Trage Tocht Dommeldal

Kasteren en Kerkakkers

Trage Tocht Dommeldal
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  10 km

 • Startplaats:

  Liempde

 • Startadres:

  kruising Akkerstraat - Nieuwstraat
  Akkerstraat - Nieuwstraat
  5298 CK Liempde

 • Coördinaten:

  51°34’18” N   5°22’12” E

De Dommel is een traagstromende laaglandbeek. Door de geringe hoogteverschillen is de stroomsnelheid lager dan een halve meter per seconde. De meeste zijbeken zijn inmiddels rechtgetrokken, maar een groot deel van de Dommel kronkelt er nog lustig op los. Tussen de buurtschappen Kasteren en Olland bestaat het beekdal uit beemden of natte wei- en hooilanden, die dichtbij het water liggen. De sterk meanderende Dommel overspoelde deze beemden vroeger ieder jaar. De naam Dommel is mogelijk afgeleid van 'dodde' (riet) of 'dud' (moeras). De bolle akkers liggen wat verder van de beek af op de hogere gronden. Het Brabants Landschap verbouwt op deze akkers ecologisch graan. Patrijs, geelgors en kwartel hebben hier hun broedplaats gevonden. Onderweg zijn veel ruisende populieren te zien, maar ook knotwilgen, oude rivierarmen en verruigde beemden met grote grazers. Fraaie, authentieke langgevelboerderijen en vroom ogende kapelletjes maken de afwisseling compleet.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Mooie tocht Dommeldal

Maria van Bommel, 05-04-2015

Vandaag gelopen, 5-4-2015. De drukke weg bij punt is ons ook opgevallen. Maar de rest was prachtig en mooi en prima te lopen. Niet in de tekst vermeld maar bij punt 3 kom je rechts van het pad een stiltetuin tegen, zo mooi net een paradijsje. Verderop misten we de haag van hoge eiken waar in de tekst sprake van is, terwijl we volgens mij wel goed gelopen zijn. Bedankt voor de mooie route

Reactie op Marjolein

Rob Wolfs, 24-09-2014

Beste Marjolein, dit was een van de eerste routes die ik indertijd op Wandelzoekpagina plaatste. Was dus nog even wennen!

Mooi!

Marjolein, 24-09-2014

Weer zo'n fraaie route van Rob. Heel afwisselend en met twee leuke kapelletjes. Ik mis alleen de nummers die corresponderen met de beschrijving op het kaartje, ik kijk altijd graag waar ik ben. Overigens is de beschrijving zo duidelijk dat ik het kaartje niet echt nodig had, het is gewoon persoonlijke voorkeur. En verwend zijn door andere Trage tochten die dit wel hebben :-)

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café cafetaria De Ploeg

Nieuwstraat 20

5298 CL Liempde

Café Het Wapen van Liempde

Raadhuisplein 4

5298 CD Liempde

Hof van Liempde

Nieuwstraat 43

5298 CK Liempde

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info