

De landgoederen ten noorden van de spoorlijn Utrecht-Amersfoort zijn een verkenning meer dan waard. Vanaf het station wandelen we met een klein aanloopje zo de natuur in over het bosrijke terrein van de Willem Arntzhoeve. Aan het eind van een fraai heideveldje staan we voor het hoofdgebouw van de voormalige kliniek, met zijn markante torentje. De tocht gaat verder over lange lanen met eiken en beuken. Op landgoed Vijverhof slingeren de lanen langs open veldjes met steeds weer een ander beeld. We steken over naar landgoed Venwoude en doen prominent het Nonnenland aan, een open gebied waar ooit turf werd gewonnen en waar Staatsbosbeheer samen met het waterschap de afgelopen jaren het waterpeil flink heeft verhoogd. Via enkele lanen lopen we om huis Pijnenburg heen, zodat we de drukke provinciale weg kunnen vermijden. Het laatste deel van de tocht gaat door het bos, maar dat is verre van saai. We doorkruisen de natuurgebieden Op Hees en De Zoom. In De Zoom zijn de hellinkjes en de kleine zandverstuivingen opvallend. We lopen eigenlijk over een hoge randwal om het gebied heen. De wal is ooit door boeren aangelegd om te voorkomen dat het stuifzand hun akkers bedekte. Tijdens de ontginning van het veen is de wal verder opgehoogd. Prachtig om hier van begin tot eind overheen te stappen. Ook het laatste stukje route gaat door het bos, tot vlakbij het station.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Let op wespennest

Hester De Boer, 27-06-2020

Fantastische trage tocht. Maar let op. Vlak na het groene keertje in Pijnenburg zit aan het pad een wespennest. zij vielen ins gisteren aan. We konden niet precies zien waar het nest hangt. Maar als je het groene keetje ziet; loop terug en neem een ander paadje

Aardige boswandeling

Yolanda, 18-05-2020

vandaag deze tocht gelopen. ik vond het stuk over de hoge wal leuk. ook mooie rododendrons gezien in bloei. Verder alleen bos met wel heerlijk ruikende naaldbomen.

Reactie Arlette

Rutger Burgers, 17-05-2020

Dank je wel voor de complimenten Arlette. Deze route heb ik voor TrageTochten mogen maken. Was er zelf ook heel happy mee. Groet Rutger

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info