Trage Tocht Driebergen

Bornia, Heidestein en legerkamp Austerlitz

Trage Tocht Driebergen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Driebergen

 • Startadres:

  station Driebergen-Zeist
  Stationsweg 2
  3972 KA Driebergen

 • Coördinaten:

  52°3’53” N   5°15’31” E

We wandelen een mooie, langgerekte rondwandeling in de bossen bij Austerlitz. In het begin lopen we gelijk op met de bekende NS-wandeling en komen al snel uit bij een kanaaltje op landgoed Heidestein. Het landgoed is pas honderd jaar geleden aangelegd toen het in handen kwam van de welgestelde familie de Wetstein Pfister, die terugkeerde uit Nederlands-Indië. Er verrees een statige villa en een theehuis met ijskelder. De familie liet vennen en kanaaltjes graven en legde zelfs een spoorlijn aan. De villa is in 1939 in vlammen opgegaan, maar alle 'follies' zijn er nog, inclusief enkele spannende tunneltjes. De tocht gaat verder over het glooiende Bornia, met perronnetjes van het oude spoor. Dichtbij Austerlitz verraden lange boslanen de contouren van het voormalige Franse legerkamp, dat hier ten tijde van Napoleon heeft gestaan. Zo'n 18.000 Franse soldaten vertoefden er van 1804 tot 1808, ter voorbereiding op de grote slag met Engeland. In die tijd was de omgeving van Austerlitz nog één grote heidevlakte. Staatsbosbeheer en Utrechts Landschap koesteren het bos, maar op enkele plekken zie je dat ook het stuifzand en de heide nieuwe kansen krijgen. Dankzij mooie paden op landgoed Den Breul kunnen we tot het eind onverhard wandelen.

Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt.

Reacties op wandelingen

Prachtige wandeling

Ria Kriste, 07-02-2021

Vrijdag 5 februari heb ik deze route gelopen en ik heb ervan genoten. Wat een prachtige wandeling en zoals gewoonlijk weer met een uitstekende routebeschrijving. Mijn complimenten en mijn hartelijke dank hiervoor.

Briljantje

Fred Den Hertog, 22-09-2020

Een mooie wandeling rond Austerlitz en Bornia. Gelukkig is Bornia weer deels open voor wandelaars, zij het dat grote stukken van dit natuurterrein nu als kwetsbaar gebied zijn aangemerkt en dus niet toegankelijk zijn. De alternatieven zijn absoluut net zo mooi en voordeel is dat je op het zandstuk nu een duidelijke route hebt en dus niet meer hoeft te zoeken. Wat ons betreft een route die je zeker op je lijstje moet zetten is een briljantje.

Trage Tocht Driebergen

Piet, 17-05-2020

Als je deze wandeling maakt, moet je er rekening mee houden dat het begrazingsgebied van Heidestein momenteel voor publiek is gesloten. Dus moet je omwegen zoeken om weer op de route te komen, en loop je waarschijnlijk meer dan de aangegeven 14 km. Een erg leuke wandeling, dat wel.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Pannenkoekenhuis lunchrestaurant Princenhof

Hoofdstraat 1

3971 KA Driebergen-Rijsenburg

Eetcafé Ouwekamp

Oude Postweg 144

3711 AL Austerlitz

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info