Trage Tocht Heibloem

Waterbloem, Groote Moost en Nederpeel

Trage Tocht Heibloem
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  14 km

 • Startplaats:

  Heibloem

 • Startadres:

  kerk, Heibloem
  Pater van Donstraat 4
  6089 NP Heibloem

 • Coördinaten:

  51°18’2” N   5°53’43” E

We maken vanuit het Limburgse Heibloem een mooie wandeling langs verschillende Peelrestanten. Ooit was het hier een groot moerasgebied. En dat is goed te zien als je het dorp uitloopt en de bossen van 'Waterbloem' betreedt. Die zijn weer flink nat. We lopen naar het kanaal de Noordervaart. In 1808 liet Napoleon een begin maken met het graafwerk van de Noordervaart, het 'Grand Canal du Nord': een gedeelte van de verbinding Antwerpen-Maas-Rijn. In 1853 werd de Noordervaart tot aan de Helenavaart in de gemeente Deurne op vaardiepte gegraven. Zo kon het water uit de Peel weg en werd de turf uit Helenaveen en Deurne via de beide Peelkanalen afgevoerd. De route slingert om het moerasven Groote Moost heen terug naar het kanaal. Vandaar vervolgt de tocht naar het volgende Peelrestant, de Nederpeel. We wandelen een flink stuk langs de Neerpeelbeek, vroeger een kaarsrechte beek maar nu weer flink kronkelend. Langs een fraaie voormalige kloosterboerderij komen we weer terug in Heibloem.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

TT Heibloem

Rob Wolfs, 24-01-2019

Deze wandeling is nagelopen en gecontroleerd. De beschrijving en kaarten zijn bijgewerkt en nu weer actueel. Met dank aan Mirjam en John Klever.

Nkele veranderingen in routebeschrijving:

Lea Peen, 17-09-2016

Vandaag 17 sept 2016 deze prachtige tocht gelopen. Hij is erg de moeite waard. Ik heb een aantal veranderingen opgemerkt:Bij 5.regel3: Bosje met hek van gaas: gaas is weg en er zijn bomen omgehakt. het licht verwilderde pad was op het laatst bijna ondoorgankelijk. Even verder is op de kaart nog een breder goed pad te zien, is dat een verbeteroptie? 5: regel 8: De boomstammen zijn grotendeels weg en er staat nu een blank ijzeren slagboom, waar je goed omheen kan. ROUTE 74 is gesloten, het pand staat te huur!

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info