Trage Tocht Sint-Michielsgestel

Tijdelijk geslotenNog maar twee dagen op Wandelzoekpagina en nog maar een week geleden gemaakt, moet ik deze route voorlopig afsluiten. Waar tot vorige week tussen 4 en 5 bij de toegang tot landgoed Halse Barrier een bordje 'Opengesteld' stond, zijn nu kennelijk diverse nieuwe borden geplaatst met 'verboden toegang'. Uitermate vreemd en het is de vraag of het legaal is. We gaan het proberen uit te zoeken.

Zegenwerp, Venrode en Dommel

Trage Tocht Sint-Michielsgestel
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  16 km

 • Startplaats:

  Sint-Michielsgestel

 • Startadres:

  Petrus Dondersplein, Sint-Michielsgestel
  Petrus Dondersplein
  5271 AB Sint-Michielsgestel

 • Coördinaten:

  51°38’18” N   5°21’3” E

We maken een mooie, afwisselende wandeling in het Dommeldal tussen Sint-Michelsgestel en Boxtel. De route begint bij de Oude Toren in Gestel, voorbeeld van Kempense gotiek en overblijfsel van een waterstaatskerk die in 1932 werd gesloopt. Langs de Dommel en een lange vistrap van krap een kilometer lopen we alweer snel landgoed Zegenwerp op. Een fraai oud adellijk landgoed op de overgang van een dekzandrug naar het rivierdal, aangelegd in Engelse landschapsstijl met volop idyllische plekjes en tegenwoordig beheerd door Brabants Landschap. We vervolgen onze tocht door een gemeentebos met voornamelijk naaldbomen en een naamloos ven. Lange eikenlanen leiden ons door een halfopen landschap naar het landgoed De Halse Barrier. Opvallend in het bos zijn de smalle beekjes en de vele rabatten. Langs de bosrand met zicht op een golfterrein lopen we naar de Gestelseweg. Daar is het even doorbijten over een stukje fietspad met zicht op landgoed Wilhelminapark naar de buurtschap Heult. Maar dan volgen we een heerlijk kronkelpad over een stuifzandrug door het natuurgebied Venrode langs langgerekte vennen. Vlakbij de snelweg draait de route om en via de Hooibrug steken we de Dommel over. We genieten met volle teugen van de onverharde paden langs de Dommel, met regelmatig zicht op oude meanders. Aan de overkant van de traag stromende rivier zien we de fraaie gebouwen van het particuliere landgoed Zegenrode. We moeten even van de rivier af, maar buurtschap Wielse Hoeven met boerderijen en de witte ronde stenen korenmolen Genenberg op een belt bieden de nodige afwisseling. Terug bij de Dommel passeren we de bijzondere waterkrachtcentrale Dommelstroom met zijn enorme vijzel. Waar de Beeksche Waterloop uitmondt in de Dommel, is een oude stuw vervangen door een vispassage. We maken nog een rondje langs beek en plas en keren langs de Dommel terug naar Sint-Michielsgestel.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Reactie op Henk

Rob Wolfs, 04-04-2021

Beste Henk, bedankt. Als je een mail stuurt naar info@tragetochten.nl, stuur ik je de track.

Blokkade TT St-Michielsgestel

Henk van der Spek, 04-04-2021

Ik wil best even checken deze week maar dan heb ik wel de gpx nodig. Ik zie denk ik wel een minieme omleiding.

Reactie op Frank Smits

Rob Wolfs, 04-04-2021

Bedankt voor je reactie, Frank. Ik had vandaag al eerder een bericht ontvangen dat hiet nieuwe borden zijn geplaatst. Toen ik de route een week geleden maakte, stond er nog een bordje 'Opengesteld'. Bizar, ik sluit de route voorlopig van internet af.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info