Trage Tocht Driebergen-Zeist

Bornia, Heidestein en legerkamp Austerlitz

Trage Tocht Driebergen-Zeist
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Driebergen

 • Startadres:

  station Driebergen-Zeist
  Stationsweg 2
  3972 KA Driebergen

 • Coördinaten:

  52°3’53” N   5°15’31” E

Eenmaal op landgoed Bornia-Heidestein ben je de hectiek van de bouwput rond station Driebergen-Zeist vlot vergeten. We wandelen een langgerekte rondwandeling in de bossen bij Austerlitz. In het begin lopen we gelijk op met de bekende NS-wandeling en komen al snel uit bij een kanaaltje op landgoed Heidestein. Het landgoed is pas honderd jaar geleden aangelegd toen het in handen kwam van de welgestelde familie de Wetstein Pfister, die terugkeerde uit Nederlands-Indië. Er verrees een statige villa en een theehuis met ijskelder. De familie liet vennen en kanaaltjes graven en legde zelfs een spoorlijn aan. De villa is in 1939 in vlammen opgegaan, maar alle 'follies' zijn er nog, inclusief enkele spannende tunneltjes. De tocht gaat verder over het glooiende Bornia, met perronnetjes van het oude spoor. Dichtbij Austerlitz verraden lange boslanen de contouren van het voormalige Franse legerkamp, dat hier ten tijde van Napoleon heeft gestaan. Zo'n 18.000 Franse soldaten vertoefden er van 1804 tot 1808, ter voorbereiding op de grote slag met Engeland. In die tijd was de omgeving van Austerlitz nog één grote heidevlakte. Staatsbosbeheer en Utrechts Landschap koesteren het bos, maar op enkele plekken zie je dat ook het stuifzand en de heide nieuwe kansen krijgen. Dankzij mooie paden op landgoed Den Breul kunnen we tot het eind onverhard wandelen.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Dicht bij huis

Rita Troost, 01-11-2019

Landgoederen, stilte, ruimte, zon. Schitterende afwisselende tocht, goed beschreven, die zeker nog eens in de herhaling gaat.

Reactie Wil Molenaar

Rutger Burgers, 12-12-2018

Afgelopen maandag heb ik de routebeschrijving voor punt 1 aangepast, omdat de situatie hier is veranderd. Kennelijk heb je de beschrijving al eerder gedownload. Jammer. Bij punt 3 heb je de tekst inderdaad anders geïnterpreteerd. Want je moest inderdaad niet het bruggetje over, maar rechtsaf. Ik zal kijken hoe ik het nog scherper kan formuleren. Hopelijk heb je daarna toch nog genoten van de wandeling.

Trage tocht Driebergen-Zeist

Wil molenaar, 12-12-2018

Gisteren voor een deel gelopen, uiteindelijk m'n eigen pad getrokken. Bij punt 1: Vanaf Pannekoekenrestaurant steek je naderhand niet het spoor over, je gaat eronder door (misschien wel logisch ,maar ja toch op dat punt even getwijfeld. Bij punt 3 helemaal verkeerd gelopen. Er staat nl. bij een houten vlonder over het kanaal ga je rechtsaf. Daardoor in de problemen gekomen. Je moet hier niet over de vlonder gaan. Dit suggereert de tekst wel. En dan zie je daar in de buurt iets hoger ook nog een bank. Dus daar behoorlijk fout gelopen. Misschien -over het kanaal- weglaten. Overigens pik je vrij snel weer een deel van de NS-route op.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info