Trage Tocht Doornenburg

Kasteel Doornenburg, Klompenwaard en Fort Pannerden

Trage Tocht Doornenburg
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Doornenburg

 • Startadres:

  parkeerplaats Pannerdenseweg, Doornenburg
  t.h.v. Pannerdenseweg 6
  6686 BE Doornenburg

 • Coördinaten:

  51°53’25” N   6°1’5” E

We maken een mooie en afwisselende wandeling in het gebied van de Gelderse Poort. Vanaf de parkeerplaats lopen we eerst over struinpaadjes door een ruig begrazingsgebied met kleine bosjes naar de rand van Doornenburg. Volgt een rondje door de bebouwde kern met horeca en bushaltes. Het absolute hoogtepunt is de route over onverharde paadjes rondom het imposante middeleeuwse kasteel aan de Linge, bekend van de opnames van de televisieserie Floris. De uitgestrekte voorburcht bestaat uit een grote binnenplaats met een boerderij, een kapel, de woontoren, de herberg met terras en het woonhuis van de kasteelbeheerder. Na de bebouwing komen we in het open rivierenlandschap. Vanaf de Waaldijk gaat de route de Klompenwaard in. In de zomer kun je hier met het voetveer oversteken naar de Theetuin in de Millingerwaard. De Klompenwaard is de afgelopen jaren in snel tempo veranderd van landbouwgebied in een ruig natuurgebied, dat begraasd wordt door een kudde rode geuzen en konikpaarden. Je mag hier overal vrij struinen. We komen bij een volgend hoogtepunt: Fort Pannerden, nog maar net gerestaureerd en opengesteld voor publiek. Vanaf het dak heb je mooi uitzicht op het punt, waar de Rijn zich splitst in Waal en Pannerdens Kanaal. Nog mooier is het om te voet het heen en weertje te maken naar het eind van de landtong. Op de terugweg lopen we door grasruigtes langs en over de dijk naar de parkeerplaats.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Stil en genieten

Tychon, 11-04-2020

In alle vroegte op moment van zonsopkomst gestart met de Trage Tocht. Een prachtige afwisselende wandeling met grote stukken struinen. Het prachtige kasteel van Doornenburg. Genietend in de voorjaarszon

Zeer de moeite waard

Erik van der Heijden, 08-06-2019

Prachtige wandeling! Tip: draag goede kleding, want de brandnetels en distels zijn op sommige plaatsen heel hoog. Struinpaadje vanaf het fort was daardoor vrijwel ontoegankelijk.

Mooie avontuurlijke wandeling

Mirjam van Dijk, 15-02-2019

Vandaag deze mooie tocht gelopen. Heerlijk veel struinen over (bijna) niet zichtbare paadjes in de begrazingsgebieden. Moest bij de nevengeul wel iets verder om de plas heen lopen, aangezien het pad richting de brug deels onder water stond. Even verderop wachtte er een leuke verrassing tussen de muren van fort pannerden. Zeker voor herhaling vatbaar.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling
Lopen langs linies

Je vindt deze wandeling in de wandelgids
Lopen langs linies

Horeca

Café 't Jagthues

Kerkstraat 10

6686 BT Doornenburg

Cafetaria Big Bread Sam

Kerkstraat 10a

6686 BT Doornenburg

Herberg De Doornenburg

Kerkstraat 27

6686 BS Doornenburg

Fort Pannerden

Waaldijk 1

6686 MV Doornenburg

Hotel restaurant Rijnzicht

Sterreschans 15

6686 MS Doornenburg

De Millinger Theetuin

Klaverland 9

6566 JD Millingen aan de Rijn

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info