Trage Tocht Den Haag Mariahoeve (stadse tocht)

Haagse Bos, Clingendael en Reigersbergen

Trage Tocht Den Haag Mariahoeve (stadse tocht)
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  's Gravenhage

 • Startadres:

  station Den Haag Mariahoeve
  AEGONplein 4
  2591 TV Den Haag

 • Coördinaten:

  52°5’26” N   4°22’8” E

We maken een prachtige wandeling langs een historische watergang, door parken, een antiek bos en fraaie landgoederen in de hofstad Den Haag. En dat ook nog eens voor 85% over exclusieve wandelpaden. Vanaf station Mariahoeve lopen we al snel langs de Schenk(wetering), een waterloop uit begin 15e eeuw gegraven om water af te voeren dat vrijkwam bij turfwinning. De Nieuwe Veenmolen en Molensloot zijn eveneens getuigen van het natte verleden in de polder. Via Park Vlaskamp gaat de route naar het eeuwenoude Haagse Bos. Langs vijvers en tussen statige bomen met grote kans een buizerd te spotten genieten we van de rust midden in de stad. We komen door de Nassaubuurt op landgoed Oostduin met een bijzondere theekoepel, in bizar contrast met de achterliggende flat. Langs de rand van Duinzigt vervolgt de stadse tocht via de Bosjes van Zanen naar landgoed Clingendael met een bijzondere bomendijk, Oud Hollandse Tuin, landhuis en theeschenkerij. Clingendael gaat naadloos over in het volgende groene landgoed Oosterbeek met romantische witte bruggetjes. We lopen opnieuw door het Haagse Bos en passeren Huis Ten Bosch. Landgoed Reigersbergen staat garant voor een mooie oude muur en doorkijkjes op weilanden met koeien. Door Park Marlot gaat het over slingerpaden en bruggetjes naar de stadsrand. Een laatste hoogtepunt is het wandelpad over de middeleeuwse Landscheiding tussen Hoogheemraadschap Delfland en Rijnland.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Winterwandeling

Yolanda, 04-08-2019

vandaag, weer een warme dag, deze wandeling gedaan. Ik vond hem tegenvallen. Veel door hondenlosloopgebieden. Op zondag lijkt iedereen tegelijk zijn hond uit te laten en daar ben ik niet zo gek op. Vele malen een drukke weg oversteken. Het is een stadse tocht, dat weet ik, maar toch... Het stuk door Clingendaal vond ik het mooist. Wellicht is hij leuker in de winter?

Reactie op Dick Duineveld

Rob Wolfs, 22-04-2019

Beste Dick, bedankt. Goed om te lezen dat je het een mooie wandeling vond. Ik ga je correcties overnemen.

Prachtige wandeling door Haags groen

Dick Duineveld, 22-04-2019

Als inwoner van Den Haag gisteren, eerste paasdag, deze wandeling gelopen en ik ben er erg enthousiast over. De wandeling gaat grotendeels door groen en het was leuk om door gedeeltes van de stad te lopen die voor mij nieuw waren. Enkele aanwijzingen om de routebeschrijving nóg beter te maken: Bij 2: 'Doorlopen tot kruising van grindpaden. Hier LA', beter zou zijn (omdat er al snel een eerste kruising van grindpaden komt): 'doorlopen tot tweede kruising van grindpaden. Hier LA.' Bij 3: 'asfaltpad tussen hoge eiken vervolgen', dit zijn geen eiken (maar de eerlijk gebiedt me te zeggen dat ik niet weet welke bomen het wel zijn). Bij 5: 'Op volgende driesprong LA, smaller pad.', moet worden: 'Op volgende driesprong RA, smaller pad.'

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Theeschenkerij IJgenweis Clingendael

Clingendael 6

2597 VH Den Haag

Chalet ten Bosch

Leidsestraatweg 45

2594 BB Den Haag

Koffiehuis De Koning

Bezuidenhoutseweg 675

2594 CA Den Haag

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info