Trage Tocht Doornspijk

Landgoederen Klarenbeek en De Haere

Trage Tocht Doornspijk
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Doornspijk

 • Startadres:

  parkeerplaats Spar
  Oude Hogeweg 2A
  8085 PA Doornspijk

 • Coördinaten:

  52°25’7” N   5°49’11” E

We wandelen in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische gemeenschap. Het is een van de oudste dorpen van de noordwest Veluwe. In het jaar 800 werd al melding gemaakt van 'Villa Thornspic'. Midden in het dorp ligt het prachtige landgoed Klarenbeek met een historische buitenplaats. Het landschapspark met grachten en vijvers werd in de loop van de 19e eeuw aangelegd in de Engelse landschapsstijl. We vervolgen onze route over eikenlanen in een halfopen coulisselandschap naar de rand van de Veluwe. Landgoed De Haere bestaat voornamelijk uit dennenbossen, afgewisseld met eiken en berken. Midden in het gebied ligt verrassend genoeg een nog levende zandverstuiving die plaatselijk bekend is als De Zoom. De omstandigheden in het stuifzand zijn extreem, het kan er erg heet worden en door het bewegende zand kunnen planten moelijk wortelen. De planten die hier wel kunnen groeien zijn buntgras, heidespurrie en diverse soorten mossen en korstmossen. We lopen over nieuwe wandelpaden met klinkende namen als Hoefhamerpad en Poppepad terug naar Doornspijk.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Mooie afwisselende wandeling

Saskia Brandenburg, 03-01-2021

Een mooie afwisselende wandeling die uitstekend is beschreven. Alleen bij de zandverstuiving staan geen picknickbanken meer. Onderweg een mooi landhuis en diverse mooie boerderijen gezien. Misschien nog een toevoeging aan de wandeling bij punt 4. Als je bij de zandverstuiving in plaats van linksaf, een stukje rechtsaf loopt, zie je een klein dierenpark. Vervolgens loop je weer terug naar het punt waar je in linksaf moet en vervolgens pak je de route weer op.

Nier spectaculair, wel mooi

Alie en Hans Voerman, 26-12-2020

Vanmorgen deze (kerst)wandeling gedaan. Een vriendelijke, afwisselende wandeling die overal klopte. Compliment aan de samensteller! Smaakt naar meer van deze 'Zandpadgarantieman'. Toch een tip: houd er rekening mee dat er (met name in het begin) enkele gedeelten zijn die, na een regendag, modderig zijn. Dan zijn goede, waterdichte wandelschoenen wel handig. Een wandeling om zonder meer aan te bevelen.

Afwisselend

Paul Ket, 20-07-2020

Als je van doorkijkjes, velden en boerderijen houdt is dit een prachtige wandeling. Midden in de zomer op een mooie zondag is de wandeling heerlijk rustig. Met stukken tussen weilanden, helemaal open, tot beschut over paden in de groenwallen en over statige bomenlanen. Allemaal even mooi. De in een eerdere reactie genoemde honden blijven dankzij moderne techniek (halsband) op het erf. De brandnetels zijn er wel in volle glorie en krijgen hulp van bramen. Dus die lange broek is echt een aanrader. Maar de overgroeide paden maken ook duidelijk dat de paden weinig gebruikt worden. Niet alleen zandpadgarantie, maar ook lekker-rustig-garantie. Wel jammer dat er meer dan gewoon, stukjes asfalt tussen zitten waar het met fietsers best nog wel oppassen is. De vele campings maken duidelijk dat het een toeristisch gebied is, maar op deze zondag merken wij daar niks van.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café H. van den Berg

Zuiderzeestraatweg West 62

8085 AG Doornspijk

Rustpunt Familie Polinder

Berkenweg 2

8085 RT Doornspijk

Rustpunt Familie Karzijn

Koeweg 23

Doornspijk

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info