Trage Tocht Doornspijk

Landgoederen Klarenbeek en De Haere

Trage Tocht Doornspijk
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Doornspijk

 • Startadres:

  parkeerplaats Spar
  Oude Hogeweg 2A
  8085 PA Doornspijk

 • Coördinaten:

  52°25’7” N   5°49’11” E

We wandelen in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische gemeenschap. Het is een van de oudste dorpen van de noordwest Veluwe. In het jaar 800 werd al melding gemaakt van 'Villa Thornspic'. Midden in het dorp ligt het prachtige landgoed Klarenbeek met een historische buitenplaats. Het landschapspark met grachten en vijvers werd in de loop van de 19e eeuw aangelegd in de Engelse landschapsstijl. We vervolgen onze route over eikenlanen in een halfopen coulisselandschap naar de rand van de Veluwe. Landgoed De Haere bestaat voornamelijk uit dennenbossen, afgewisseld met eiken en berken. Midden in het gebied ligt verrassend genoeg een nog levende zandverstuiving die plaatselijk bekend is als De Zoom. De omstandigheden in het stuifzand zijn extreem, het kan er erg heet worden en door het bewegende zand kunnen planten moelijk wortelen. De planten die hier wel kunnen groeien zijn buntgras, heidespurrie en diverse soorten mossen en korstmossen. We lopen over nieuwe wandelpaden met klinkende namen als Hoefhamerpad en Poppepad terug naar Doornspijk.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Afwisselend

Paul Ket, 20-07-2020

Als je van doorkijkjes, velden en boerderijen houdt is dit een prachtige wandeling. Midden in de zomer op een mooie zondag is de wandeling heerlijk rustig. Met stukken tussen weilanden, helemaal open, tot beschut over paden in de groenwallen en over statige bomenlanen. Allemaal even mooi. De in een eerdere reactie genoemde honden blijven dankzij moderne techniek (halsband) op het erf. De brandnetels zijn er wel in volle glorie en krijgen hulp van bramen. Dus die lange broek is echt een aanrader. Maar de overgroeide paden maken ook duidelijk dat de paden weinig gebruikt worden. Niet alleen zandpadgarantie, maar ook lekker-rustig-garantie. Wel jammer dat er meer dan gewoon, stukjes asfalt tussen zitten waar het met fietsers best nog wel oppassen is. De vele campings maken duidelijk dat het een toeristisch gebied is, maar op deze zondag merken wij daar niks van.

Reactie op Andrë Smits

Rob Wolfs, 18-01-2019

André, bedankt voor je reactie. Ik heb het inmiddels aangepast. Deze route is dus op het Hoefhamerpad niet toegankelijk voor honden.

Verboden voor honden

Andre smits, 18-01-2019

we hebben dinsdag 15-01-2019 deze prachtige route gelopen met de teckel ivy, als we de hond meenemen dan zoeken we altijd hon aangelijnd toegestaan maar hier stuiten we op een pad waar geen hond mee mag en de eigenaar sprak ons daarover aan, het was zijn grond en toestemming gegeven had van recht van overpad zonder hond. ik heb foto`s gemaakt van het bord waar dat ook op staat verboden voor honden kan ze alleen niet uploden. hier gaat het om in de beschrijving 7. Na huisnummer 20 linksaf, onverharde Hoefhamerpad. Op een kruising rechtdoor, een pad in de bosrand. Aan het eind linksaf, een eikenlaan. Je passeert een houten hek en volgt de eikenlaan rechtdoor. Je komt uit op een asfaltweggetje

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café H. van den Berg

Zuiderzeestraatweg West 62

8085 AG Doornspijk

Rustpunt Familie Karzijn

Koeweg 23

Doornspijk

Rustpunt Familie Polinder

Berkenweg 2

8085 RT Doornspijk

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info