Trage Tocht Heino landgoederen

Landgoederen Velner, 't Nijenhuis en 't Rozendael

Trage Tocht Heino landgoederen
 • Bron:

  Trage Tochten

 • Afstand:

  12 km

 • Startplaats:

  Heino

 • Startadres:

  station Heino
  Stationsweg 34
  8141 SB Heino

 • Coördinaten:

  52°25’40” N   6°13’15” E

We maken een prachtige wandeling in het Sallandse landgoederenlandschap. De landgoederen Velner, 't Nijenhuis en 't Rozendael staan borg voor monumentale eiken- en beukenlanen in een halfopen boerenland. Rozendael was van oorsprong een boerenerf waar een spieker is bijgebouwd. Door aankoop van gronden met boerderijen en vooral door vererving is een groot buitengoed ontstaan. Er zijn gebouwen bijgekomen, lanen, parken en bossen aangelegd. We komen al snel langs Ekoboerderij Overesch, waar we een kijkje mogen nemen in de 'skybox' boven de varkensstal. Onderweg bieden twee Rustpunten gastvrijheid op het boerenerf. Via het parkbos rond kasteel Nijenhuis komen we bij het museum en de beeldentuin. Kasteel Nijenhuis is een van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. De eerste vermelding dateert van 1382. Het kasteel werd bewoond door diverse adellijke geslachten. Het huis is sinds 2004 volledig toegankelijk voor het publiek. Op het laatste deel van de wandeling lopen we langs Buitenplaats 't Rozendael en de Centjesweg terug naar het station.

Routebeschrijving en kaart: neem op je wandeling altijd een routebeschrijving en een topografische kaart van Wandelzoekpagina mee. Beide vullen elkaar aan. Als de een niet klopt, kun je terugvallen op de ander.
Laatste versie: controleer voordat je gaat wandelen even of je de laatste versie van de pdf hebt. De versiedatum vind je onder het kaartje.

Reacties op wandelingen

Prachtige tocht

Ronald goijaerts, 07-11-2020

mooie afwisselende route. De brug Pruimersallee over de Hondenmotswetering is nog steeds in reparatie en niet bruikbaar. Wij zijn een weg eerder naar rechts gegaan waardoor je toch weer op de route komt.

Trage tocht Heino

Paul Teunissen, 22-10-2020

Vandaag de landgoederen route vanaf station Heino gelopen omdat de trage tocht bij Laag Zuthem bijna (?) onbereikbaar is vanwege de wegopbreking van de weg Heino - Laag Zuthem. De omrij route is niet echt duidelijk om de Parkeerplek bij landgoed Colckhof te bereiken. Halverwege de Heino route is de brug Pruimersallee over de Hondenmotswetering in reparatie en kan/mag men niet de brug in aanbouw over. Teruglopen dus en via de Stobbenbroekerweg de route weer oppakken.

Prachtige Trage Tocht

Heleen en Jos, 25-05-2020

Vandaag startten wij onze midweek in Salland met deze Trage Tocht. Makkelijk parkeren bij het station. Overwegend bewolkt, maar droog. Het was een prachtige route door statige lanen, bos en landerijen. Veel typisch Sallandse boerderijen. Veel vee, koeien, varkens, schapen. Een ooi met een lammetje van 1 uur oud. Een groot hertenkamp met ook alpaca's. Een buizerd met een prooi. Een ooievaarsnest met jongen. Zó veel te zien! En zó rustig op een maandag. Het museum en de beeldentuin zijn op last van de overheid in verband met corona nog tot 1 juni gesloten, jammer. In Heino een lekker Italiaans ijsje gegeten, inmiddels scheen de zon. Toen op pad naar ons huisje (en een wijntje) voor de komende dagen. Morgen weer een andere route.

Toon meer

In de buurt

Toon in de buurt

Persoonlijk Archief

Bewaar deze wandeling in je persoonlijk archief.

Bewaar wandeling

Horeca

Overesch Ecologische Landbouw

Hondemotsweg 40

8101 NJ Raalte

Hannema's Museumcafé Kasteel Nijenhuis

't Nijenhuis 10

8131 RD Heino/Wijhe

Rustpunt zorgboerderij Zus & Zo

Nieuwe Wetering 1

8144 RA Lierderholthuis

Wandelen met je smartphone

Deze wandeling is ook beschikbaar in WandelZapp

Lees meer

Vertel een vriend

Tip een vriend over deze wandeling

Vertel een vriend
Wandelzoekpagina maakt gebruik van cookies om de website te optimaliseren
Accepteren

Meer info