Trage Tocht Heino landgoederen

Landgoederen Velner, 't Nijenhuis en 't Rozendael

Trage Tocht Heino landgoederen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Heino

 • Startadres:

  station Heino
  Stationsweg 34
  8141 SB Heino

 • Coördinaten:

  52°25’40” N   6°13’15” E

We maken een prachtige wandeling in het Sallandse landgoederenlandschap. De landgoederen Velner, 't Nijenhuis en 't Rozendael staan borg voor monumentale eiken- en beukenlanen in een halfopen boerenland. Rozendael was van oorsprong een boerenerf waar een spieker is bijgebouwd. Door aankoop van gronden met boerderijen en vooral door vererving is een groot buitengoed ontstaan. Er zijn gebouwen bijgekomen, lanen, parken en bossen aangelegd. We komen al snel langs Ekoboerderij Overesch, waar we een kijkje mogen nemen in de 'skybox' boven de varkensstal. Onderweg bieden twee Rustpunten gastvrijheid op het boerenerf. Via het parkbos rond kasteel Nijenhuis komen we bij het museum en de beeldentuin. Kasteel Nijenhuis is een van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. De eerste vermelding dateert van 1382. Het kasteel werd bewoond door diverse adellijke geslachten. Het huis is sinds 2004 volledig toegankelijk voor het publiek. Op het laatste deel van de wandeling lopen we langs Buitenplaats 't Rozendael en de Centjesweg terug naar het station.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Topwandeling!

Frank van der Meer, 19-02-2019

Heerlijke, afwisselende wandeling door het mooie Salland. Je komt over liefst 3 landgoederen, die elk hun eigen karakter hebben, maar alledrie grossieren in natuurschoon. Monumentale beuken- en eikenlanen vormen het hoofdbestanddeel. Kasteel Nijenhuis met z'n beeldentuin zorgt voor nog meer variatie. Toptocht! Foto's en verslagje bekijken? Ga naar Frankwandelt.nl/ttheino

Heino 2

Wim van Wijk, 06-09-2017

Vandaag 6 sept deze mooie wandeling afgewerkt. Bij punt 1 is de eikenlaan volgens mij een lindelaan. Bij de Ekoboerderij hebben we diverse bio-producten ingeslagen en daar is een bezoekje aan de 'iglo's' met zeugen en biggen de moeite waard. Als je je op de beukenlaan (landgoed Windesheim), na ongeveer 200 meter omdraait en je het licht aan het begin ziet , is een gothisch raam van een grote basiliek zichtbaar, heel bijzonder.

Velner

Piet, 18-05-2015

Wij liepen vanaf het Toeristisch Overstappunt (Paalweg Heino) de rode route. Aan het plaatje te zien komt deze vrijwel overeen met deze Trage Tocht. Erg de moeite waard. De moeilijkheid bij het hek omzeilden wij door aan de linkerkant af te dalen naar het water en daar lang het hek te gaan en aan de andere kant weer omhoog te lopen.

Toon meer

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Hannema's Museumcafé Kasteel Nijenhuis

't Nijenhuis 10

8131 RD Heino/Wijhe

Rustpunt Iets van de weg

Nieuwe Wetering 1

8144 RA Lierderholthuis

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info