Trage Tocht Doornspijk

Landgoederen Klarenbeek en De Haere

Trage Tocht Doornspijk
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Doornspijk

 • Startadres:

  parkeerplaats Spar
  Oude Hogeweg 2A
  8085 PA Doornspijk

 • Coördinaten:

  52°25’7” N   5°49’11” E

We wandelen in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische gemeenschap. Het is een van de oudste dorpen van de noordwest Veluwe. In het jaar 800 werd al melding gemaakt van 'Villa Thornspic'. Midden in het dorp ligt het prachtige landgoed Klarenbeek met een historische buitenplaats. Het landschapspark met grachten en vijvers werd in de loop van de 19e eeuw aangelegd in de Engelse landschapsstijl. We vervolgen onze route over eikenlanen in een halfopen coulisselandschap naar de rand van de Veluwe. Landgoed De Haere bestaat voornamelijk uit dennenbossen, afgewisseld met eiken en berken. Midden in het gebied ligt verrassend genoeg een nog levende zandverstuiving die plaatselijk bekend is als De Zoom. De omstandigheden in het stuifzand zijn extreem, het kan er erg heet worden en door het bewegende zand kunnen planten moelijk wortelen. De planten die hier wel kunnen groeien zijn buntgras, heidespurrie en diverse soorten mossen en korstmossen. We lopen over nieuwe wandelpaden met klinkende namen als Hoefhamerpad en Poppepad terug naar Doornspijk.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Doornspijk

Sandra Ketelaar, 19-09-2018

Gisteren deze mooie, afwisselde route gelopen. Bij punt 2, meebuigen naar links om het weiland heen, zijn we door het weiland gelopen, omdat het pad vol stond met brandnetels. Verder enorm genoten van de wandeling! Met vriendelijke groet, Sandra Ketelaar

TT Doornspijk

Wendy van Veen, 14-01-2018

Gisteren deze route met mijn dochter (11 jaar) gelopen. Wat een prachtige wandeling! Geen problemen gehad ook met de beschrijving, alles staat keurig vermeld! Bedankt voor deze route!

TT Doornspijk

Rob Wolfs, 11-12-2016

Deze route vandaag nagelopen. De tekst is geactualiseerd.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Café H. van den Berg

Zuiderzeestraatweg West 62

8085 AG Doornspijk

Rustpunt Familie Karzijn

Koeweg 23

Doornspijk

Rustpunt Familie Polinder

Berkenweg 2

8085 RT Doornspijk

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info